Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

12 december 2007

Kerstmenu in kerstkleuren

Veel mensen vonden de ravioli in de kerstkleuren rood en groen uit mijn vegetarische kerstmenu van vorig jaar een leuk idee. Ik ben er eens op voort gaan borduren en heb voor dit jaar een menu bedacht dat helemaal in de kerstkleuren rood en groen is: om en om per gang. We beginnen met een groen aperitief en eindigen met een rood dessert.

Het menu ziet er als volgt uit:

- aperitief: mint julep
- Russische borsjt
- vegetarische salade van rucola en avocado met limoendressing
- huisgemaakte carpaccio
- tarbot in het groen
- gelei van granaatappel en prosecco

Dit menu oogt niet alleen spectaculair, het is ook nog eens vederlicht (Sonja mag wat mij betreft op de plank blijven, zeker met kerst) en bijzonder makkelijk te maken. Vandaag geef ik de recepten voor het aperitief en de eerste gang.

Mint julep

- 1/2 borrelglas bourbon of cognac
- 1/2 borrelglas ijskoude crème de menthe
- 1 takje munt

Bourbon of cognac en crème de menthe in een cocktailglas schenken, roeren en garneren met een takje verse munt.
Deze cocktail is afkomstig uit het zuiden van de VS en wordt daar eigenlijk gemaakt met verse munt, bruine suiker, (soda)water en bourbon over ijs. Hij is dus een variant van de mojito en natuurlijk kunt u hem zo maken. Het drankje wordt echter een stuk eleganter en ook mooi groen als u er ijskoude crème de menthe voor gebruikt, waartoe u de fles een uurtje of vier in de vriezer legt (niet langer, want crème de menthe heeft maar 30% alcohol en bevriest dus wel degelijk!). In die variant is het met cognac ook erg lekker. Crème de menthe wordt onder andere gemaakt door Wenneker; een goede slijter kan u eraan helpen.

Als eerste gang serveert u een echte Russische borsjt, een soep waarin eenvoudige ingrediënten voor een verrassend geraffineerd resultaat zorgen. Maak een flinke hoeveelheid en vries de rest in; het is evenveel werk.

Russische borsjt

Nodig voor 12 porties:

- 6 à 8 takjes bleekselderij
- 4 preien
- 600 g rode kool
- 400 g champignons
- 1 runderschenkel
- 2 kg runderstooflappen
- 1 kg gekookte rode biet
- 30 cl room
- 1 citroen
- bos blad peterselie
- zout, peper

Maak de selderij, de prei, de kool en de champignons schoon en snij ze klein. Snijd ook het vlees in kleine stukjes. Breng 5 liter water aan de kook en doe hierin de schoongemaakte groenten, de schenkel en het vlees. Schep de schuimlaag die ontstaat af en laat groenten en vlees op laag vuur met deksel 2 uur sudderen. Schil intussen de bieten en snij ze klein; voeg ze een half uur voor het einde van de kooktijd bij de soep. Voor het opdienen per persoon 2,5 cl room lobbig kloppen terwijl u er enkele druppels citroensap in laat vallen. De borsjt in voorverwarmde borden scheppen, hier peterselie over knippen en de zure room in het midden scheppen.

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home