Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

13 december 2007

Kerstmenu in kerstkleuren (2)

Na de groene mint julep en de rode borsjt gaan we verder met een groene salade. We houden het simpel maar smakelijk: de combinatie van de zachte avocado met de pittige rucola en de frisse limoendressing is bijzonder lekker.

Salade van avocado op een bedje van rucola

Nodig voor 6 personen:

- 3 rijpe maar nog stevige avocado's
- 300 g rucola
- 1 limoen
- 6 eetlepels uitstekende extra virgine olijfolie
- 1 bosje verse dille
- peper, zout

Pers de limoen uit en klop het sap met de olijfolie tot een vinaigrette. Voeg zout en peper naar smaak toe. Was de rucola, centrifugeer ze goed droog en verspreid ze over zes bordjes. Verwijder de dikke takjes uit de dille en hak deze fijn. Snijd de avocado's in vieren, pel ze en snijd ze in dunne lamellen. Schik de avocado in een waaier over de rucola, druppel er de dressing over en strooi er vanaf een flinke hoogte (dan valt het mooi) de gehakte dille over.

Bij deze salade komt een lekker rinse wijn die er ook visueel helemaal bij past: een Portugese vinho verde.

Carpaccio

De vierde gang is een carpaccio, in de Italiaanse keuken traditioneel ook geen voor- maar een hoofdgerecht. De meesten eten die eigenlijk alleen maar in restaurants of kopen hem kant en klaar in de supermarkt, maar vooral dat laatste is eigenlijk heel teleurstellend in vergelijking met carpaccio die u zelf snijdt. U hebt daar zelfs geen snijmachine voor nodig! Voor dit menu serveert u de carpaccio in combinatie met gemarineerde rode kool, die u van te voren maakt.

De carpaccio maakt u door ossenhaas (125 g per persoon) in huishoudfolie te wikkelen en hem in de vriezer te leggen tot hij bijna bevroren is (ca. 1,5 uur). U kunt er dan met een scherp keukenmes gemakkelijk heel fijne plakjes van snijden. Leg die plakjes meteen op borden, dek ze af met huishoudfolie en zet ze gestapeld koud weg. Vóór het opdienen druppelt u er een vinaigrette over van olijfolie en citroensap. In het midden schept u een bergje van de rode kool.

Gemarineerde rode kool

Nodig voor 6 personen:

- 500 g rode kool
- 1 eetlepel basterdsuiker
- 1 rode ui
- 1 rode paprika
- 1 teentje knoflook
- 1 rood pepertje
- 6 eetlepels rodewijnazijn
- 3 eetlepels olie
- 1 blad laurier
- 1 theelepel mosterdpoeder of mosterdzaad
- 1 eetlepel milde mosterd
- zout, peper

Snijd de kool in flinterdunne reepjes, bestrooi deze met basterdsuiker en zet hem een uur weg. Doe azijn, peper, fijngeknipt laurierblad, mosterdzaad en het kleingesneden pepertje in een pan en laat inkoken tot 2 eetlepels. Laat dit afkoelen en giet het door een fijne zeef. Voeg nu olie, mosterd en uitgeperste knoflook toe en klop tot u een mooie vinaigrette krijgt. Snijd de ui en de paprika klein en meng deze door de kool. Schep in het midden van elk bord carpaccio een bergje van deze rodekoolsalade en schep er meteen voor het opdienen een lepeltje van de dressing over--als u het eerder doet, verkleurt de kool!

Drink bij dit gerecht een mooie sangiovese, waarvan de fruitige tonen perfect bij de koolsalade passen.

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home