Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

21 februari 2008

Brood, daar zit wat in!


Dat komt er nu van. Van lever en niertjes gruwen we, spinazie en spruitjes lusten we niet meer, kool vinden we maar zozo, fruit eten we niet genoeg en asperges zijn duur. En dus krijgen we niet genoeg natuurlijk folaat binnen, terwijl ons lichaam deze essentiële stof (noodzakelijk voor de aanmaak van hemoglobine en de afbraak van eiwitten) niet zelf kan aanmaken.

In chips, Big Macs, Aardappel Anders en Chicken Tonight zit het helaas niet. En dus? Moeten we aan het synthetische spul: foliumzuur. Tenminste, dat vinden de voedselproducenten. Hier en daar vindt de wetgever dat ook. Zo is het in de VS is al jaren verplicht aan ontbijtgranen 25% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid foliumzuur aan ontbijtgranen toe te voegen. Zo blijven mensen die niet gezond eten toch gezond--enfin, als je even de tonnen suiker vergeet die ook in diezelfde ontbijtgranen zitten.

In Nederland was het verrijken van voedingsmiddelen met foliumzuur traditioneel verboden, ook al omdat vooral bij kinderen het risico van overdosering bestaat. Het Europees Hof heeft daar echter verandering in gebracht: producenten moeten in het kader van de harmoniëring (dat betekent in dit geval dat men graag heeft dat wij overal hetzelfde eten) ontheffing kunnen krijgen van dit verbod. Ook onze (immers grotendeels Amerikaanse) ontbijtgranen zitten dus vaak al vol toegevoegd foliumzuur.

Nu gaan we een stapje verder, tenminste als het aan de Gezondheidsraad ligt. Die heeft namelijk vastgesteld dat groepen laag opgeleiden bij zwangerschap niet genoeg supplementen foliumzuur gebruiken. Daardoor lopen ze een verhoogd risico op kinderen met spina bifida (open rug).

Nou zou ik daar tal van oplossingen voor kunnen bedenken, met name via de huisarts. Maar kennelijk zijn betreffende laagopgeleiden bijzonder hardleers. En dus moeten ze tegen zichzelf beschermd worden. En de 99,x procent van de bevolking die niet zwanger is, wordt meebeschermd. De Gezondheidsraad heeft namelijk aanbevolen foliumzuur standaard in al het brood te gaan verwerken. Dan moeten die domme aanstaande moeders wel. En wij dus ook.

De vroede vaderen hebben wel één bedenking: als we op deze manier met ons brood gaan dokteren, moet foliumzuur weer uit alle andere voedingsproducten. Anders lopen met name kleine kinderen het risico teveel van het goedje binnen te krijgen. Hoe men dat weer van plan is te gaan regelen in Europees verband, vermeldt de historie niet. Maar ik kan al wel voorspellen dat dit gewoon niet gaat lukken.

Om twee redenen een bezopen idee dus. Het feit dat er in Nederland een club invloedrijke maar duidelijk wereldvreemde kamergeleerden bestaat die zoiets serieus probeert erdoor te krijgen, baart mij in elk geval de nodige zorgen.

6 Comments:

 • At 21 februari 2008 om 23:53, Anonymous Yvon said…

  Ik haak alleen even in op het intro: kool, spinazie en spruitjes lusten we niet meer? Op forums krijg ik toch een heel andere indruk.

   
 • At 22 februari 2008 om 06:59, Anonymous Anoniem said…

  ik ook.

   
 • At 22 februari 2008 om 07:01, Anonymous Anoniem said…

  dat 'ik ook' slaat op de laatste zin van het blog en niet op voorgaande reactie.

   
 • At 22 februari 2008 om 12:53, Anonymous ellen said…

  Inderdaad zorgwekkend, straks moet er nog ritalin door het eten om de kinderen rustig te houden!
  ellen

   
 • At 22 februari 2008 om 12:55, Blogger Mark said…

  Maar dan moet er weer extra suiker en kleurstoffen bij, voor de kinderen die té rustig worden van de ritalin...

   
 • At 22 februari 2008 om 16:51, Blogger Gerrit Jan Groothedde said…

  Yvon, ik ga misschien iets te vrolijk met het woordje "we"om. Als ik zeg dat we geen kool, spinazie en spruitjes meer lusten, bedoel ik niet ons schrijvers en lezers in de foodcommunity. Wij weten wel wat lekker is. Maar wij zijn daarin helaas een minderheid (al hoop ik geen uitstervende soort).

  Ellen, Mark: als de Gezondheidsraad het goed aanpakt, kan straks de farmaceutische industrie wel inpakken. Alles om je voor alle kwaaltjes te behoeden of ervan te genezen in je dagelijkse hap--wat zou dat niet geweldig zijn.

  Misschien moet dat foriumzuur verplicht door de chips, de Big Macs, de Aardappel Anders en de Chicken Tonight? Nee, dat kan niet: dan zou een hele bevolkingsgroep daar tienvoudige overdoses van binnenkrijgen. :-)

   

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home