Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

12 februari 2008

IJsdagen


Je hebt twee soorten ijsdagen. De eerste is van het type dat we de laatste tijd niet meer zo veel meemaken: dan komen de rayonhoofden bij elkaar. En dan heb je de ijsdagen die daar het tegenovergestelde van zijn. Dagen zoals we er net vier gehad hebben. De eerste dagen van het jaar dat je zin krijgt in ijs.

Op zo'n moment is het natuurlijk fantastisch een ijsmachine te hebben, want daar komt pas écht lekker ijs uit. Ik heb vanavond enorme trek in een ijsje dat ik regelmatig maak en dat een variant is van een recept van de grote Zwitserse driesterrenkok Fredy Girardet: chocolade-waterijs. Geen romige structuren om je af te leiden, maar pure chocolade en dus een ijsje voor de échte chocoholic. Nog eens verbazend makkelijk te maken ook.

Chocolade-waterijs

Nodig voor ca. 1 liter ijs:

- 250 g chocolade met minstens 70% cacao (hoe meer hoe liever)
- 170 g witte basterdsuiker
- 1/2 liter water

Breek 200 g van de chocolade in stukken en laat die smelten in een bain-marie (kijk hier voor het beste resultaat). Verwarm het water tot ca. 55 graden en meng dat er onder voortdurend roeren langzaam door. Doe er nu meteen de suiker bij en roer tot deze is opgelost. Laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur.

Rasp de rest van de chocolade en roer die door het afgekoelde mengsel. Laat eventueel in de koelkast nog wat afkoelen en laat vriezen. Serveer puur in een cocktailglas, met helemaal niets erbij of erop, en al zeker geen slagroom.

5 Comments:

 • At 13 februari 2008 om 17:16, Anonymous Yvon said…

  Hé wat leuk dit recept. Wat wateroks betreft is het ananasijs van Jeremy Vermolen hier favoriet (met spekkoek), maar het duurt nog wel even voor de ijsmachine de kast weer uitkomt.

   
 • At 13 februari 2008 om 17:17, Anonymous Yvon said…

  ...oops, waterIJS natuurlijk

   
 • At 14 februari 2008 om 17:53, Anonymous ellen said…

  paar flinterjes rode peper erbij, zou dat wat zijn?
  Ik heb helaas geen ijsmachine, ga me toch maar weer eens verdiepen in de diverse soorten, merken enzovoorts. Heb je een goede tip? Ellen

   
 • At 23 februari 2008 om 12:42, Anonymous Anoniem said…

  Is het noodzakelijk dit ijs te bevriezen in een ijsmachine, of kan het ook met wat handkracht en een vriezer?

   
 • At 25 februari 2008 om 01:38, Anonymous Anoniem said…

  Vandaag gemaakt, zonder ijsmachine. Ging prima, op het laatst de iets te harde massa met de staafmixer behandeld. Zorgde voor een betere (hoewel niet perfecte) textuur. Dit is echt een fantastisch ijs, zelfs zonder ijsmachinestructuur. Gaat op het vaste repertoire, veel dank!!

   

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home