Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

31 januari 2008

Koreaanse tv-ploeg eet Nederlands

En zo zat dan op woensdag om halfzeven een Koreaanse tv-ploeg aan tafel in huize Eetschrijver. Nederlandse keuken, hadden ze specifiek gevraagd, om daarna toch nog maar voorzichtig te vragen wat daar nu zoal typisch aan was. Om een lang verhaal kort te maken: stamppot van boerenkool leek geen groot enthousiasme teweeg te brengen.

Als je dan ook maar twee uur de tijd hebt om inkopen te doen en een maaltijd bestaande uit hoofdgerecht en dessert op tafel te toveren, moet je een flink beroep doen op je improvisatievermogen. Gelukkig bleek mijn plaatselijke AH toevallig prachtige biologische pompoentjes te hebben liggen. Ha! Vergeten groenten! Dadelijk begon zich in de kookhelft van mijn brein een twist af te tekenen op de traditionele Hollands-huiselijke keuken. In snel tempo mikte ik vervolgens varkenshaas, spek, boerenkool, aardappelen en schenkstroop in mijn winkelwagentje.

's Middags, terwijl de tv-mensen in mijn keuken rondscharrelden, waren ze zo gebiologeerd geraakt door een restantje van een twee dagen eerder thuisgebakken brood, dat één van hen pardoes een mes pakte, een stuk brood afsneed, er jam uit een potje op smeerde en er de tanden in zette. Overheerlijk, was het commentaar. Ik wierp tegen dat het oud brood was, maar ze bleven erbij: wát lekker! Dat maakte meteen duidelijk dat er nog snel even een brood moest worden gebakken ook. Verder kocht ik nog drie tabletten chocolade (Swiss 78%). Binnen een kwartier, inclusief inspiratietijd, was ik de winkel weer uit.

Ik had nog precies een uur. Ik verwarmde twee ovens voor, maakte eerst deeg voor een volkorenbrood (volkorenbloemmeel (dank Arden), zout, gist, water, bakpoeder, klontje boter) en bakte dat in 40 minuten gaar. Vervolgens maakte ik het hoofdgerecht en startte ik de voorbereidingen voor een chocoladewaterijs (Aziaten zijn vaak lactose-intolerant) geïnspireerd op een recept van Fredy Girardet. Aangezien deze Koreanen van lactose-intolerantie niet veel last leken te hebben (ze besmeerden mijn brood met grote hoeveelheden boter), maakte ik bij dat ijs ook nog maar een lekkere saffraancoulis op basis van ingekookte room.

De Koreanen vonden het allemaal erg lekker. Om mijn voorstel om in Korea eens iets te komen zeggen over en doen met de plaatselijke keuken moesten ze vooral erg lachen. Ik hoop dat dat was omdat ze het een leuk idee vonden. Ik stuur er nog wel eens een mailtje achteraan.

Varkenshaas met pompoen in bacon en garnituur van aardappelen en boerenkool

Nodig voor 4 personen:

- 2 stukken varkenshaas (ca. 500 g)
- 1 hokkaidopompoentje
- 8 plakjes gerookt ontbijtspek
- schenkstroop of ahornsiroop
- 600 g aardappelen
- 200 g boerenkool (uit een gemakszak)
- 2 takjes verse tijm
- 1 theelepel chilivlokken
- boter, zout, peper

Verwarm de oven voor op 180 graden. Boen de pompoen goed schoon, snijd hem in vieren en verwijder de draden en zaden. Snijd daarna elk kwart in drie parten. Leg deze op de schil op een ovenschaal, bekwast elk van de twaalf parten met schenkstroop en strooi er naar smaak (niet te zuinig) chilivlokken over. Laat de pompoen in ca. 25 minuten gaar roosteren.

Rits de blaadjes van de takjes tijm. Schil de aardappelen, snijd ze in vieren en stoom ze in ca. 18 minuten beetgaar. Wrijf de varkenshaasjes in met zout en peper, laat boter heet worden in een braadpan en bak de haasjes in ca. 10 minuten rondom bruin. Ze zijn van binnen nog rosé. Snijd ze doormidden en verdeel vervolgens elke helft in de lengterichting in tweeën zodat u vier langwerpige stukken vlees hebt. Snijd van de parten pompoen de schil af en snijd elk part in tweeën (u houdt pompoen over maar daar zijn nog allerlei heerlijke dingen mee te doen). Leg steeds een stuk varkenshaas en een stuk pompoen op een plakje spek en rol het op. Bekwast ook het spek rondom nog eens met stroop en laat het in het bakvet van de varkenshaasjes nog twee minuten aan elke kant bakken.

