Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

19 november 2007

Snel!! Uiensoep!

Wat is het leven van een eetschrijver soms toch avontuurlijk. Net ben je uitgerust van een nieuwe deadline die je zonder kleerscheuren hebt gehaald, of één van je afnemers hangt aan de telefoon. Of je alsjeblieft even naar een collectie stockfoto's wilt kijken, er één wilt uitzoeken en daar dan in maximaal 900 lettertekens een recept bij wilt bedenken. O ja, en het recept moest gemaakt worden met producten waarvoor januari het seizoen was. En het moest vegetarisch zijn. En binnen een uur klaar (het recept, niet het gerecht). Pfoe!

Na even te hebben stilgestaan bij Waldorfsalade (nee, januari is eigenlijk niet het seizoen voor druiven) spotte ik gelukkig een uiensoepje bij het fotomateriaal. Snel dus maar even iets uit mijn geheugen bij elkaar geharkt, uiteraard op basis van zelfgetrokken groentenbouillon. Ik denk dat het best een lekker soepje is--tijd om alles in huis te halen, het te maken en te proeven had ik niet. Ik mag hier trouwens ook de gekozen foto niet gebruiken, dus die moet u er vandaag even bij denken. Het recept krijgt u wel van me.

Gegratineerde uiensoep (4 personen)

Nodig voor de bouillon:

2 el olijfolie
1 ui
1 teentje knoflook
1 kleine prei
2 grote wortelen
1 stengel bleekselderij
75 g knolselderij
75 g witte kool
1/2 venkelknol
1 dl witte wijn
4 zwarte peperkorrels
1 takje verse tijm
1 laurierblad
1,5 l water
2 tl zout

Nodig voor de soep:

4 grote uien, in ringen gesneden
25 gram boter
4 rondjes tarwebrood
75 g Emmentaler kaas, geraspt
peper, zout

Snij ui, knoflook en groenten klein. Verhit de olie in een grote pan en laat daarin de groenten vijf minuten zweten. Voeg de wijn toe en laat even koken. Voeg nu kruiden, specerijen en water toe en laat in ca. een uur tot tweederde inkoken. Zeven en laten afkoelen.

Zet de oven op de grilstand. Verhit de boter en laat hierin de ringen ui al omscheppend zacht en glazig maar niet bruin worden. Giet de bouillon in de pan en breng aan de kook; voeg peper en zout naar smaak toe. Schep de soep in vuurvaste kommen, leg op elk een rondje tarwebrood en bestrooi met de kaas. Zet de kommen onder de gril tot de kaas is gesmolten.