Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

16 juni 2008

Gekheid op een stokje

Ola kwam met een website (niet schrikken: hard geluid!) en een persbericht. Dieet.blog.nl, nooit te beroerd om voedingsgiganten kritiekloos na te praten (vooral als ze Unilever heten), sprong als een bok op de haverkist en had zo weer wat kopij om zijn nieuwe adverteerder McDonald's (!) blij te maken. IJsliefhebbers: het mág. Je hoeft er niet over in te zitten. Wég met dat schuldgevoel, want van een verantwoord ijsje word je lang niet zo dik als van andere tussendoortjes. Nou, en als zelfs een diëtiste het zegt, dan zal het toch wel waar zijn zeker?

Wie even gaat kijken, merkt inderdaad dat qua calorieën de meeste ijsjes op stokjes van Ola laag scoren. Ola zelf juicht er ongegeneerd op los: "In de OLA Tussendoortjesvergelijker zie je hoe het echt zit met de calorieën in ijs en allerlei tussendoortjes. Echt iets om vrolijk van te worden, want het valt vaak best mee met de calorieën in ijs. Kijk maar". En dan wordt aanschouwelijk gemaakt hoe je bijvoorbeeld bijna 8 raketten kunt eten voor je aan het aantal calorieën van een flinke hand pinda's (50 g) zit, hoe de Split 25 calorieën minder levert dan zo'n eierkoek die van Sonja best mag en hoe je beter een Calippo, Solero of Frusi kunt eten dan een plakje cake. Alleen de chocoladeijsjes, de Magnum bovenaan, zitten in de regionen van de gevulde koek en de candybar. Een aantal ijsjes op stokjes van Ola mogen dan ook dat Ik Kies Bewust-logo voeren dat het voedingscentrum zo kwistig uitreikt aan allerlei industrieel spul, ook weer bij voorkeur aan merkartikelen uit de Unilever-stal.

Even voor de duidelijkheid: ik mag graag een ijsje eten en zo'n Split is best lekker. Maar ik maak mezelf niet wijs dat ik daarmee een verantwoorde keuze maak. Ik weet donders goed dat ik, louter voor het lekker, overbodige calorieën naar binnen zit te werken, verwerkt in een snoeperij waar mijn lichaam vrijwel niets aan heeft. Dat weten ze bij Ola, bij de diëtistenpraktijk en bij het Voedingscentrum heus ook wel--maar zij vertellen het u niet. Zal ik dan maar even?

Calorieën tellen is leuk, maar het brengt je nergens als je niet in de allereerste plaats evenwichtig eet. Een volwassen vrouw heeft ca. 2000 kcal per dag nodig. Laten we het eens extreem stellen en ervan uitgaan dat je die hele dag door alleen maar Ola Raketten eet, wel 50. Je hebt dan wel je 2000 calorieën wel binnen, maar je hebt niets gegeten, want de calorieën van een Raket worden vrijwel uitsluitend geleverd door suiker: ik noem dat "lege calorieën". Om de bouwstoffen binnen te krijgen, moet je weer andere dingen eten, die ook weer calorieën leveren. Met die pinda's bijvoorbeeld ligt dat al heel anders: die zitten vol vezels, vitaminen, essentiële vetzuren en andere bouwstoffen die ons lichaam nodig heeft.

Wie echt op gewicht wil blijven, telt geen calorieën. Die eet gevarieerd en zo min mogelijk industrieel en loopt vooral met een grote boog om al die geraffineerde suikers heen, die goedkope suikers met louter calorieën en vrijwel nul komma nul voedingswaarde die te pas en te onpas overal in worden gestopt om ze vervolgens voor veel geld aan u te verkopen.

Wat ik maar wil zeggen: de ene calorie is de andere niet. De calorieën uit een Raket en die uit een handje pinda's zijn nog veel minder met elkaar te vergelijken dan appelen en peren. Maar ze zijn een leuk marketinginstrument om ijsjes mee te verkopen, dat wel. Vooral als het Voedingscentrum en het diëtistengilde maar al te graag bereid zijn hand- en spandiensten te leveren.

5 Comments:

 • At 17 juni 2008 om 16:10, Anonymous Odette said…

  Mag een dietiste even reageren?
  Tussendoortjes moeten in de ban. Niemand heeft tussendoortjes nodig (diabetici uitgezonderd). Drie volwaardige maaltijden per dag volstaan. In feite is het zo dat tussen twee maaltijden lichaamsvet wordt afgebroken in afwachting van nieuwe aanvoer. Zo blijft het lichaamsvet "in beweging", wat de "lijn" alleen maar ten goede komt.
  En suiker had nooit uitgevonden mogen worden. Helaas is er weinig waar het niet inzit.

   
 • At 17 juni 2008 om 16:19, Anonymous Yvon said…

  Suiker had nooit uitgevonden mogen worden?! Wat een flauwekul. Kan prima hand in hand met gezond, zie de site van de Suikerstichting.
  Grappig GJ dat je nu met raketten komt, na het Splitstukje heb ik ze beide gehaald, nostalgie. Zolang we er geen 50 per dag eten...;-)

   
 • At 17 juni 2008 om 18:33, Blogger Gerrit Jan Groothedde said…

  Yvon, ik maak ook in dit stuke duidelijk dat ik geen enkel bezwaar heb tegen een ijsje op zijn tijd. Waar ik tegen van leer trek is tegen de hypocrisie van Unilever, dat hier met een marketinginstrument komt om ten voordele van hun eigen omzet een schuldgevoel weg te nemen dat ze nota bene zélf voor een groot deel hebben veroorzaakt.

  Deze gigant die voor een steeds groter deel lijkt te bepalen wat we in Nederland eten, zit in menige spagaat. Moet je eens naar die tv-reclames kijken voor die sauzen en kijken wat voor gigantische hoeveelheden ze op die sla en die spiesjes mikken. Ga dáárvan maar eens het aantal calorieën uitrekenen. En daarna weer allemaal aan de halvarine--zo blijf je lekker binnenlopen, nietwaar?

   
 • At 18 juni 2008 om 01:02, Anonymous Yvon said…

  Gerrit Jan, het was ook in de 1e plaats een reacties op het commentaar van Odette.
  Maar lijkt het nu zo of ben je de laatste tijd zo gefocust op calorieën?

   
 • At 20 juni 2008 om 06:36, Anonymous keesvi said…

  Yvon, je wilt toch niet beweren dat de Suikerstichting een onafhankelijk instituut is dat het goed met onze gezondheid voorheeft? We zijn de afgelopen decennia veel minder vet gaan eten bij een gelijkblijvend aantal calorieën maar wel aanzienlijk zwaarder geworden. Mag jij uitleggen wat daar de oorzaak van is als het geen koolhydraten oftewel suikers zijn.

   

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home