Laat in een koekenpan een laagje arachideolie van 1,5 cm heet worden en bak hierin de aardappelpartjes goudbruin. Laat in een tweede braadpannetje boter heet worden en doe hierin de gesneden boerenkool en de tijmblaadjes. Laat met het deksel op de pan twee minuten smoren, giet daarna een scheut heet water in de pan, leg het deksel er weer op en laat de kool nog twee minuten stomen. De kool is nu prachtig groen.

Schep de kool op voorverwarmde borden met daar bovenop de gebakken aardappeltjes, strooi er wat zeezout over en leg daarnaast twee rolletjes pompoen met varkenshaas. Drink er een lichte rode wijn bij, bijvoorbeeld een Brouilly.

13 Comments:

  • At 31 januari 2008 om 15:48, Blogger Arden said…

    Apart recept, ik zou er zelf nooit op gekomen zijn om ze dit voor te schotelen :-). Ik, als fervent amateur thuisbakker, vraag me wel af hoe je binnen een uur een volkorenbrood op tafel kunt zetten. En waarom bakpoeder? Nog een correctie: volkorenbloem bestaat niet, dat heet volkorenmeel

     
  • At 31 januari 2008 om 16:05, Anonymous Robin said…

    Nou ja zeg! Die Koreanen zijn flink genaaid. Denken ze typisch hollands te hebben gegeten, kregen ze iets wat geen hollander ooit at.

    Echt belachelijk. Als ze mij dit in Korea zouden voorzetten terwijl ik vraag om typisch koreaans eten zou ik me echt zwaar genaaid voelen.

    Sorry hoor!

     
  • At 31 januari 2008 om 18:11, Blogger Gerrit Jan Groothedde said…

    Arden, ik geef toe: het brood was niet perfect. Het bakpoeder doe ik erbij als ik weinig tijd heb: ik verbeeld me dat het brood dan minder compact wordt.

    Robin: pompoen, varkenshaas, spek, boerenkool, aardappelen en schenkstroop, wat is er nou typischer Nederlands dan die ingrediënten? Dat ik ze op een moderne wijze verwerk, is iets anders. Moeten we allemaal nog zo koken als vijftig of vijfhonderd jaar geleden? Overigens: als ik dit in Korea als typisch Koreaans voorgezet kreeg, zou ik ook wel raar opkijken, hoor. ;-P

     
  • At 1 februari 2008 om 01:38, Anonymous Aldo said…

    Gerrit Jan, hoe dan ook ik ben trots op je dat je die gekken Koreanen een prima avondje Nederlandse gastvrijheid hebt meegegeven. Waar het foodblogger al niet toe leidt!

    Maar we willen natuurlijk zo snel mogelijk een impresse op youtube -:)

     
  • At 1 februari 2008 om 01:46, Anonymous Robin said…

    Waarschijnlijk zal het je verbazen, maar er zijn heel erg veel nederlanders die nooit varkenshaas eten. Of pompoen. Laat staan in de combinatie die jij ervan maakte.

    Ik snap dat jij je schaamt voor de hollandse pot. Maar ik vind het echt heel erg fout wat jij geflikt hebt.

    Het gaat niet alleen om de ingredienten. Want in dat geval kan je de franse of duitse keuken ook wel hollands noemen. Qua ingredienten overlappen die elkaar natuurlijk enorm.

    Het gaat nu juist om de combinatie. En de combinatie die jij hebt gemaakt heeft gewoon absoluut niks met hollands eten te maken. Maar dan ook echt helemaal niks.

    Ik vind het echt sneu voor die koreanen. Ze zullen vast lekker gegeten hebben, maar daar ging het hen niet om.

     
  • At 1 februari 2008 om 08:39, Blogger Gerrit Jan Groothedde said…

    Aldo, zoals gezegd ga ik er mijn best voor doen. Ik heb overigens geen flauw idee hoe prominent mijn gezwaai met pollepels in de uiteindelijke docu figureert. Maar ze vonden het geweldig, en daar gaat het natuurlijk om.

    Robin, sterker nog: niet alleen eten veel Nederlanders nooit varkenshaas of pompoen (we eten immers alleen maar hete bliksem en balkenbrij, of vergis ik me nu?), er zijn er vooral veel die hoofdzakelijk uit pakjes of uit de McDonalds eten--dat geldt zelfs voor de overgrote meerderheid, als ik zo eens in de winkelwagentjes van mijn medemensen kijk. Misschien had ik gewoon zo'n foliepak van de AH in de magnetron moeten mikken, of een lekkere combinatie van Chicken Tonight en Aardappel Anders op een bord moeten kwakken, met een toetje van Danone na? Of met ze langs de McDrive moeten gaan? Of toch een tong picasso? Ik bedoel maar: als datgene wat "de meeste Hollanders" eten maatgevend moet zijn...

