Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

17 januari 2008

Dragon en kippenvel

Kippenvel, dat krijg je niet van Sonja Bakker. Of liever: je mag het van haar niet eten. Terwijl het vel nu juist één van de smaakmakers van de kip is. Kipfilet smaakt onder meer zo flauw omdat het vel er nooit aan mag blijven zitten. Tenzij je er van te voren bij de poelier om vraagt.

Iets anders waar je vaak van te voren even om moet vragen maar dan bij de groentenwinkel, is dragon. Een heerlijk kruid met een heel eigen smaak, mild en toch heel krachtig en herkenbaar. Wat anijsachtig, maar weer heel anders dan zo'n ander bijna niet verkrijgbaar kruid, kervel. In andere landen weten ze wel beter. Dragon wordt in Franse keukens heel veel gebruikt en in Georgië en Armenië wordt er zelfs een bijzonder populaire frisdrank van gemaakt, Tarchoen genaamd--het Russische woord voor dragon.

Natuurlijk noem ik de kip en de dragon in één adem om een goede reden: dit geurige tuinkruid vormt een perfecte combinatie met blank kippenvlees--vooral als dat op het vel gebakken en zo nog lekker sappig is. Onderstaand gerecht kookte ik ooit samen met een kookvriendin in België, waar dragon in elke supermarkt in overvloed te vinden is. Hetzelfde geldt trouwens voor dragonazijn, die eigenlijk perfect is voor dit recept. Hebt u geen geheel metalen koekenpan die in de oven kan, dan zult u de kip na het aanbakken moeten overdoen in een vuurvaste ovenschaal en moet die waarschijnlijk ook nog iets langer in de oven.

Kipfilet met dragon

Nodig voor twee personen:

- 2 kipfilets met vel (bestellen bij de poelier!)
- 1/8 liter (kippen)bouillon
- 15 cl room
- 10 cl goede witte wijn
- bosje dragon
- 1 eetlepel dragonazijn of wittewijnazijn
- 25 g boter
- arachideolie, zout, peper

Verwarm de oven voor op 180 graden. Wrijf de kipfilets in met zout en peper. Leg twee takjes dragon apart en hak daarnaast voldoende blaadjes voro een goede eetlepel vol. Verhit olie en boter in een geheel metalen (gietijzeren of roestvrijstalen) koekenpan en bak de kipfilets 4 minuten op hun vel. Zet nu de pan in de oven en laat de filets daar nog ca. 12 minuten garen. Neem het vlees uit de pan, wikkel het losjes in aluminiumfolie en houd het warm.

Deglaceer intussen de pan met de azijn, roer de aanbaksels goed los, schenk de wijn in de pan, laat bruisen en laat tot de helft inkoken. Leg de twee takjes dragon in de pan, schenk er de bouillon bij, breng aan de kook en laat opnieuw tot de helft inkoken. Schenk dan de room erbij en laat opnieuw tot de helft inkoken, zodat de saus mooi bindt. Neem de takjes dragon uit de pan, voeg peper en zout naar smaak toe en laat de kipfilets met het vel naar boven nog een minuutje meewarmen. Leg de filets op voorverwarmde borden, roer de dragon door de saus en schep die over de kip. Zó lekker--om kippenvel van te krijgen!

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home