Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

19 februari 2008

"Voedingsindustrie belazert de boel"

Over de discussiemiddag bij de Jonge Socialisten afgelopen zaterdag, waar ik ondanks een nog lang niet pijnloze rug heen was gegaan om er te debatteren met Carolien Frenkel van het Convenant Overgewicht en Dick Veerman, onder andere bekend van foodlog.nl, kan ik kort zijn omdat Dick er al een vrij omstandig verslag van online heeft gezet. Het werd een interessante middag, al vond Frenkel het jammer dat er niet méér over bewegen was gepraat.

De vaste lezers zullen niet verbaasd zijn over mijn ook al door Veerman gememoreerde pleidooi om in voorkomend geval een vermelding "bevat toegevoegde suiker" verplicht te stellen op etiketten van voedingsproducten. En evenmin zal het velen verrassen dat ik een lans heb gebroken voor het verbieden of althans zeer strikt reglementeren van gezondheidsclaims in marketing voor voedingsproducten. Zoals ik me zaterdag al liet ontvallen: gezonde voeding is te belangrijk om aan de voedingsindustrie over te laten.

Vandaag krijg ik bijval uit wetenschappelijke hoek. In mijn mailbox ploft een persbericht met de weinig verhullende titel "Voedingsindustrie moet ophouden de boel te belazeren". De uitlating is afkomstig uit een interview dat het blad J/M had met voedingswetenschapper Hans Brug, die daarin waarschuwt voor een te groot vertrouwen in de voedingsindustrie als het gaat om lightproducten en kant-en-klaarmaaltijden. Hij betoogt dat ouders terug moeten naar een gezonde basisvoeding zonder toevoegingen of vervangers, zodat ze precies weten wat junior naar binnen krijgt. Opmerkelijk genoeg vrijwel mijn eigen woorden, terwijl ik er allemaal niet eens voor heb doorgeleerd.

Het nummer met het interview ligt morgen in de winkel. Ik ga 't zeer beslist kopen.

3 Comments:

 • At 19 februari 2008 om 22:54, Anonymous dick veerman said…

  GJ, Frenkel mag het jammer hebben gevonden dat er niet meer over bewegen is gesproken, maar de vraag is of die zucht terecht is.

  Er heerst onder beleidsmakers een naieve opvatting van thermo-dynamica tav calorieverbruik. Als je beweegt dan verbrand je vet. Nee dus, zeggen insuline-experts. Dat gebeurt alleen als je extreem sport of in een KZ belandt. Gewoon bewegen zoals we het deden tot in de jaren '50 van de vorige eeuw zorgt niet noodzakelijk voor het verbranden van je reserves.

  Aangezien dat een volstrekt reeel wetenschappelijk dispuut is, is de Ali B campagne van het Convenant goedkoop. We hebben het immers over voeding, niet over bewegen.

   
 • At 20 februari 2008 om 10:27, Blogger Merel said…

  En tóch heb ik afgelopen maandag het hardlopen maar weer eens opgepakt, na een half jaar veel te weinig beweging...
  Niet om veel af te vallen hoor, dat valt bij mij wel mee. Maar klopt het als ik zeg 'je verbrandt pas vet als de suiker op is (en dat gebeurt dus bijna nooit, omdat we veel te veel suiker binnen krijgen)' of is dat ook te simpel?
  Ik vond het in elk geval een zeer geslaagde discussie zaterdag, en ze gaan in Den Haag nog van ons horen!

   
 • At 21 februari 2008 om 22:18, Anonymous dick veerman said…

  Ha Merel, vlgs een groeiende schare wetenschappers klopt dat idd.

  Masar zoals we al zeiden in Utrecht: we weten het misschien niet zeker, maar ook niet 'onzeker' ;-)

   

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home