Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

16 januari 2008

Iens start "onafhankelijke" receptensite

Vorige week moest ik kiezen tussen twee persberichten. Dat van Liga moest toch maar even eerst, want echt bij de wilde beesten af. Desondanks vond ik dat van Iens ook heel interessant. Stel u voor: Iens start de eerste (!) redactioneel onafhankelijke receptensite van Nederland--of "Hoe maak ik vrienden in de online culiwereld".

Het persbericht spreekt alvast boekdelen over voornoemde "redactionele onafhankelijkheid" van de site. "Zo zijn direct vanaf de start niet alleen recepten van Honig, Heinz en het Nederlands Visbureau te vinden, maar ook van chefs als Jonnie Boer, Edwin Kats en Peter Lute", juicht het persbericht. Geef toe, dat klinkt geweldig onafhankelijk. Aan de eerste drie hoef ik geen woorden vuil te maken, qua onafhankelijkheid. En de drie chefkoks hebben natuurlijk totaal ook geen commerciële bijbedoelingen.

Maar, haast het persbericht zich te verduidelijken: "Alle aangeboden recepten worden eerst door de redactie gecontroleerd. Zodat recepten kloppen en maataanduidingen, bereidingswijze en andere receptinformatie altijd uniform, duidelijk en eigentijds worden gepresenteerd". Ziet u het ook? Geen woord over kwaliteit, net zo min als over die onafhankelijkheid. Maar eens kijken dan.

Hier bijvoorbeeld. Een recept voor gehaktballetjes in pastasaus met peultjes, aangeboden door Heinz. Als ik die pastasaus in de titel zie, voel ik al nattigheid. En ja hoor: in de ingrediëntenlijst staat "1 pot Heinz Pasta Sauce Seasons met Courgette & Oregano". Een ander ingrediënt is "1 eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden". Inderdaad: de kwaliteit lijkt ver te zoeken. Vermoedelijk staat zo'n zelfde recept op zo'n pot Heinz blubber. Of zou erop kunnen staan.

Eigentijds, ongetwijfeld. Maar onafhankelijk? Mijn zolen. Ik heb geen bezwaar tegen sponsored magazines, online of in print. Maar dan mauwen over "onafhankelijkheid" is een regelrechte gotspe. Nog erger dan wanneer spuit elf zich "de eerste" noemt.

Morgen zelf maar weer eens een recept plaatsen. Van mezelf, niet van Heinz. En voor u. Niet voor Iens.

EDIT: Nog even verder kijkend en na alle recepten te hebben aangeklikt, valt me nog iets op: alle recepten hebben een waardering van 7,0 precies, op slechts vijf na die respectievelijk 6,0 - 7,1 - tweemaal 7,2 en 7,3 scoren. Ik kan het natuurlijk niet bewijzen, maar het lijkt er toch wel héél erg op dat de onafhankelijke redactie een serie waarderingen met flink gewicht heeft gefrontload.

1 Comments:

 • At 18 januari 2008 om 10:12, Anonymous Diederik Ettema │iens recepten said…

  Beste Gerrit Jan,

  Excuses voor de late reply. Door een externe meeting en een eetafspraak was ik niet eerder in de gelegenheid te reageren op je e-mail.

  Allereerst hartelijk dank voor je mail. Dat je ons attendeert op het feit dat je een kritisch stuk over iens recepten hebt geschreven en ons zo ook in de gelegenheid stelt om je van wat nadere achtergrondinformatie te voorzien die je stuk mogelijkerwijs iets nuanceert, is klasse.

  Misschien is het goed een paar zaken nader toe te lichten:

  Redactionele onafhankelijkheid. iens recepten biedt recepten uit verschillende bronnen (eigen recepten, ledenrecepten, kookboeken, contentpartners en chefs), maar de redactie behoudt zich alle recht voor om recepten te weigeren. Enkel en alleen de redactie bepaalt welke recepten worden vrijgegeven en welke worden afgekeurd. En doet dit ook daadwerkelijk: zowel enige recepten uit kookboeken als recepten van twee partners als recepten van chefs als ledenrecepten zijn om uiteenlopende redenen al geweigerd. De redactie is daarin geheel vrij om haar eigen keuzes te maken en hoeft zich niets gelegen te laten liggen aan eventuele commerciële afwegingen.