    Eigenlijk, Robin, denk ik dat het de meeste van mijn tijdgenoten zijn die hun neus ophalen voor de Hollandse pot.

     
  • At 1 februari 2008 om 09:22, Anonymous Antoon said…

    Bakpoeder wordt inderdaad wel gebruikt als vervanger voor gist in bepaalde degen(o.a. K&K croissant deeg). Geeft andere smaak/ontwikkeling dan gist.
    De gist zal niet veel gedaan hebben als je het meteen bent gaan bakken. Heb je het deeg eerst "los" te laten komen, dan is een deel van het bakpoeder al omgezet. Dit proces begint namelijk zodra je het bakpoeder in je beslag/deeg hebt zitten.

    De hollandse keuken.. Tja, het zijn hollandse ingrediënten. Je gaf zelf al aan dat stampot boerenkool weinig enthousiasme teweeg bracht.
    Lijkt me prima opgelost zo :-)

    Ps. Complimenten voor je weblog

     
  • At 1 februari 2008 om 13:37, Anonymous Robin said…

    Chicken tonight zou zelfs al een betere keus geweest zijn ja, als je denkt dat veel nederlanders dat eten. Of een portie babi pangang van de chinees op de hoek. Alles beter dan wat jij ze serveerde.

    Je zegt dat de meeste van je tijdgenoten hun neus ophalen voor hollandse pot, maar ik denk dat je je vergist.

    Deze maand was het nog nieuws dat 71 procent van de mensen tijdens de wintermaanden regelmatig een stevige oer-Hollandse stamppot op tafel zetten, meer dan de helft zelfs enkele keren per week.

     
  • At 1 februari 2008 om 15:15, Blogger Gerrit Jan Groothedde said…

    Robin, hou mij ten goede, maar je leutert. Stamppot was--zoals duidelijk te lezen staat--ongewenst en je denkt toch niet dat ik Aziaten een Hollandse versie van Aziatisch voedsel ga voorzetten, of blubber uit een potje? Dan kan ik ze namelijk net zo goed naar de McDonald's sturen--heel Hollands, want hele volksstammen eten daar meerdere malen per week. En als jij denkt dat er "heel erg veel" Nederlanders nooit varkenshaas eten, dan zegt dat beslist meer over jou dan over de Nederlanders.

    Trouwens, enkele keren per week stamppot? Dat vind ik ook armoede, en van een fantasieloosheid die me geen uitstekend exportartikel lijkt. Ik begrijp dat jij er anders over denkt en dat jij je neus ophaalt voor creatief gebruik van oerhollandse ingrediënten. Jammer, maar het wordt beter en die opvatting sterft gelukkig uit.

    Ik heb inmiddels helder dat jij het naar jouw maatstaven veel beter zou hebben gedaan. Dat maakt het alleen maar jammer voor jou dat jij niet het onderwerp van deze reportage was. Misschien moet je iets aan je PR doen.

     
  • At 1 februari 2008 om 15:17, Blogger Gerrit Jan Groothedde said…

    Antoon, klopt. Het was allemaal een beetje overkill in dat brood omdat het deeg maar heel kort kon rijzen, en ik gok dan maar op een beetje van het één en een beetje van het ander.

    Dank voor je complimenten. Ik las die geloof ik al op Hyves? Of is dat een andere Antoon? :-)

     
  • At 2 februari 2008 om 01:29, Anonymous Robin said…

    Je begrijpt er helemaal niks van. En je trekt nogal snel verkeerde conclusies. Dus laat verder maar.

    Ik wou het alleen even gezegd hebben, dat ik het schandalig vind dat je die koreanen wijs hebt gemaakt dat ze typisch hollands hebben gegeten.

    Maar gelukkig ging het daar blijkbaar niet om. Was het belangrijker dat ze lekker hebben gegeten. Nou, fijn voor jullie.

     
  • At 2 februari 2008 om 13:39, Blogger Gerrit Jan Groothedde said…

    Over snel conclusies trekken gesproken, Robin: waar haal jij de wetenschap vandaan dat ik deze Koreaanse tv-ploeg niet precies zou hebben verteld hoe de vork in de steel zat?

     
  • At 4 februari 2008 om 09:07, Anonymous Antoon said…

    gerrit jan,

    ik heb inderdaad de link van je website als tip geplaatst. Dus dat zal dezelfde wel zijn ;)

    groet,
    Antoon

     

Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een link maken

<< Home