Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

25 april 2008

Een van vele

"Besmeer elke boterham met halvarine. Dat is het advies", orakelt de tv-reclame die tot doel heeft de omzet van Unilever te vergroten u gezond te laten eten. Die voedingsreclame is de laatste tijd sowieso opmerkelijk: één en al kracht, weerstand (altijd met Gooise R) en andere gezondheidsclaims, en de supermarkt is onderhand meer apotheek dan de apotheek, maar daarover een andere keer eens.

Dat advies dus. Die formulering vind ik intrigerend: hét advies. Alsof er maar één bestaat en de vraag van wie totaal niet van belang is. Het moet gewoon. Waarom? Omdat ik het zeg, zoals moeders nog wel eens tegen dreumesen willen zeggen.

In onze schijf van vijf staan inderdaad in het vakje vet en olie een kuipje halvarine en een fles maïsolie afgebeeld. Er staat overigens nergens vermeld dat dit dé vetten zijn: het blijft bij de vermelding van de vitamines A, D en E en essentiële vetzuren. En raad eens? Die haal je ook uit een combinatie van bijvoorbeeld olijfolie en boter. Maar daarover geen woord.

Het is sowieso raar met die schijf van vijf. Je krijgt de indruk alsof daarin de inzichten zijn verzameld die de mondiale wetenschap heeft vergaard over verantwoorde voeding. Wie staat er ooit bij stil dat ook andere landen hun schijven, piramides of andere handzaam vormgegeven voedingsadviezen hebben? En al helemaal is het schrikken als je ziet hoe die van de onze afwijken.

Duitsland bijvoorbeeld, waar geen halvarine te zien is. Wel boter en olijfolie. Daar hoort ook het verantwoord gebruik van verse volle zuivelproducten tot de aanbevelingen en staat er in de schijf nog gewoon kaas--bij ons in de ban gedaan en vervangen door een fors stuk tofu.

En dan Griekenland, waar men goed heeft gekeken naar de Kretenzers die een legendarisch hoge leeftijd bereiken. Dat leidt tot interessante adviezen, bijvoorbeeld tot de aansporing om vooral veel vetten te gebruiken die rijk zijn aan omega-3 (alfa-linoleenzuur) en om vetten die veel omega-6 (linolzuur) bevatten liefst zo veel mogelijk te vermijden--kortom: eet géén halvarine. Overigens blijken de inwoners van Kreta bijna de helft van hun energiebehoefte uit vet te halen (vrijwel uitsluitend olijfolie), terwijl ze toch niet zwaarlijvig zijn en hart- en vaatziekten er zeldzaam zijn.

Halvarine op elke boterham? Dat is, voor zo ver ik kan nagaan, alleen "het advies" in Nederland en de Verenigde Staten, een land waar de angst voor vet inmiddels paranoïde proporties heeft aangenomen. Het zijn toevallig ook twee landen met een bijzonder invloedrijke linolzuurlobby.

Maar halvarine op elke boterham "het" advies? Alleen als je niet over de grenzen kijkt. In mondiaal opzicht is het hooguit "een" advies. Eén van vele.

3 Comments:

 • At 25 april 2008 om 19:13, Anonymous Jetty said…

  Wat "betekend "veilig"(regel 5) eigenlijk?
  Niet op de zuidpier met windkracht negen een broodje eten?
  Altijd van je af snijden?
  Niet hollen met je vork in je hand?

  Weet jij ut, weet ik ut.
  Jetty.
  P.S. Kan er misschien een wat makkelijkere woordverificatie komen?

   
 • At 25 april 2008 om 21:50, Anonymous Hannie said…

  Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar de schijf van vijf in andere landen. Weet jij websites waar die staan? Kan ik eens lezen dat ik groot gelijk heb om olijfolie en boter te eten en niet van die nare halfzooi.

  groet,

  Hannie

   
 • At 5 mei 2008 om 10:32, Blogger Private Chef said…

  Hi there

  I have just stumbled upon your blog. I love the clean design and fantastic photos. I am a blogger myself and always thought that design was key and you have certainly captured that! There are so many food blogs out there these days and being different to all the others is key. I have just started www.ifoods.tv which is a website for chefs, foodies and food bloggers to hand out, share recipes, photos and videos. When i was blogging I always thought i should be getting more traffic as my blog was getting lost in the masses of stuff out there so my new site is aimed at giving food bloggers and chefs a bigger platform! Hope you enjoy it and keep up the good writing and design here! I have now bookmarked you so will be regular reader, Cheers!

   

Een reactie posten

<< Home