Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

03 januari 2008

Gewoon eten

Enkele maanden geleden waren G. en ik op bezoek bij mijn schoonvader van 88. De avond tevoren waren we in een restaurant geweest waar we erg van onder de indruk waren en we vertelden hem daarover. Hij luisterde geduldig en had aan het eind van het betoog toch nog een vraag: "Kun je daar ook gewóón eten?".

Gewoon eten, daar zijn de meesten van ons na de afgelopen tien dagen wel aan toe. Ik had in elk geval gisterenavond zin in simpele, niet te zware en eenvoudig klaar te maken kost, maar de inspiratie was, net als het feestvoedsel, helemaal op. Ineens herinnerde ik me een recept dat ik een week of wat geleden van Onno Kleyn had gekregen. Onno en ik zijn niet alleen collega's, maar ook beiden liefhebbers van de originele groene savooiekool, een groente die een beetje uit de mode lijkt te raken. Tijd om daar iets tegen te doen!

Hoe dan ook at ik gisterenavond savooiekool op zijn Italiaans. Puristen gebruiken natuurlijk geen truffelolie, daar gruwen ze van. Zij hakken een truffeltje fijn en smoren het met de kool mee. Het zou een idee kunnen zijn: goede groentenspecialisten hebben rond deze tijd mogelijk truffeltjes over waar ze vanaf moeten. Ik heb er eerlijk gezegd niet naar gevraagd, maar het is te proberen.

De kool was vreselijk lekker en van Onno mag ik u het recept geven.

Pasta con la verza

Nodig voor 4 personen:

- 1/2 savooiekool
- 3 goede braadworsten (liefst van de scharrelslager)
- 2 eetlepels ganzenvet, olijfolie of boter
- 400 gram korte pasta
- sliert truffelolie of 1 vers truffeltje (facultatief)
- zout, zwarte peper uit de molen

Snijd of schaaf de kool in zo dun mogelijk flintertjes, zonder dikke nerven en stronken. Snijd de worstjes in en trek het vel eraf. Verhit ganzenvet, olijfolie of boter (in Turijn zouden ze het laatste gebruiken maar zelf vond ik ganzenvet erg lekker) in een braadpan. Doe het worstenvlees erbij en braad het los. Voeg dan de kool, zout en twee eetlepels water toe. Laat met het deksel op de pan op laag vuur 10 à 15 minuten smoren, tot hij beetgaar is. Wel af en toe omscheppen, want kool bakt snel aan.
Kook de pasta gaar in water met zout. Giet af en meng met de kool. Schep in voorverwarmde borden, giet er een sliertje truffelolie bij en draai er peper over.

Pronto: supersimpel. Het schijnt zonder de worst ook prima te smaken, maar dat heb ik zelf niet zo geprobeerd.

2 Comments:

 • At 5 januari 2008 om 20:08, Blogger Carla said…

  Lijkt me weer erg lekker, zeer bedankt!

   
 • At 5 januari 2008 om 21:11, Blogger Jonette said…

  Ga ik zeker maken!
  Mijn zoon van negen komt ook geregeld aan het einde van de dag binnen stuiven, met de vraag of we gewoon gaan eten of een recept. Gewoon kan altijd zijn goedkeuring wegdragen. Balletje gehakt. gebraden kippetje. Stamppotje. Gelukkig vind hij ook couscous, humus en vissoep heel gewoon.

   

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home