  Kwaliteit: die staat bij iens recepten naast veelzijdigheid hoog in het vaandel. We investeren erg veel tijd om alle recepten te redigeren en zo de bezoeker recepten op een en dezelfde wijze aan te kunnen bieden. Dat is een erg kostbare zaak, maar het is een investering die we graag doen om de bezoekers betrouwbare en complete recepten aan te bieden. Eerlijk gezegd ken ik geen grote, populaire receptensite in Nederland (behoudens Albert Heijn en vergelijkbare commerciële aanbieders) die zo ver gaat om aan redactionele bewerking veel geld uit te geven. Het parool lijkt veelal: zoekt u zich maar een weg door de taal- en tikfouten...

  Kwaliteit heeft daarnaast nog een andere dimensie en daar geef je ook een voorbeeld van in je stuk: een recept met een Heinz ingrediënt voldoet niet aan jouw kwaliteitsnorm. Dat lijkt eerlijk gezegd wel een beetje op meten langs een heel erg hoogliggende culi-meetlat. iens recepten beoogt elke dag van het jaar antwoord te geven op de vraag 'Wat eten we vandaag?'. Vanuit de (helaas nuchtere) realiteit waarin een gemiddeld huishouden niet meer dan 20 minuten aan het bereiden van de maaltijd wenst te besteden wordt het wel erg lastig om de vraag 'Wat eten we vandaag?' in te vullen als daarbij geen gebruik mag worden gemaakt van kant-en-klare maaltijdcomponenten zoals bijvoorbeeld een saus. Voor een enkele culi mogelijk wel, die ook alle tijd heeft om bij het doen van boodschappen diverse gespecialiseerde adressen af te lopen, maar niet in de dagelijkse werkelijkheid van de thuiskok die de boodschappen (al was het maar enkel uit tijdgebrek) in de supermarkt doet. Overigens, on a personal note: 'Gehaktballetjes met pastasaus in peultjes' is lekker! Ik heb het aan mijn kookboek op iens recepten toegevoegd en ik ben bepaald niet de enige...

  De waardering van recepten middels een cijfer. Je hebt helemaal gelijk: standaard krijgt elk gepubliceerd recept een paar keer de waardering 7 mee, een neutrale waardering. Dat doen we heel bewust en is ook voor een ieder te zien. Dit om te voorkomen dat 'grappenmakers' die als eerste een recept beoordelen middels een 1 of een 10 (dit laatste bijvoorbeeld bij een eigen ledenrecept) de receptwaardering uit het lood slaan. Daar heeft namelijk niemand wat aan, de 'grappenmaker' uitgezonderd. Overigens zijn er niet slechts een paar recepten met een waardering afwijkend van 7, maar een groot aantal, maar het is logisch dat een quick scan slechts een beperkt zicht geeft. Ons stemt de mate waarin recepten door leden met een cijfer worden gewaardeerd overigens zeer tevreden, helemaal in aanmerking genomen dat we pas sinds een paar dagen in de lucht zijn. Het sitebezoek, het herhaalbezoek, de mate waarin van de diverse functionaliteiten (kookboek, weekmenu, shopping list, printen, e-mailen) gebruik wordt gemaakt en de spontane en leuke mailtjes zijn boven verwachting. En dat, terwijl de huidige versie van iens recepten een 'kale' is: de komende maanden worden diverse nieuwe mogelijkheden (en veel nieuwe recepten!) geïntroduceerd.

  Hopende hiermee enige nuance aangebracht te hebben,

  Vriendelijke groet,
  namens iens recepten
  Diederik Ettema

   

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home