Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

17 december 2007

Kerstbrunch: scones

Scones zijn een verrukkelijk Brits (om precies te zijn Schots) gebak met een Nederlandse oorsprong: het woord is waarschijnlijk afgeleid van het Nederlandse "schoonbrood", wat in vroeger eeuwen zoveel als "luxebrood" betekende.

Ze worden traditioneel geserveerd bij de thee, maar als onderdeel van een brunch zijn ze ook heerlijk. Zelf vind ik ze het lekkerst als ze nog een beetje warm zijn. U eet ze met wat boter, wat jam van goede kwaliteit (ga even naar de betere winkel of zet zelfgemaakte jam op tafel) en liefst met clotted cream, een specialiteit uit zuidelijk Engeland die hier helaas niet of nauwelijks te krijgen is. Gelukkig is daar iets op te vinden.

Scones

Nodig voor ca. 15 stuks

- ca. 250 g bloem (eventueel volkoren voor wat "rustieker" gebak)
- 2 theelepels bakpoeder
- 50 g + 10 g boter
- 150 ml karnemelk
- 25 g witte basterdsuiker
- mespuntje zout
- bakpapier

Verwarm de oven voor op 225 graden. Leg op het bakblik een stuk bakpapier dat u lichtjes met boter invet. Vermeng bloem, bakpoeder en zout en kneed hier met de vingertoppen lichtjes de boter door. Roer er vervolgens de suiker door en voeg dan, al roerend, scheutje voor scheutje de karnemelk toe. Kneed met de vingers nog wat door tot het deeg licht elastisch wordt; voeg eventueel nog wat extra bloem toe als het te nat blijft. Bestuif het werkblad met bloem en rol hierop het deeg uit tot een dikte van 2 cm. Steek met een glas rondjes uit van ca. 5 cm doorsnede; kneed het deeg, rol het weer uit en steek nog meer rondjes uit tot al het deeg op is. Leg de deegrondjes op het bakpapier en laat ca. 15 minuten bakken tot de scones goudgeel zijn.

Clotted cream

Zoals gezegd is hier in Nederland vrijwel niet aan te komen, hoewel een enkele delicatessenzaak het in gesteriliseerde vorm in potjes verkoopt. In Devon en Cornwall (de twee regio's betwisten elkaar de Enige Echte) wordt het gemaakt door ongepasteuriseerde melk te verhitten en het vervolgens in lage bakken te laten staan. De room komt bovendrijven en vormt gele klompjes, vanwaar de naam. Clotted cream is niet vloeibaar; je kunt het uit het vuistje eten.

Een redelijke benadering van clotted cream is te krijgen door één deel crème fraîche door één deel mascarpone te roeren. De Engelse Wikipedia geeft nog een andere mogelijkheid die ikzelf nog niet geprobeerd heb maar die er interessant uitziet: doe twee delen volle melk en één deel slagroom in een pannetje en verwarm dit op zo laag mogelijk vuur een paar uur lang tot er zich een vel heeft gevormd. Draai het gas uit en laat het een hele dag of nacht staan. Daarna kunt u het vel en de roomklompjes die zich eronder bevinden van de melk scheppen. De (nu halfvolle) melk is daarna nog gewoon drinkbaar.

3 Comments:

 • At 20 december 2007 om 21:21, Anonymous mirjam said…

  Omdat ik zulke goede herinneringen heb aan de cream-tea in Devon leek het me wel een fijn plan om de scones te maken. Om niet voor verrassingen te komen staan vanavond maar even uitgeprobeerd... heerlijk! Ook de semi clotted cream met creme fraiche en mascarpone is een heel acceptabel alternatief. Ze staan hier op tafel op 1e kerstdag; kan ik de hoeveelheden voor het kerstdiner ook wat naar beneden bijstellen ;-). Dank!

   
 • At 15 november 2009 om 00:17, Anonymous Anoniem said…

  Kwam houdbare Devon clotted cream tegen bij Leuk & Lekker in Groningen.

   
 • At 17 december 2010 om 08:02, Anonymous Godelieve said…

  Voor de liefhebbers: ik heb enkele maanden geleden ontdekt dat de Jumbo echte Devon Clotted Cream verpakt, ligt bij de gebaksafdeling in de koeling :-)

   

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home