Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

26 november 2007

Recepten voor een schuldeloze kerst

Ooit diende eten uitsluitend om je te voeden. Daarna kwam de tijd dat eten iets werd om vooral van te genieten. Voor menigeen is ook die periode alweer afgelopen: voor een toenemend aantal mensen is eten inmiddels iets om je schuldig over te voelen.

Althans, zo verklaar ik het feit dat de Sonja Bakkers van deze wereld (Sonja zelf voorop) de tijd van hun alomtegenwoordigheid in de media hebben vervroegd van januari naar eind november. Je kunt nergens kijken of Sonja kijkt je aan. Logisch, want ze heeft een nieuw boek uit--en het feit dat ook dat boek ruim vóór de feestdagen is verschenen, is een teken aan de wand.

In het oubolligste blad van Nederland, de Kampioen, krijgt Sonja maar liefst zes pagina's. Twee daarvan zijn geheel gewijd aan haar ideale kerstbrunch. Nou, mensen, dat is pas genieten: 1 glas verse jus d'orange (dat is Frans sinaasappelsap), 1 warme volkorenpistolet besmeerd met halvarine en 30+ kaas plus wat rauwkost, 1 gekookt eitje, 1 appelmuffin (volgens het recept bereid met o.a. 125 gram Bak & Braad*), 1 schaaltje vers fruit en 1 bakje chocolademousse light. Dat is voor de vrouwen, want mannen mogen in plaats van die pistolet 1 sandwich gerookte kip en in plaats van de chocolademousse een toefje slankroom op hun verse fruit. Er zijn ook nog een paar dingen verboden, zoals croissants, krentenbrood met spijs en brie. Krijgt u al trek? Ik niet. Al heb ik dan ook geen flauw idee wat slankroom is of hoe het smaakt, en dat wilde ik ook maar zo houden. Er zijn grenzen aan de leergierigheid van een Eetschrijver.

Mijn eigen tip: maak er gewoon een lekkere kerstbrunch van en eet gewoon van alles een stuk minder. De enige lekkere chocolademousse light is gewone chocolademousse in een portie die half zo klein is--zo'n portie van vroeger, zeg maar. Het is eigenlijk doodsimpel, en naar mijn vaste overtuiging nog een stuk gezonder ook dan al die ersatz vol kunstmatige hoeratroep die alleen maar bedoeld is om dat patroon van schaamteloze hoeveelheden naar binnen proppen te kunnen vasthouden.

Grappig detail: ik vermoed dat de Kampioen Sonja's brunch ook niet zo gezellig vond. Ze hebben er tenminste een stockfoto (zie uitsnede linksboven) bij geplaatst met mensen die uitbundig aan het proosten zijn met champagne. Tja, en dát staat toch echt niet in het rijtje door Sonja toegestane drankjes.

Over schuldeloos gesproken: herinnert u zich nog hoe een paar maanden geleden in heel Nederland geen eierkoek meer te vinden was nadat Sonja haar goegemeente had verteld dat die als tussendoortje wel mochten? In het artikel in de Kampioen raadt ze onder meer de lezers aan gepaneerde kabeljauwrug te eten. Kijk, dat vind ik nu een stuk minder geslaagd. Ziet u, die eierkoeken bakken we wel weer bij. Maar als de zwaar bedreigde kabeljauw is uitgestorven, staren we wereldwijd naar blijvende kabeljauwvormige leegten. Zou Sonja daarbij stil hebben gestaan?

* Lekker spul, dat Bak & Braad. "Ingrediënten: Plantaardige oliën en vetten, zout (1,4%), droge melkbestanddelen, emulgator: sojalecithine, smaakversterkers E621, E627, E631, aroma's, kleurstof E160A.". Bevat o.a. transvetten. Voedingswaarde: 880 kcal per 100 g. Even terzijde: die van boter is 738 kcal per 100 g. Maar ja, ze moeten bij Gouda's Glorie ook eten natuurlijk.

2 Comments:

 • At 27 november 2007 om 12:48, Blogger Mark said…

  Alle voedseladviezen om te dieten zijn voor de gemiddelde mens vokomen overbodig en nutteloos. De algehele trend lijkt dat mensen denken met 6 weekjes streng te lijnen, de rest van het jaar vrij te zijn om te schransen.

  Een dieet is in mijn ogen een gewoonte (waar vaak een gedragsverandering voor nodig is) die het hele jaar door geldt.

  En inderdaad: daarvan is de light-variant gewoon een halve 'normale' portie.

  Op die manier kun je je best met kerst een croissantje met boter en brie permiteren!

   
 • At 30 november 2007 om 17:31, Anonymous MetaBool said…

  De ANWB houdt zich dus ook al bezig met crashdiëten. Als je een chemisch product dat meer lijkt op motorolie dan op voeding 'vloeibare boter' noemt kan het nooit meer goedkomen. Met genieten heeft zo'n kerstbrunch natuurlijk niets te maken, zelfs niet als het geen kerst is.

   

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home