Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

31 maart 2008

Goxua, het recept

Wat mij betreft staat of valt het succes van dit recept met een goede laag gebrande suiker. Die moet heel donkerbruin zijn, tegen verbrand aan. Alleen dan heb je de opwindende tegenstelling tussen bitter en zoet die dit Baskische toetje zo spannend maakt.

Zo'n suikerlaag maak je het makkelijkst met een keukenbrander, die in elke kookwinkel voor een euro of vijftien te koop is, plus nog eens een euro of vijf voor een busje butaangas (ook verkrijgbaar bij de rookwarenwinkel) en die bijna geen ruimte inneemt. Als u zoiets niet hebt en ook niet wilt aanschaffen, zult u het moeten doen met een combinatie van een steelpan en de gril van de oven, een exercitie waarvan het resultaat aanzienlijk minder voorspelbaar is.

Goxua (klik op de foto voor een groter plaatje)

Nodig voor 8 personen:

- 7 eieren
- ca. 300 g witte basterdsuiker
- 140 g bloem
- 1/2 l volle melk
- 375 ml slagroom
- rasp van 1 citroenschil

Begin met het maken van het suikerlaagje. Bedek een springvorm van 30 cm diameter aan de binnenkant met aluminumfolie,schep hierin een kleine 100 g suiker en spreid die gelijkmatig uit. Bewerk de suiker met de brander tot hij smelt, bruin wordt en donker kleurt. Laat de gebrande suiker stollen, haal de folie met de suikerlaag uit de springvorm en leg hem een kwartiertje in de vriezer, waarna u het folie er vrij makkelijk af kunt trekken. Eventueel kunt u suiker in een pannetje smelten, daarna in de beklede springvorm gieten en de suiker onder de gril een kleurtje laten krijgen.

Verwarm nu de oven voor op 180 graden en maak een biscuitdeeg door 3 eieren en 90 g suiker met de mixer op de hoge stand te kloppen tot het eiermengsel tot ca. het drievoudige volume is toegenomen. Doe 90 g bloem in een zeef en klop die beetje bij beetje door het eiermengsel. Vet de springvorm in, vul hem met het beslag en laat dit in ca. 20 minuten licht goudbruin bakken. Even af laten koelen en uit de springvorm halen.

Maak ondertussen de banketbakkersroom: klop 4 eieren door een halve liter melk en voeg hieraan 100 g suiker toe. Doe 50 g bloem in een zeef, laat het melk-eiermengsel onder voortdurend kloppen met een garde in een steelpannetje heet worden terwijl u er beetje voor beetje de bloem in mengt. Laat tot tegen de kook komen; de room is nu mooi gebonden. Draai het vuur uit, meng de geraspte citroenschil door de room, klop nog een minuutje of drie door en laat de room afkoelen, eerst buiten en daarna in de koelkast. Klop tot slot de slagroom met de rest van de suiker tot er kopjes op blijven staan.

Schep de banketbakkersroom onderin de springvorm, leg daarop de cake en schep daarop de slagroom. Leg er tot slot de schijf gebrande suiker op. Laat de gasten met behulp van een grote lepel zelf een portie goxua uit de springvorm scheppen.

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home