Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

05 maart 2008

Zomergroenten

Soms is het best raar om een eetschrijver te zijn. Zo heb ik zojuist een artikel ingeleverd met allemaal wetenswaardigheden over zomergroenten, compleet met recepten. Logisch, want dit verhaal is bedoeld voor een nummer van Onkruid dat eind mei verschijnt. Op zo'n moment gaat je biologische klok ineens heftig vóór lopen en moet je even de omschakeling maken naar het zomereetgevoel. Nou ja, daar ben je vakman voor, natuurlijk. Trouwens, ook een hobbyist weet wel wat er in de zomer lekker is, al is het buiten rond het vriespunt.

Maar dan komt het probleem. Er moeten foto's bij mijn artikel. Liefst een foto van één van de recepten die ik in mijn verhaal heb staan, compleet met een actiefoto van mijzelf in mijn kookstudio, terwijl ik bezig ben het het recept klaar te maken. En dan heb je een probleem, want waar haal je die groenten vandaan?

Op dat moment ben je stiekem héél even best blij dat eten met de seizoenen in onze huidige hippe tijd een uitstervend verschijnsel is. Akkoord, naar rabarber en tuinbonen kun je je vermoedelijk een slag in de rondte zoeken, maar de meeste groenten die de modale moestuinier in juni van koude grond oogst, liggen rond deze tijd in ruime hoeveelheden in de winkel. Snijbonen, botersla, komkommer, bloemkool, andijvie: het is er allemaal. Van die laatste twee denkt zelfs menig Nederlander dat het wintergroenten zijn: we eten ze hoofdzakelijk in winterse bereidingen, in stamppot of met een kaassausje. Toch komt bloemkool pas in april van de koude grond, en komt hij na oktober alweer uitsluitend uit de kas. Reden genoeg om hem eens op een zomerse manier klaar te maken. De Italianen weten er wel weg mee!

Frittata van bloemkool

Nodig voor 3 à 4 lunchporties:

- 1 bloemkool
- 2 lente-uitjes
- 6 eieren
- 30-40 g parmezaan
- 4 takjes tijm
- 2 takjes rozemarijn
- 2 takjes marjolein
- 4 blaadjes salie
- boter, peper, zout

Snijd de bloemkool in roosjes, kook die 10 minuten met wat zout en laat ze afkoelen. Snijd het witte gedeelte van de lente-uitjes in ringetjes. Haal de blaadjes van de tijm, de rozemarijn en de marjolein en hak de blaadjes fijn; doe hetzelfde met de salie. Rasp de kaas.

Klop de eieren los in een kom en voeg er de kruiden en de geraspte kaas aan toe. Laat 40 g boter in een koekenpan heet worden en bak daarin op matig vuur de lente-uitjes 3 minuten. Voeg de bloemkoolroosjes toe en laat onder regelmatig omscheppen nog 3 minuten meebakken. Giet nu het eiermengsel in de pan en laat bakken tot de onderkant makkelijk loslaat. Draai de frittata met behulp van een bord om en bak ook de andere kant nog even kort.

4 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home