Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

22 februari 2008

Hé, hé, word wakker!

Ik heb het al zo vaak gezegd: al die gezondheidsclaims en labeltjes buitelen heus niet over elkaar heen omdat men ons zo graag gezond ziet, maar gezondheid (vooral angst voor overgewicht) momenteel big business is, en een topscorer voor de omzet.

Alsof dat al niet duidelijk genoeg was, pakken vandaag zowat alle media uit met de onderzoeksresultaten van bureau IRI, dat heeft vastgesteld dat na lange tijd de omzet van A-merken weer in de lift zit. Volgens het bureau is dat voor een groot deel op het conto van de "gezondheidstrend" te schrijven. In het bijzonder Sonja Bakker, die er in haar boeken een (lucratieve?) gewoonte van maakt merken bij de naam te noemen, wordt met de omzetstijging in verband gebracht.

Of de betreffende A-producten ook inderdaad gezond zijn, is kennelijk niet van tel. De consument koopt lustig producten waarin die enge vetten vervangen zijn door hypergeraffineerde suikers, geeft zijn kinderen "verantwoorde tussendoortjes" die eveneens voor eenvijfde tot ruim een kwart uit suiker bestaan en bakt niet langer met die ongezonde boter, maar met Bak & Braad, een surrogaatvetje waar Sonja dol op is.

En waarom komen de gezondheidsleurders en de Sonja's daarmee weg? Omdat consumenten geen etiketten lezen. Anders zouden ze bijvoorbeeld zien dat genoemd viezig vetje ("plantaardige oliën en vetten, zout (1,4%), droge melkbestanddelen, emulgator: sojalecithine, smaakversterkers E621, E627, E631, aroma's, kleurstof E160A, bevat transvetten") per 100 g gewoon een kleine 150 calorieën méér levert dan eerlijke boter (880 tegen 738).

Het volk wil gewoon genept worden, denk ik.

8 Comments:

 • At 22 februari 2008 om 21:20, Blogger Mark said…

  Transvetten? Transvet is een onverzadigd vet dat nog slechter is voor de gezondheid dan verzadigd vet. En het staat blijkbaar ook gewoon op de verpakking.

  De fles die wij in huis hadden van de Aldi maakt het ook aardig bont. Trots prijtk op het etiket de mededeling "Met boteraroma". Ik kon een grimlach toch niet onderdrukken...

  Om de B-merken overigens wat te helpen hier een link naar alterantieven voor de a-merken, verzameld door Tros Radar.

  Ik kan me overigens niet voorstellen dat mervouw Bakker er geen financieel voordeel uithaalt. Ze is niet voor niets opgenomen in de Quote 500! Overigens zullen haar schnabbels ook niet gratis zijn!

  Mevrouw bakker's dieet is overigens gewoon een variant van het aloude EDH-dieet. Eet De Helft. En dan val je ook gewoon af!

   
 • At 23 februari 2008 om 10:05, Anonymous Yvon said…

  De vetvrees is een beetje doorgeslagen, maar feit is dat 'eerlijke boter' verzadigd vet en nauwelijks vitamine D levert, die je wel binnenkrijgt door de toevoegingen aan halvarines, margarines en bakken-en-braden uit een fles. Zet er ook nog iets van pro-activa of Hartstichting bij en mensen kopen het. Wat merken betreft is het fascinerend om te zien hoe mensen min of meer gefopt kunnen worden. De NL Blue Band verschilt nauwelijks van de Belgische Solo of Duitse Rama, toch menen mensen een 'groot verschil' te proeven, terwijl het allemaal onder de plu van Unilever komt.

  Ik denk dat prof. Katan ("Wat is nu gezond") gelijk heeft met zijn stelling dat men teveel gefocust is op vet (vrij vertaald), terwijl ze het teveel aan kcal beter kunnen zoeken in de dranken (met of zonder alcohol), daar haalt de gemiddelde NL'er 2x zoveel kcal uit als uit vetten.

   
 • At 23 februari 2008 om 15:54, Anonymous Chris said…

  Het is gewoon een spelletje: Sonja Says...

   
 • At 24 februari 2008 om 21:15, Anonymous Lethe said…

  Humzz.. het kan natuurlijk zijn dat ik me vergis. Maar heb 'vroeger' geleerd dat de vitamine D (etc) die aan margarine wordt toegevoegd juist is om hetgeen wat van nature voorkomt in boter en niet in margarine te vervangen. Oftewel de toevoeging is er om er iniedergeval voor te zorgen dat margarine wat betreft die vitamines ge;lijkwaardig is aan boter.

   
 • At 25 februari 2008 om 13:06, Anonymous barbara said…

  Als Sonja zegt dat ik eierkoeken mag, dan eet ik eierkoeken! Zoveel mogelijk! Ik wil immers afvallen...

   
 • At 25 februari 2008 om 13:48, Anonymous Yvon said…

  @ Iethe
  Volgens http://www.vitamine-info.nl/vitamine_d heb je gelijk.
  Prof. Katan stelt dit:
  'Voedingskundig gezien is margarine interessant omdat het de belangrijkste bron van vitamine D is. Dat zit er niet van nature in maar wordt tijdens de fabricage toegevoegd. (...) In roomboter (echte boter) zit bijna geen vitamine D en in melk ook niet.

  Wat is waar?

   
 • At 25 februari 2008 om 17:47, Blogger Chris said…

  Yvon, daarom moeten we Blue Band op ons brood smeren, want we eten te weinig vette vis, eieren en avocado's. Zegt de reclame. Sonja zegt Becel light...

   
 • At 25 februari 2008 om 20:04, Anonymous Antoon said…

  Dacht vanochtend al dat er van nature vit D&E in boter hoorde te zitten. Klopt dus inderdaad. Volgens de nevotabel(2001) voor gezouten roomboter:1,2ug D en 2,5mg E. In margarines en halvarines wordt echter wel een hogere dosering toegepast. varieert een beetje: ong 7,5ug D en 13 tot 30mg E. Aldus Nevo..

   

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home