Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

20 februari 2008

Masterchef@home (2): syllabub

Het blijft tot mijn absolute favorieten behoren: het BBC-programma Masterchef, waarin gewone stervelingen het tegen elkaar opnemen in een uiterst gevarieerde kookcompetitie, met als hoofdprijs een contract in een sterrenrestaurant. Het is onderhoudend, leerzaam, inspirerend en nog veel meer, in de beste BBC-traditie. Recepten van succesvolle deelnemers zijn meestal op de site van het programma te vinden.

Dat geldt echter niet voor de creaties van verliezende deelnemers. Terwijl die soms buitengewoon watertandend zijn. Zo maakte één van de verliezers in de huidige serie een Margarita syllabub. Een syllabub is een traditioneel Engels dessert, oorspronkelijk van wijn, room, stijfgeslagen eiwit (nu meestal weggelaten) en nog een aantal ingrediënten. In dit geval waren de ingrediënten ontleend aan de Margarita, toevallig ook de favoriete cocktail in huize Eetschrijver.

Een recept voor syllabub is makkelijk gevonden. Van daaruit is het aanpassen geblazen. Wat mij betreft was het in één keer helemaal goed (dat wil zeggen dat wij allebei wow! riepen), al ga ik toch ook nog eens een versie met room en stijfgeslagen eiwit maken. Ik serveerde er Engelse boterkoekjes bij (shortbread) die ik voor de gelegenheid met tweemaal zoveel zout had gemaakt als normaal en had gedecoreerd met grof zeezout. De koekjes waren overigens mooier goudbruin dan je aan de foto (van dichtbij geflitst) zou afleiden.

Margarita syllabub met shortbread

Nodig voor 4 personen:

Voor de crème:
- 300 ml slagroom
- 1 onbespoten limoen, schil en sap, eventueel nog een tweede voor de decoratie
- 75 g witte basterdsuiker
- 2 eetlepels Triple Sec
- 1,5 eetlepel tequila

Voor de koekjes (hier houdt u van over):
- 300 g bloem
- 200 g boter
- 60 g witte basterdsuiker
- 4 gram zout (ca. 1/2 theelepel)
- 1 theelepel vanille-extract

Rasp allereerst van een goed schoongeboende en gedroogde limoen het groene gedeelte van de schil. Pers de limoen uit en roer de geraspte schil door het sap. Laat dit zo 3 uur op kamertemperatuur staan.

Maak nu de koekjes. Roer het zout door de bloem. Klop de boter met de mixer een minuut lang op (dit gaat het best in de mengkom van een keukenmachine maar lukt ook met een handmixer), doe er de suiker bij en klop nog eens gedurende 2 minuten. Klop er het vanille-extract door. Meng er nu met uw vingers voorzichtig de bloem bij en kneed heel licht tot u een gelijkmatige massa hebt, beslist niet langer! Druk het deeg plat, verpak het in folie en laat het een uur (niet korter maar ook niet langer) in de koelkast rusten.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Rol het deeg uit op een licht met bloem bestoven werkblad en steek of snij er koekjes uit. Leg op (een gedeelte van) de koekjes grof zout en druk dit lichtjes aan. Bedek het bakblik van de oven met bakpapier, leg er de koekjes op en bak ze in ca. 10 minuten goudbruin. Laat ze op een rooster afkoelen.

Roer nu de suiker, de triple sec en de tequila door het limoenmengsel en roer tot de suiker geheel is opgelost. Klop de room lobbig en schenk nu al kloppend langzaam de vloestof in de room. Sla de room tot er kopjes op blijven staan. Verdeel de massa over vier cocktailglazen en zet nog een uur in de koelkast. Snijd eventueel van een tweede schoongeboende limoen vier sliertjes schil om de syllabub mee te decoreren.

5 Comments:

 • At 22 februari 2008 om 09:50, Anonymous jurgen said…

  Masterchef is briljant!
  Zou je een dergelijk programma in NL kunnen maken?
  Nee vrees ik, het duurt te lang en er kan ook geen reclame in worden gemaakt...

   
 • At 22 februari 2008 om 16:53, Blogger Gerrit Jan Groothedde said…

  Jurgen, Masterchef is fantastisch. En natuurlijk zou zo'n programma hier best kunnen. Ik vrees alleen dat, omdat het een afvalrace is, de 0900-nummers niet ver weg zijn. En op basis waarvan worden de deelnemers dan naar huis gestuurd?

  En dan heb ik het nog niet over de producenten van pakjes, bakjes en zakjes die natuurlijk hun kansen schoon zien voor "product placement".

   
 • At 5 maart 2010 om 21:56, Anonymous Yvon said…

  GJ, ik ga hem NU dus eindelijk maken, voor morgen, voor schoonouders. Laat je weten hoe en wat.

   
 • At 5 maart 2010 om 22:01, Anonymous Yvon said…

  Bij voorbaat al wat kritiek: waarom dat limoensap en de rasp 3 uur laten staan? En die slagroom stijf kloppen, waar dat door het zuur vanzelf stijf wordt. Nouja, ik houd dit recept aan maar probeer jij dan eens de lemon of lime posset, zo simpel dat het bijna ongeloofwaardig wordt.

   
 • At 6 maart 2010 om 20:41, Blogger Gerrit Jan Groothedde said…

  Yvon, ik zal de posset beslist proberen. Jij merkt ongetwijfeld wat het "marineren" van de rasp doet voor de smaak. En wat het kloppen betreft: je wilt de room niet alleen stijf, maar ook luchtig hebben. Dat lukt niet goed zonder kloppen, vind ik.

   

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home