Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

07 mei 2008

Happy Together

Jazeker, er komt schot in. Langzaam aan komt er schot in. Gisteren was ik bij de groentenspecialist en daar stonden, naast elkaar, twee kistjes aardbeien. In het ene kistje stonden doosjes elsanta. In het andere stond lambada.

Er was een (vrij bescheiden) prijsverschil, en dat is ook logisch. Ik betaalde voor een pond lambada's € 6,95, wat natuurlijk alleen maar veel lijkt tot je ze geproefd hebt. Ik vroeg groentenman René Tol of er nu veel mensen waren die speciaal om de lambada's vroegen. Zijn antwoord was verheugend: "Steeds meer. Maar ja, er is ook de laatste tijd het één en ander over geschreven, hè...".

Kijk, dat doet me nu plezier. We doen het niet voor niets, het wegwijzer spelen in lekkerland. Nog even en het is helemaal niet meer vanzelfsprekend dat vroeg in het seizoen, nog vóór de eerste aardbeien van de volle grond komen (dat duurt echt nog wel een week of drie) de lambada's al vrijwel van het toneel verdwenen zijn om plaats te maken voor de elsanta, een aardbei die natuurlijk ook best lekker is maar die het toch niet haalt bij een smaakbom als de lambada, en die om geen andere reden de winkel monopoliseert dan dat het traject van teler tot winkel makkelijk een dag of vier langer kan zijn.

Moraal van dit verhaal: blijf om lambada's vragen. Het loont!

Overigens: Jan Robben in Oorschot, een aardbeienteler die heel veel doet om de lambada en andere smaakaardbeien in Nederland op de kaart te zetten (zijn hand houdt op de foto de lambada vast), heeft dit jaar maar liefst 24 rassen staan, waarvan 16 op proef. Maakt dat u nou niet nieuwsgierig? Mij wel!