Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

27 maart 2008

Weggestopt

Kijk, het zit zó: zo'n ingrediëntendeclaratie is verplicht, maar natuurlijk ook gewoon heel lastig en vervelend, zowel voor de consument als voor de producent. En daarom hebben wij van AH daar iets slims op gevonden: we zetten al dat slaapverwekkende geneuzel achter een flapje. Slim hè?

Wie per se die ellenlange (want voor zo'n salade komen de ingrediënten dik over de honderd woorden) opsomming wil lezen, moet het etiket aan de zijkant langs een scheurrand lostrekken. Zo, daar heeft niemand meer last van.

Nu vind ik dit persoonlijk niet zo'n goed idee. In plaats van extra hindernissen op te werpen, zouden kopers van levensmiddelen juist moeten worden aangemoedigd goed te kijken wat er in hun voedsel gaat. Ik vraag me dan ook af hoe de VWA over deze creativiteit denkt. Ik ga het ze vragen.

Overigens heb ik deze informatie niet van AH. Die hebben wel iets beters te doen dan vervelende vragen stellende eetschrijvers te woord te staan. Dat staat ze netjes. En die suiker? Daarvan mag je niet meer weten hoeveel ervan in zit. Weinig zal 't niet zijn, want het spul staat behoorlijk hoog in de lijst. En de smaakpapillen liegen niet. Nee, het wordt er niet beter op. Volgende week een recept voor tienmaal lekkerder eigengemaakte kip-kerriesalade.

4 Comments:

 • At 28 maart 2008 om 20:58, Anonymous Willem said…

  Onlangs ook contact gehad met AH en de reactie, hoe nutteloos ook, kwam na een week. Nog even geduld dus.

  Is er geen eis aan de lettergrootte op etiketten? Zo ja misschien moeten ze wel zo creatief zijn om alle 101 ingredienten kwijt te kunnen ;)

   
 • At 30 maart 2008 om 19:45, Blogger Frank said…

  Bij IKEA werken ze ook met dit soort stripjes om te zorgen dat ze alle 12 talen erop kunnen krijgen.

  Overigens gebruikt Oil & Vinegar hetzelfde principe om juist te voorkomen dat klanten in de winkel al de ingredienten gaan lezen en het thuis klonen.

   
 • At 31 maart 2008 om 20:13, Anonymous Marijn said…

  Allereerst, leuke blog!
  En wat betreft die ingredientendeclaratie heb je helemaal gelijk. Consumenten zouden juist gestimuleerd moeten worden om zich meer te verdiepen in wat zij eten. Wat dat betreft vind ik het wel een gekke stap van AH om het op deze manier te doen. Albert Heijn is namelijk één van de weinige bedrijven die een eenduidige manier van ingredientendeclaratie gebruiken. Een verklaring die ik ervoor kan geven is dat je een van de ambachtelijke salades hebt gekocht. Wellicht staat een ellenlange ingredientelijst te 'chemisch' op de verpakking en gaat de ambachtelijke vorm van het product verloren...

   
 • At 15 april 2008 om 18:49, Anonymous Silvia said…

  Gerrit Jan, misschien brutaal, maar zie je kans in de komende week het recept voor de kipkerrie salade te plaatsen? Mijn man is volgende week jarig en verzot op kipkerrie... Alvast bedankt!

   

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home