Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

10 mei 2008

Koken en roken

Ja, dat was me wat gisteren. Tegen tweeën vertrok ik uit Eindhoven, normaal anderhalf uur van huis, en kwam terecht in zo ongeveer één lange file richting Almere. Pas over zessen kwam ik uit die rokende en kokende heksenketel thuis. En toen wilde ik alleen nog maar koele dranken, en vooral geen rook meer om mijn hoofd.

Maar ja, ik had u wel iets met gerookte cheddar in het vooruitzicht gesteld, met uitzicht op een lekker weekendontbijt. Ik voel me passend schuldig en denk maar dat er nog even tijd is om boodschappen te doen.

Zo'n rookoventje is geweldig en iedere liefhebber van de goede keuken zou er één moeten hebben. Ze zijn er van groot tot klein en zelfs een rookpan behoort tot de mogelijkheden. Tussen de vijftig en honderd euro bent u meestal klaar, en als u even zoekt kan het vaak zelfs nog goedkoper. En daarna--nou, daarna gaat er een nieuwe wereld voor u open en ontdekt u wat er allemaal heerlijk te roken valt. Voor mij waren groenten de ontdekking. En kaas.

Wat dat laatste betreft: neem gewoon een heel stuk cheddar en leg dat boven snippers appelhout. Zet de rookoven op hoog vuur tot u rook ziet en dan op de kleinst mogelijke vlam. Vijf minuten, niet meer, want anders smelt de kaas--op zich niet eens zo heel erg, maar weer wat moeilijker uit de oven te halen (het voorgaande is niet van toepassing als u een oventje hebt waarmee u koud kunt roken, maar die zijn vaak toch een stuk groter). Bent u nu toch bezig, doe dan wat ahornsnippers in de roker en rook een pepertje, liefst een Mexicaanse jalapeño: deze pepers hebben een heel typische eigen smaak.

Lekker bij het ontbijt? Gepocheerd ei met jalapeño-knoflooksaus, verse koriander en gerookte cheddar. Jazeker, knoflook en pepertjes bij het ontbijt. Waarom niet? Alles wat eetbaar is, is ook 's morgens te eten--als u tenminste een beetje de tijd neemt voor uw ontbijt. De vlammen slaan trouwens echt niet uit uw keel. Een groot deel van dit gerecht kunt u de avond tevoren doen.

Gepocheerd ei met knoflook-pepersaus en gerookte cheddar op toast

Nodig voor 2 personen:

- 2 sneetjes brood
- 2 kakelverse eieren
- 1 gerookt pepertje (jalapeño)
- 3 tenen knoflook
- 40 g boter
- 50 ml goede witte wijn
- 200 ml room
- bosje verse koriander
- 50 g gerookte cheddar
- scheutje azijn
- snuif chilipoeder
- zout

De avond tevoren:
Snijd de knoflook in dunne plakjes of hak hem fijn. Snijd het pepertje in zo dun mogelijke flinters. Laat de boter in een steelpannetje heet worden en fruit hierin de knoflook tot hij goudbruin ziet. Giet de wijn in het pannetje, laat bruisen en tot een kwart inkoken. Doe nu de peperflintertjes erbij gevolgd door 150 ml van de room. Laat op hoog vuur inkoken tot u een dikke saus hebt, ca. een kwart. Breng de saus op smaak met zout en een snuif chilipoeder.

's Morgens:
Breng een pan water met een scheutje azijn aan de kook en draai het vuur laag zodat het water net onder het kookpunt komt (= niet meer borrelt). Breek de twee eieren elk in een eigen kommetje of mok. Snijd het blad van de koriander klein en rasp de kaas. Verhit de saus; de kans is groot dat die gaat schiften. Giet er de rest van de room bij en laat onder energiek roeren nog een stukje inkoken; de saus is nu weer glad. Draai het vuur uit en roer éénderde van de koriander door de saus. Zet de boterhammetjes in de toaster en laat goudbruin roosteren. Laat de eieren voorzichtig vanuit het kommetje in het water glijden (dat gaat het best als u de rand van het kommetje tegen het wateroppervlak houdt) laat ze vier minuten pocheren en haal ze snel achter elkaar met een schuimspaan uit het water, waarbij u zoveel mogelijk van het water van het ei laat druipen. Leg de eieren op de toastjes, schep er de saus half overheen, strooi er de kaas over en tot slot de rest van de koriander. Bederf dit plaatje meteen bij het aansnijden door het mes resoluut in de dooier te zetten en geniet van de verrukkelijke smaak van de chaos op uw bord.