Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

06 mei 2008

Botersla

Het gaat niet geweldig met de ouderwetse kropsla of botersla. Hoewel dit één van de smaakrijkste slasoorten is, delft hij meer en meer het onderspit tegen hippere slasoorten zoals de ijsbergsla, waar de handel dol op is vanwege zijn houdbaarheid maar die verder voornamelijk kraak en niet zozeer smaak is.

Nee, wie houdt van de smaak van sla, die heerlijke volle, vette en kruidige smaak die velen van ons meteen weer in moeders keuken doet belanden, die moet bij botersla zijn. Natuurlijk kun je die rauw eten in een klassieke salade (heerlijk bij een biefstukje of anders met een niet te hard gekookt eitje en gesmolten boter bij nieuwe aardappeltjes), maar je kunt hem ook koken. Ja, echt waar. Eén van de heerlijke dingen die je er op het fornuis mee kunt doen is het hart ervan meestoven met verse doperwtjes, maar dat moment ligt nog iets verder de zomer in. Tegen die tijd hoort u er beslist Onno Kleyn over, die hier--terecht--geheel lyrisch over is. Ik wilde er vandaag een soepje mee doen, heel makkelijk en heel lekker, met die echte volle slasmaak van vroeger.

Vegetarische slasoep

Nodig voor 4 personen:

- 3 kroppen sla
- 2 kleine aardappelen of één grote
- 2 dl (soja)melk
- 1 l groentenbouillon
- 1 eetlepel gehakte dragon
- versgemalen zwarte peper

Breng de groentenbouillon aan de kook en laat de melk in een steelpan warm worden. Snijd de aardappelen in dobbelsteentjes en hak de gewassen sla grof. Kook de aardappelblokjes tien minuten in de bouillon, voeg de sla toe en laat nog 3 minuten verder koken. Voeg van het vuur af de dragon en de peper toe, pureer de soep in een blender en giet de warme melk erbij.