Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

31 december 2007

Retrospectie

Toen ik vorig jaar terugblikte op 2006, vroeg ik me niet alleen af hoe ik het klaar had gespeeld elke werkdag weer iets op dit blog te plaatsen, maar vooral hoe ik dat in het komende jaar weer gedaan moest krijgen. Zoals eigenlijk altijd bleek die angst voor het gevreesde writer's block totaal ten onrechte.

Meer nog: u wist in grote aantallen de weg naar mijn eetgeschrijf te vinden. Na goed 12 maanden activiteit rondde dit blog begin augustus de kaap van de 50.000 bezoekers. Nog eens ruim vijf maanden later waren het er al 100.000. In december kreeg ik ook voor het eerst meer dan 1000 unieke bezoekers op één dag. Een paar dagen later 1200. Nog een paar dagen later 1400.

Kennelijk leest u hier graag. In de lijst van--ja, wat eigenlijk? beste? best bezochte? populairste?--foodblogs van Foodrank eindigt Eetschrijven het jaar trots op de eerste plaats. Zelfs in de Foodrank tophonderd van alle eetsites staat dit blog op de tweede positie. Belangrijk? Ach, het zegt toch wel wat. Tenslotte schrijft elke schrijver om gelezen en gewaardeerd te worden. EDIT: nu ook officieel!

Uit de bezoekcijfers probeer ik altijd een beetje af te leiden waar u voor komt om daar dan in te kunnen spelen. Dat valt nog niet altijd mee. Velen van u komen bijvoorbeeld voor recepten van Herman den Blijker (of Herman de Blijker, Herman de Blijkert, Herman Blijker, Herman Blijken, Herman de Rijke, Herman Bijlker of Kooksigaar). Die vindt u hier niet en zult u hier ook niet vinden. Tiramisu, de goede tweede, wel en u vindt 'm lekker ook. Verder had u best trek in mosselen, bobotie, asperges met risotto, tagliatelle met zwarte truffel en grand dessert met aardbeien.

Ook de meer informatieve stukjes worden gezocht en gewaardeerd. Aan een snelcursus etiketten lezen bestond de grootste behoefte (de BBC deed het maanden later nog eens dunnetjes over, vermoedelijk toch niet geïnspireerd door Eetschrijven) en ook het verschil tussen THT en TGT, het pasteuriseren van eieren en de mogelijkheden van zo'n klein rookoventje bleken in een behoefte te voorzien.

Heel soms doopte ik de virtuele pen in vitriool en trok ik van leer tegen treurnistrends. De ongezonde komkommers van AH vonden enige weerklank (helaas niet in de politiek, hoewel: op 13 januari a.s. neem ik deel aan een debat rond deze materie georganiseerd door de
Jonge Socialisten dus wie weet). Ook moest de weliswaar ietwat ontvette maar zwaar bijbesuikerde hoerapindakaas van Calvé het ontgelden en had ik een weerwoord voor Paul Rosenmöller, die sindsdien gelukkig alweer van gedachten is veranderd--zelfs alweer een keer of vijf, zo las ik.

U moet het me maar niet kwalijk nemen, maar zo'n terugblik op het eerste volledige jaar van Eetschrijven maakt me best vrolijk. En belangrijker nog: het geeft me alle zin om er in het komende jaar lekker mee door te gaan. Ik heb zelfs nog méér plannen--maar daarover in de loop van het jaar meer.

Van één ding blijf ik me heel goed bewust: een eetschrijver kan nog zo veel te vertellen hebben, hij kan niet bestaan zonder eetlezers. Daarvoor dus dank! Ik wens u allen het allerbeste voor 2008, ik hoop dat u mij blijft lezen en dat ik af en toe ook wat van u te lezen krijg. Al heb maak ik niet altijd tijd om te antwoorden als ik van u hoor, leuk vind ik het wel!

3 Comments:

 • At 31 december 2007 om 20:11, Blogger Mark said…

  Gerrit Jan: eerlijk over eten?

  Geweldig leuk blog dit; ik hoop je eetschrijfsels nog vaak te mogen lezen!

  Vooral de achtergronden (de pindakaas, MSG, gerommel met eten) kunnen niet vaak genoeg naar de voorgrond gehaald worden!

  Suggesties: kweekzalm (=antibiotica), verse tonijn (=vis uit Azie vers in NL?), invriezen van vlees, etc...

   
 • At 1 januari 2008 om 21:49, Anonymous Willem said…

  Jij ook de beste wensen en (nogmaals) ga vooral door.

  Het grote nadeel van kijken naar je statistieken is dat je alleen toppers ziet waar je al over geschreven hebt. Ik heb bijvoorbeeld geen enkele bezoeker die zoekt naar informatie over goede espresso (staat dan ook niet op m'n site) Maar misschien zoekt half Nederland wel naar die informatie om (jouw beroemde) tiramisu te optimaliseren.

  De informatie die ik krijg van bezoekers die zoeken binnen mijn site is trouwens wel erg waardevol! Zo zoekt een flink deel van de bezoekers op zoek naar een recept voor chocolade mousse naar 'zonder eiwitten'. Blijkbaar is er een markt voor gepasteuriseerde eieren bij choco-liefhebbers ;-)

  Mijn advies: gewoon zo doorgaan en laat je koers maar licht bepalen door waar je bezoekers naar zoeken. Dat hangt toch maar af van hoe lekker google je recept/artikel vindt.

   
 • At 3 januari 2008 om 22:17, Anonymous Willem said…

  Op het feit dat je op nummer een staat bij foodrank staat heb ik nog gereageerd. Eenvoudigweg omdat ik weinig heb met top-zo-veel-lijstjes. (Ja, mijn blog staat ook op zo'n lijstje maar dan gewoon recht-toe-recht-aan het aantal bezoekers)

  Lees ik net op een niet nader te noemen blog de volgende tekst:

  [quote]Geen Genade voor Gerrit-Jan! Leuk blog, aardige man, maar die kan de rest van het jaar de ranglijst nog comfortabel aanvoeren. Laat meneer, al was het maar voor een dag, het imaginaire genoegen smaken het meest geliefde foodlog van het land te zijn. Daarna zal hij de rest van het jaar weer berusten in zijn verdiende dertiende plek en u niet meer lastig vallen met zijn culinaire ego masturbatie.[/quote]

  Vol overgave een grinnik! Zijn we nou bezig met het uitdragen van onze passie voor koken en eten of een positie op een lijstje?

   

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home