Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

23 april 2008

Boter op het hoofd

Een opmerkelijk advies werd dezer dagen de wereld in geslingerd door het Voedingscentrum en het Voorlichtingsbureau Margarine, Vetten en Oliën. Althans, dat blijkt uit een aantal online media (kijk bijvoorbeeld hier, hier en hier), want op de websites van beide instanties is niets van het betreffende advies te vinden. Hoe dan ook: we moeten weer boter op ons brood smeren.

Boter? Vooral van de kant van het Voorlichtingsbureau MVO wekt dat bevreemding. Gelukkig zet even verder lezen ons weer op het goede been: met "boter" wordt, net zoals bij tante Truus thuis, ook in de traditionele media weer eens margarine bedoeld--het goedje gebaseerd op de uitvinding van de Franse apotheker Hippolyte Mège-Mouriés, toentertijd nota bene een product gemaakt uit rundervet en melk en in eerste instantie bedoeld om de troepen van Napoleon III voordelig te kunnen voeden. Het ware te wensen dat de redacteurs van de diverse persbureaus eindelijk eens gingen zeggen wat ze precies bedoelen. Margarine of boter, het is me nogal niet een verschil!

Dat Voorlichtingsbureau MVO is sowieso een toko waar je de vinger niet goed achter krijgt. Op de eigen website kunnen we alleen vernemen dat het gaat om een "onafhankelijke stichting". Dat is natuurlijk makkelijk gezegd: elke lobbygroep kan in principe onafhankelijk zijn--die term zegt tenslotte niets over objectiviteit en onpartijdigheid. Gelukkig brengt wat verder googelen uitkomst: het gaat gewoon om een productschap, en dáár komt dat persbericht vandaan. Niks onafhankelijk, laat staan objectief! Eigenlijk verrassend dat kennelijk geen enkele journalist in de traditionele media even is gaan opzoeken wat een eenvoudige solerende eetschrijver in nog geen tien minuten heeft gevonden.

Het blijft een rare zaak met dat persbericht. Vanuit persbureau Novum wordt het toegeschreven aan de twee instanties waar ik dit bericht mee opende. Op hun websites (hier dus en hier) is het echter nergens te vinden. Wel op die van het niet als voorlichtingsbureau vermomde productschap (let op de twee verschillende URLs), dat dus gewoon doet wat elk productschap doet: zoveel mogelijk opkomen voor de belangen van de producenten van het betreffende product. In elk geval niet voor die van de consument--dat het maar duidelijk is.

Dat bleek overigens al in het najaar van 2006. Toen publiceerde Distrifood een bericht waarin een campagne werd aangekondigd om de krimp in de margarinemarkt te stoppen (niet meer bij Distrifood te vinden maar nog wel hier en op dit helaas vorig jaar rond deze tijd acuut overleden weblog). Het bericht lijkt me duidelijk: er moet met margarine weer geld worden verdiend. "Dat is het doel van het voedingsmiddelenconcern Unilever (Becel, Blue Band) en het Voorlichtingsbureau Margarine, Vetten en Oliën (MVO)".

Hoe dat "voorlichtingsbureau" die taak heeft opgevat, werd al dezelfde dag duidelijk. Toen kwam dit persbericht naar buiten.

Vandaag dus een recept voor cynisme, eenvoudig te maken: leg de twee persberichten van 8 november 2006 naast elkaar en lees ze allebei. Garneer eventueel met het persbericht van deze week.

4 Comments:

 • At 23 april 2008 om 20:57, OpenID LekkerEten said…

  En dan meld je nog niet eens dat boter een beschermde productnaam is. Goed dat ik alleen de kop gelezen heb: 'boter is goed!' Morgen weer lekker dik roomboter onder de hagelslag ;-)

   
 • At 24 april 2008 om 08:13, Anonymous Antoon said…

  van de "overleden" website, quote of the day:

  "As for butter versus
  margarine, I trust cows
  more than chemists."

  Joan Gussow

  Wel een aardige in deze context ;-)

   
 • At 19 december 2012 om 16:57, Blogger Renske V said…

  Geweldige blog. Ik kwam hier door mijn zoektocht waar ik erachter wil komen hoeveel leerstoelen nu eigenlijk (deels) gefinancierd worden door productschappen.
  Van het 'voorlichtingsbureau MVO' had ik nog nooit gehoord, wat misschien maar goed is ook. Al die voorlichtingsbureaus, het is me wat.
  Nog niet gevonden trouwens, hoeveel leerstoelen er gefinancierd worden.

   
 • At 19 december 2012 om 19:30, Blogger Gerrit Jan Groothedde said…

  Dank je wel, Renske. Als je erachter komt hoeveel leerstoelen er worden gefinancierd, zou ik dat graag willen weten. Het lijkt me nogal wat om boven water te krijgen. Succes!

   

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home