Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

11 maart 2008

Winterkost

Het is nog tien dagen winter, en de weergoden laten ons dat uitbundig merken. Hadden we twee weken geleden nog wel zin in een voorjaarssalade, nu is het weer voor stevige kost. Kost zoals ze die in de bergen serveren.

Die bergen, daar vertrekt uw eetschrijver morgen voor twee weken naartoe. Heerlijk wintersporten en de geest geheel leegmaken van alle dagelijkse dingen. Ja, zelfs het bloggen, want ik heb daar in de Pyreneeën voor zo ver ik weet geen toegang tot internet. Aangezien er maar één eetschrijver is, valt er dus twee weken lang een diepe stilte over Eetschrijven. Ik ben er niet aan toe gekomen gastschrijvers voor u te charteren--misschien een idee voor een volgende keer. Hoe dan ook: als ik terugkeer is het lente. Aan dat staartje winterblues ontsnap ik dus mooi.

Maar die winterkost uit de bergen, daar heb ik trek in. Eén van de lekkerste gerechten uit bergachtige streken proefde ik ooit in de Franse Alpen, in de Haute-Savoie. Het heette tartiflette en het bleek verbijsterend makkelijk te maken. Een goede kaaswinkel kan u probleemloos aan reblochon helpen.

Tartiflette

Nodig voor 4 personen:

- 1 kg vastkokende aardappelen
- 1 hele reblochon, niet al te jong
- 200 g gerookt ontbijtspek, dun gesneden
- 1 grote ui
- 1 dl droge witte wijn
- flinke scheut room
- boter, zout, peper

Verwarm de oven voor op 240 graden. Schil de aardappelen en kook ze in hun geheel 15-18 minuten in water met zout. Giet ze af en laat ze afkoelen (niet met koud water afspoelen). Snijd intussen het spek in fijne reepjes en de ui in fijne ringetjes en zweet die op matig vuur even aan in wat boter. Doe er de spekjes bij en laat ze een kleurtje krijgen.

Vet een gratineerschaal in met boter. Snijd de aardappelen in dikke schijfjes en leg die dakpansgewijs op de bodem van de schotel tot die geheel is bedekt. Spreid daarover de helft van de uien en de spekjes uit. Vorm van de rest van de aardappelen een tweede laag en bedek die met de rest van de spekjes en de uien. Giet er de wijn en de room over.

Snijd de kaas overlangs doormidden zodat u twee rondjes van gelijke dikte hebt en leg die op de bovenste laag. Zet de schotel in het midden van de oven en laat gratineren tot de kaas smelt en begint te kleuren. Gloeiend heet opdienen met koele witte wijn.

3 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home