Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

09 januari 2008

De seizoenen kwijt

Soms vraagt een eetschrijver zich af waar de golven ineens vandaan komen. Zo krijg ik sinds een dag of twee ineens ontelbare mensen over de virtuele vloer die op zoek zijn naar taart van aardbeien en rabarber. Jazeker, ik heb daar een heerlijk recept voor. Maar waarom nú? Er is helemaal geen rabarber. En de aardbeien die nu in de winkel liggen, zijn flut uit Verweggistan zonder noemenswaardige smaak.

Van de week zag ik (ik noem opnieuw geen namen) een foodblogger die met veel aplomb een recept gaf voor een stamppotje van raapstelen. Goed, met veel moeite is er wel aan raapstelen te komen. In Roermond schijnt een groentenspecialist te zijn die ze heeft, en in Dongen, Wateringen, Vlijmen en Julianadorp ook. Maar waarom nú?

Kort voor kerst was ik bij een groentenhandelaar waar een klant aan het foeteren was omdat er geen frambozen waren. De winkelier verontschuldigde zich in alle toonaarden: hij had er extra ingekocht, maar ze waren allemaal al op. En inderdaad: in de supermarkten lag het zomerfruit hoog opgetast.

Wat is dit voor kolder? Dat we er steeds meer aan gewend raken alles te kunnen kopen en wel stante pede, is een teken des tijds. Maar waarom kopen we dingen die hooguit heel vaag en in de verte smaken naar de heerlijke verse producten van eigen grond waar we in het seizoen zo heerlijk van smullen? Is het masochisme of zijn we echt collectief minder goed gaan proeven?

Waar ik heen wil met dit verhaal? Nergens. Maar ik wou het even kwijt.

10 Comments:

 • At 9 januari 2008 om 19:11, Anonymous © RJ said…

  Bravo, Gerrit Jan! Zèlf had ik over dit onderwerp ook al eens een boutade ingeklopt (zie dit stukje op mijn weblog) maar het kan niet genoeg worden gezegd. Hulde dus...

   
 • At 9 januari 2008 om 21:56, Blogger Mark said…

  Je hoeft alleen maar de verse tomaten te proeven om te snappen waarom Italianen toch liever de ingeblikte variant gebruiken 's winters...

  Ach, we hebben in NL de mond vol van milieu en CO2, maar CO2-neutraal koken (denk aan de kilometers die die aarbeien moesten afleggen... of het gas dat verstookt wordt voor die tomaten...) is een onderschat iets..

   
 • At 10 januari 2008 om 02:04, Blogger Yvon said…

  Haha, aardbeien en rabarber, vast na de uitzending van Oprah waar ik per ongeluk in belandde (echt). Daar maakte Cindy Crawford haar aardbeien/rabarbertaart. Leuke daarvan was vnl dat haar man geen clue had dat er rabarber (want vies) in de taart ging. Kijk, zo verzwijg ik hier ook een boel ;-)

   
 • At 10 januari 2008 om 17:36, Anonymous ellen said…

  Ik denk dat hier voor de foodbloggers een mooie taak weggelegd is; Het lijkt zo dat 'men' echt niet meer weet welke groenten en fruit, er in welk, seizoen groeien in ons eigen land, of iets ruimer gezien, in Europa. De media, en daar reken ik ons foodbloggers ook wel een beetje bij, hebben daar grote invloed op.
  Mooi voorbeeld van Yvon; Oprah zegt iets op tv over rabarbertaart: via Google zoekt men en komt bij Eetschrijver. (Tot mijn verbazing zag ik er bij ons ook een paar)
  Breng een item op tv over een zeldzame knobbelteenziekte en de volgende dag zit de wachtkamer van onze huisarts vol met knobbelteenzieken...
  Ik heb me voorgenomen om de foodmiles van onze maaltijden dit jaar nog meer te beperken en ga proberen ook het hoe en- waarom- daarvan- uit te leggen.
  Het belangrijkste argument daarbij is natuurlijk; waarom zou je smakeloze fludderaardbeien, raapstelen of tomaten eten als er betere, CO2-neutrale, alternatieven te koop zijn?

   
 • At 10 januari 2008 om 22:03, Blogger Marleen said…

  Raapstelen zaten deze week wederom in mijn biologisch groentenpakket. Zou dat dan toch niet zo verantwoord zijn!? Ik ga op onderzoek..

   
 • At 10 januari 2008 om 22:15, Blogger Gerrit Jan Groothedde said…

  Marleen, ik las het net op je blog. Het zou wel bespottelijk vroeg zijn. Maar het is natuurlijk wel vrij warm weer voor de tijd van het jaar... ik weet het even niet, moet ik eerlijk zeggen.

   
 • At 11 januari 2008 om 16:59, Anonymous Marleen said…

  Het antwoord van de Kieviet: Dag Marleen, bedankt voor je mail. De raapstelen komen uit de kas van Wilbert van Dijk! Na de komkommerplanten kan hij nog raapstelen zaaien. Vanwege het zachte weer zijn ze relatief vroeg klaar. Het geeft ons in de winter een beetje afwisseling. Zonder kassen en import is het aanbod beperkt tot kolen en knollen, prei en witlof.

  groeten, Sebas van Kievit.

   
 • At 16 januari 2008 om 20:25, Anonymous Anoniem said…

  Wat grappig; ik belandde ook in de Oprah Winfrey show en de aardbei/rabarber taart zag er zo smakelijk uit dat ik het recept van www.oprah.com heb gehaald!

   
 • At 17 januari 2008 om 09:13, Blogger Gerrit Jan Groothedde said…

  Ano, dat is daar nog flink zoeken en eigenlijk vind ik het recept niet zo lekker als het mijne. Een taartbodem op oliebasis voor gebak? Mwah.

  Hoe dan ook is het momenteel geen tijd voor rabarber. Zodra het zo ver is, moet je ze maar eens allebei proberen. :-)

   
 • At 17 januari 2008 om 09:14, Blogger Gerrit Jan Groothedde said…

  Marleen, het lijkt er inderdaad op dat er al uitzonderlijk vroeg raapstelen uit de kas komen dit jaar. Behalve dat Nederland de feeling voor de seizoenen kwijtraakt, zijn de seizoenen kennelijk ook hun feeling voor Nederland kwijt. Zo komt boontje om zijn loontje. :-)

   

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home