Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

10 mei 2008

Zomerweer (hoewel...)

Een eetschrijver merkt het meteen als het even mooi weer is: u hebt wel wat beters te doen dan op internet surfen, en gelijk hebt u. Als u net zo bent als ik, zit u heerlijk buiten met een frisse salade of roostert u lekkers (al dan niet vegetarisch) op een buitenkooktoestel (al dan niet barbecue). Tot zo ver volkomen logisch.

Natuurlijk wil een eetschrijver die graag optimale service geeft aan zijn lezers dan wel weten waar u op deze warme momenten wél voor komt. Je zou je voorstellen dat barbecuerecepten de voorkeur hebben. Of zelfgemaakt ijs. Even een blik in de zoektermen waarmee u op Eetschrijven terecht komt, leert echter heel anders.

Wat wilt u wel in deze warme meimaand van 2008, met een gemiddelde temperatuur van 23 graden een uitzonderlijk warme? Nou, kerstmenu's natuurlijk! Ja, ongelogen: liefst negen zoekenden kwamen hier in de afgelopen week met die zoekterm--en dan tel ik "kerstbrunch hoe zet je die op" nog niet eens mee.

Gelukkig hebben anderen de zomer wel in het hoofd, al hebben ze er een probleempje mee. "Wat zijn zomergroenten" wil er één weten. Niet eens zo'n gekke vraag in deze tijd zonder seizoenen. Volgens Onno Kleyn lagen de tuinbonen al weer vier weken geleden, toen we de laatste nachtvorst nog moesten krijgen, bij de Dekamarkt. En zo lijkt iedereen wel te vinden dat dit hét seizoen voor aardbeien is--terwijl de eerste van de volle grond nog moeten komen. Aardbeien met moederdag: het is niet zo normaal als je zou denken.

Ook zoekt iemand naar "dooier van asperge", wil een ander alles weten over "fruit2day zelf maken" en is een derde nieuwsgierig naar de plaats die soep inneemt in de Schijf van Vijf. Nee, dat staat daar inderdaad niet in, net zo min als "hoofdgerecht" en "dessert". 't Is toch wat.

Een veel voorkomende is "el volumemaat", en die zoekers komen onveranderlijk uit Vlaanderen. Het is natuurlijk ook lastig als je de el alleen als een oude lengtemaat kent en wanneer je deel uitmaakt van een volk dat de eetlepel op zijn Frans een "soeplepel" noemt. Maar goed: "el" is dus in recepten een veelgebruikte afkorting voor "eetlepel", wat dan weer een Hollandse soeplepel is--een theelepel is een "tl" en denk erom dat die in Nederland meestal een stuk kleiner zijn dan in België. Ook wel handig om te weten als je bijvoorbeeld cayennepeper doseert.

Degenen die hier landden met de zoektermen "account laten blokkeren wow" en "ik ben verliefd op de vrouwengek uit ons groepje" zullen ongetwijfeld niet hebben gevonden wat ze zochten, net zo min als degene die de zoveelste variant op de naam van onze nationale kooksigaar intikte: "herman blijkert" deze keer. 't Valt ook niet mee.

Om één ding ben ik wel blij: de zoekterm "recept Gerrit Jan Groothedde". Ik heb er even op moeten wachten, maar het is wel een verademing na alle "salade Jamie Oliver", "soep Gordon Ramsay" en "dessert Herman Blijkermans" die ik uittentreure langs heb zien komen. Eindelijk erkenning. Daar krijg je het tenslotte dan toch weer warm van.

1 Comments:

  • At 14 mei 2008 om 19:41, Anonymous ellen said…

    Nog een mooie om in te tikken; tiramisu plantenspuit...
    Prachtig resultaat!
    Overigens stijgen onze bezoekersaantallen sinds gisteren weer. De vakantie is afgelopen, dat heeft er vast ook mee te maken. Iedereen weer naar het werk, kinderen naar school, dan is er weer tijd voor de weblogs!

     

Een reactie posten

<< Home