Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

16 april 2008

Zonder

Ik moet al een paar jaar voorzichtig aan doen met de caffeïne. Hartritmestoornissen, moet u weten--goedaardig, maar wel heel vervelend. Van een hoeveelheid van vier tot zes grote mokken per dag ben ik vrij drastisch teruggeschakeld naar maximaal diezelfde hoeveelheid per week. Initieel was dat bovendien steevast caffeïnevrij. Pas sinds enige tijd (bedenkend dat in de thee die ik drink toch ook nog aardig wat van het opwekkende spulletje zit) laat ik de teugel regelmatig wat vieren.

Een belangrijke reden daarvoor is dat ik weliswaar de teruggang in kwantiteit niet zo'n probleem vond, maar de enorme terugval in kwaliteit wel degelijk. Wat is dat toch? In de laatste jaren is de koffie aan een enorme kwaliteitsslag bezig. Je zag dat eerst aan de opkomst van de branders met hun grote assortimenten aan kwaliteitskoffies en inmiddels heeft elke huis-, tuin- en keukenleverancier een aantal varianten in het assortiment die speciaal mikken op de verlichte liefhebber. Dat mag ook wat kosten, en gelukkig zijn we steeds minder te benepen om die centen er ook voor neer te tellen.

Maar dat houdt op als de liefhebber in kwestie de caffeïne uit zijn koffie wil hebben. Dan is er niks meer Guatemala, Brasil Santos of Gunung Blau (ik doe maar even een greep uit wat het huismerk van AH zoal biedt), maar mag de koper het doen met de vermelding "caffeïnevrij", met keuze uit één, waarbij verdere informatie over de aard van de verwerkte bonen vrijwel altijd geheel overbodig wordt gevonden en er ook niet op aan lijkt te komen. Kortom: die ene mogelijke non-keuze valt qua smaak bepaald niet mee. Het is nog net geen straf om het te moeten drinken, maar wie wat gewend was, doet er goed aan zijn criteria drastisch bij te stellen.

Het lijkt nog tot geen enkele producent door te dringen dat mensen die, om welke reden dan ook, caffeïnevrij drinken daarmee niet ineens liefhebber af zijn geworden. Douwe Egberts, dat sinds kort beweert de beste koffie te maken die er is (ik ben meteen terug in de Piggelmee-boekjes uit mijn prille jeugd, maar dat terzijde) laat met al zijn ronkende taal de decaf-drinker in de kou staan met een bakje droeve middelmaat, en bij de "betere merken" is het al niet anders.

Wie wil er een commerciële klapper maken? Produceer een caffeïnevrije versie van een koffie uit het topsegment. Eentje maar. Het zal storm lopen.

4 Comments:

 • At 17 april 2008 om 09:17, Anonymous Lethe said…

  Ik vind dit een interessante vraag en oproep.
  Vraag me al een behoorlijke tijd af of smaakverlies inherent is aan het procede om koffiebonen cafeïnevrij te maken.
  Of dat er geen speciale bonen voor worden gebruikt. Wat ook kan is dat de smaak gewoon echt minder wordt en dat het daarom niet zo zinvol is om bijzondere bonen te gebruiken?

  Btw, even snel google leverde deze op:
  http://www.tchibo.nl/is-bin/INTERSHOP.enfinity/eCS/Store/nl/-/EUR/TdNlDisplayProductInformation-Start?ProductSKU=0007795

  (Jammer is wel:De door ons geleverde koffie mag bedrijfsmatig alleen toebereid worden verkocht.)

   
 • At 17 april 2008 om 09:22, Anonymous Lethe said…

  http://www.koffiecentrale.nl/nl/shop/cafienevrij.cfm

  Meer, maar of het smaakt? En of er verschil merkbaar is?

  Ships.. moet echt gaan werken nu ;)

   
 • At 17 april 2008 om 11:30, Anonymous Yvon said…

  De cafeïnevrije koffie van de Golden Coffeebox? http://www.goldencoffeebox.com/nl/products.php
  Maar idd (nog) geen cafeïnevrij bij de 'zeer exclusieve koffie'

   
 • At 17 april 2008 om 17:04, Blogger henrik said…

  Maak expresso, je kent wel die Italiaanse apparaatjes uit aluminium, en je koffie, hoe sterk dan ook, zal veel minder caffeïne bevatten. Dit komt door de snelle doorstroming van de koffie, waarbij de caffeïne geen tijd krijgt om op te lossen.

   

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home