Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

12 november 2007

Handreiking aan Mark

Door helverlichte gangpaden, langs eindeloze rijen met groene en bruine flessen, met kleurige etiketten, loopt een man. Een heel gewone man. Een beetje schuchter, onwennig, en lichtelijk 'out of place'. Rod Stewart's 'I am Sailing' speelt in een instrumentale versie als achtergrond-muzak.

'Zeilen over de rode zee zal ie bedoelen!' zegt de man in zichzelf, licht cynisch.

Het ontbreekt hem helaas aan moderne hulpmiddelen als navigatie en GPS, terwijl hij probeert zijn weg te vinden in een dwaalbos van etiketten met namen die hinten naar vervlogen tijden, met pentekeningen van oude, Franse chateau's, of verhaspeld Nederlandse woorden, op etiketten uit de Nieuwe Wereld.

Afgaande op beschrijvende teksten (vaak niet meer dan 2 regels) op kleine bordjes, geplaatst in plastic houdertjes op de schappen, en een ondoorgrondbare waardering in cijfers, op basis van schijnbaar angstvallig geheim gehouden criteria, wordt getracht een keuze te maken.

Maar hoe het kaf van het koren te scheiden? Of, meer toepasselijk in dit verband, het most van het sap?

Uiteindelijk, de keuze bepaald, wordt een fles meegenomen en afgerekend. Een klein succesje derhalve, voor de marketingafdeling van de betreffende wijnproducent. Wie zou er immers niet vallen voor 'prachtige hinten van rode bramen, honing, met een vleugje chocolade en zelfs tabak', voor een drank, waarvan volgens de producent de 'geskiedenis van wyn so oud is soos die geskiedenis van mensdom' en een naam die associaties oproept met door zee en zon bruingebrande, hardwerkende arbeiders, die op ambachtelijke wijze de godendrank produceren.

Op kamertemperatuur, gechambreerd, en geserveerd in prachtige grote glazen op voet. Speciaal voor de gelegenheid opgepoetst met een doek, zodat de prisma-werking van de vloeistoef in het kristallen glas extra tot zijn recht komt en een mooie schittering geeft. Een warme, volle geur verspreidt zich door de keuken, om dan zachtjes door te dringen tot de woonkamer.

In sfeervol kaarslicht, ter begeleiding van een prachtige boeuf bourguignon (speciaal voor de gelegenheid door de vrouw gemaakt), wordt een toast uitgebracht. Het 5-jarige jubileum van het geven van hun 'Ja'-woord, tussen de man en zijn vrouw wordt vanavond gevierd. Een bezegeling die inmiddels ook is bekrachtigd door 2 prachtige kinderen, die voor de gelegenheid extra vroeg naar bed zijn gebracht.

De glazen raken elkaar zacht, waarbij de hieruit voortvloeiende toon als een wek-signaal de smaakpapillen al lichtjes voorbereid op hetgeen er komen gaat. De rode vloeistof raakt de smaakgebieden die de menselijke tong rijk is.

'Gatver! Wat een bocht!'

Daar zit de man dan. €4,95 betaald, voor een smaak die nog het meest het midden houdt, tussen afgewerkte motorolie, en een pak vruchtensap dat zijn beoogde houdbaarheidsduur reeds lang voorbij is.

De desillusie, het doorprikken van de zeepbel die ontstond tijdens het bestuderen van het etiket en het uitschenken van de drank, is voelbaar door de ruimte. De man, al stamelend en zoekend naar een verontschuldiging, probeert zijn gevoel onder woorden te brengen. '.. Jaartal zegt blijkbaar ook niet alles..', '..Zuid-Afrika was toch altijd goed?..' en '..Je kunt nu eenmaal niet alles voor-proeven..' worden als verklaring geopperd.

Als schamel substituut wordt dan maar een fles mineraalwater van een bekend merk geopend.

Ook rood. Maar toch anders..

Een handreiking in de vorm van de Wijnalmanak 2008 zou de man kunnen helpen om dergelijke licht beschamende taferelen in het komende jaar te voorkomen.

Hierbij dan ook mijn verzoek mij deze handreiking te doen.

Bij voorbaat dank. Ook namens mijn vrouw.

-=0=-

Met bovenstaand relaas heeft Mark uit Norg mij overtuigd: naar hem en naar niemand anders moet een exemplaar van "Wijnalmanak 2008 - De beste wijnen onder vijf euro" van Harold Hamersma en Hubrecht Duijker. Als Mark mij even zijn adres wil mailen, gaat het boekwerkje per omgaande naar hem op weg.

2 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home