Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

03 juni 2008

Iberico Noviomago

Hij heeft een varkensboerderij in Eerbeek en een slagerij in Nijmegen: Sjek Floor, slager sinds 1979. Alsof die combinatie al niet bijzonder genoeg is, zette Floor in 2007 een nieuwe stap: hij importeerde uit Spanje 25 varkens van het ras Cerdo Iberico om die te gaan houden in een onheind gedeelte van het bos dat deel uitmaakt van zijn boerderij.

"Van die 25 zijn er inmiddels 20 geslacht en verkocht", vertelt Floor. "De zeugen hebben intussen gebigd en er zijn 25 biggetjes bij gekomen". Dit eerste succes deed de ondernemer besluiten een open dag te houden om ook het grote publiek in staat te stellen een kijkje op zijn boerderij te nemen en te ontdekken wat het precies betekent als varkens van onberispelijke afkomst op een natuurlijke wijze worden gehouden. Aanstaande zondag 8 juni staan de deuren van Floors boerderij dan ook van 12:00 tot 17:00 uur open voor belangstellenden.

Het programma belooft een interessante kennismaking. Zo zijn er diverse rondleidingen voorzien, kan er aan de barbecue tegen kostprijs worden geproefd van het verrukkelijke vlees van dit bijzondere Spaanse ras en worden er diverse vleesproducten verkocht die afkomstig zijn van de befaamde producent Julián Martín. Al bij al een aanrader van formaat voor wie houdt van authentieke vleesproducten. Ik ben zelf zeker van plan er een kijkje te gaan nemen.

De boerderij van Sjek Floor is te vinden op het adres Kanaalweg 4, 6961 LW Eerbeek. Sjek raadt wel aan het centrum van Eerbeek te mijden met het oog op de jaarlijkse kermis.

De website van Sjek Floor (inclusief zijn webwinkel) vindt u hier.

4 Comments:

 • At 3 juni 2008 om 16:13, Anonymous Foodstyling said…

  Het Iberico varkensvlees is inderdaad heel lekker. Hier, in Antwerpen hebben wij het geluk dat er vlees van verscheidene, goed gekweekte, varkensrassen te koop aangeboden worden, waaronder Iberico en Bershire rassen Dit vlees is in niets te vergelijken met het vlees van industrieel gefokte beesten.

   
 • At 3 juni 2008 om 16:37, Anonymous Foodstyling said…

  Foutje in de tekst geslopen. Het is Berkshire en niet Bershire !

   
 • At 3 juni 2008 om 20:53, Anonymous mirjam said…

  Jemig da's ook wat! Zo dichtbij en toch zo ver..dit weekend ben ik weg :-( anders was ik zeker even gaan kijken! Maar het is sowieso goed om te weten dat het er is!

   
 • At 4 juni 2008 om 20:08, Anonymous Odette said…

  Heb dat Iberico varkensvlees ook wel eens geproefd, het is idd heerlijk.

   

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home