Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

02 november 2007

Kool and the gang

The gang, dat was een gemêleerd gezelschap van acht eetjournalisten. Zij waren op de prachtig zonnige eerste dag van november op bezoek bij De Boer in 't Veld. Daar kwamen zij kijken naar kool. Althans, naar de diverse zogenaamde sluitkolen die de core business van dit agrarische bedrijf in West-Friesland uitmaken. Want boer De Boer kweekt slechts drie soorten kool: witte kool, rode kool en spitskool. Geen bloemkool, boerenkool, Chinese kool, spruitkool of savooiekool. Hij is overigens één van slechts een goede handvol kwekers van de drie genoemde koolsoorten, die samen heel Nederland afdekken.

Karin heeft op haar site al uitgebreid verslag gedaan van de ins en outs van het bedrijf en wat er daar zoal van het land komt en het lijkt me niet zinvol dat allemaal nog eens over te doen; laat ik ermee volstaan dat haar verhaal een uitstekende weerslag is van wat we zoal hebben opgestoken. Opmerkelijk vond ik vooral dat de firma De Boer een complete moderne productiefaciliteit bleek te zijn waar kolen worden schoongemaakt, gesorteerd en verpakt zodat ze bij supermarkt of groentenhandel zó het schap in kunnen. Voor de verwerkende industrie (loempia's!) konden ze zelfs semi-automatische van de harde stronkdelen worden ontdaan: die werden er dan machinaal uitgefreesd. En dan waren er nog de al dan niet zuurstofarme opslagruimten, in diverse gradaties van koeling. Nee, het moderne boerenbedrijf speelt zich bepaald niet meer uitsluitend op het land af. Niks "Hoe genoeglijk rolt het leven des gerusten landmans heen". Een leerzaam dagje!

Na de rondleiding kregen de acht eetschrijvers allemaal een spitskool mee. Kijk, daar ben ik nu altijd voor te porren. Ik besloot er eens lekker intuïtief mee aan de slag te gaan en heb mijn geliefde G. 's avonds een lekkere kool gestoofd. Niet te lang, want dan komt de zwavel vrij die de kool zijn nare lucht geeft en zijn totaal onverdiende bedenkelijke reputatie.

Gestoofde oriëntaalse spitskool

Nodig voor 2 personen:

- 1 spitskool
- 1 kleine ui
- 1 flinke teen knoflook
- 30 g boter
- 50 ml room
- 1 eetlepel garam masala
- zout

Snijd de spitskool klein en was hem. Snijd het uitje in vieren en daarna in kwart ringen. Pel de teen knoflook en snijd deze in flintertjes. Laat de boter smelten in een braadpan en fruit hierin op vrij laag vuur de ui aan tot hij glazig ziet. Voeg de knoflook toe en fruit nog één minuutje door. Doe nu de kool in de pan, draai het vuur hoog en roerbak één minuut lang. Draai het vuur weer laag, leg het deksel op de pan en laat vijf minuten stoven. Schep de garam masala door de kool, giet er de room bij, voeg zout toe en draai het vuur hoog om de room te laten inkoken. Na ongeveer vijf minuten is de kool gaar en is de room ingedikt. Schep op voorverwarmde borden en leg daarop bijvoorbeeld saucijzen van de scharrelslager.

P.S. Inderdaad: ik heb een dagje overgeslagen. Gisteren bij terugkeer uit West-Friesland bleek mijn internetverbinding eruit te liggen en pas vanmorgen mocht ik van KPN weer surfen. Zo had ik de rest van de dag vakantie...

2 Comments:

 • At 3 november 2007 om 17:02, Blogger Lou said…

  Kool heeft vele gedaantes in de groente-wereld. Het is de bekende "Brassica"-familie, die dus ondermeer die bloemkool, spitskool, broccoli, maar bijv. ook de (bij de grote gemeenschap wat minder bekende) raapstelen. Ook die laatste is een kool-soort die middels "uit_de_klauwen_gegroeide_kiemgroente" verrassend veel mogelijkheden geeft. Zo ie zo vol met ijzer en vitamine C, is dit een gezonde oer-hollandse (dag-verse) groente, die te gebruiken is in stamppot, als salade maar bijv. ook als raapstelen-soep. Kijk maar eens bij www.raapstelen.nl en je ziet dat er terecht geroepen wordt "Kool.... and the gang" ! Eet smakelijk !

   
 • At 5 november 2007 om 11:19, Blogger Gerrit Jan Groothedde said…

  Lou, hartelijk dank voor deze verhandeling, die kennelijk vooral tot doel had uit te monden in een m.i. wat spammerig aandoende vermelding van jouw eigen site raapstelen.nl.

  Je had je de moeite kunnen besparen: Eetschrijven is ook dol op raapsteeltjes en heeft al geruime tijd geleden naar die site gelinkt. Meestal wacht ik overigens even tot het seizoen echt is aangebroken. Raapsteeltjes zijn vanaf begin november weliswaar marginaal verkrijgbaar, maar de echte raapsteeltjesmaanden zijn maart en april. Omdat je dat aspect wat onderbelicht had gelaten, vermeld ik dat nog maar even. Wat mij betreft geldt voor raapsteeltjes dus: eet smakelijk... over vier maanden.

   

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home