Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

18 oktober 2007

Unox weer "eerlijk en heerlijk"?

Unox blijkt toe aan een herontdekking van het pure. Onder de noemer "eerlijk is heerlijk" pakt de voormalige werkgever van Jan Marijnissen uit met zijn nieuwe rookworst zonder kunstmatige geur- en smaakstoffen. Neem bijvoorbeeld de tekst op de verpakking:

"Unox maakt wat Nederlanders gewoon het allerlekkerst vinden. Deze rookworst bijvoorbeeld. Gemaakt met veel zorg en de beste kwaliteit vlees. Bereid volgens traditioneel recept met de juiste kruiding en zo min mogelijk kunstmatige toevoegingen. Écht eten dus".

Ik weet niet hoe het met u zit, maar ik word altijd achterdochtig als anderen beweren te weten wat ik het allerlekkerst vind. Dan ga ik extra goed lezen en valt mij meteen dat "zo min mogelijk" op. Een doeltreffende slag om de arm altijd, want wat is precies "mogelijk"? Welke criteria gelden voor die mogelijkheden en wie definieert die?

Zo blijkt er bijvoorbeeld nog wel conserveringsmiddel in de worst te zitten. "Anders zou je hem bij de kassa van de supermarkt al op moeten eten", vertelt de worstmaker olijk. Nog meer achterdocht: roken was toch een manier om te conserveren? Bij Unox kennelijk niet. Daar is het roken een kwestie van smaak en anders niets. Tja, en dan eet je tóch weer e-nummertjes. Het kan niet anders, vindt Unox.

In elk geval blijft Unox rookworst volgens de makers de lekkerste. Interessant, want dat vind ik al jaren niet. Zelfs in het industriële peloton legt de worst uit Oss het wat mij betreft riant af tegen het icoon van de HEMA. Maar wie weet is dat nu anders? Ik heb er maar eens één gekocht. Uit dezelfde supermarkt nam ik een worst uit het koelvak mee: de groffe "Veluwse rookworst" van AH zelf.

Eerst maar eens de ingrediëntendeclararies. In de worst van Unox zit 91% varkensvlees, in die van AH 92%. Dat ontloopt elkaar niet veel. Verder zit in die van AH varkensvet, terwijl die van Unox rundercollageen bevat. En water. Dat zit in de worst van AH niet--althans, het is er niet aan toegevoegd. De worst van Unox is een plofworst.

De e-nummertjes dan maar. De worst van Unox bevat er vier: E451, E452, E300 en E250. AH gebruikt er twee meer: E450, E575, E300, E301, E250 en E262. Wat hebben we hier nu? Bij Unox zijn dat twee geleermiddelen (een difosfaat en een trifosfaat, beide kunstmatig) en verder een antioxidant (ascorbinezuur of vitamine C) en een conserveermiddel (natriumnitriet). AH gebruikt eveneens difosfaat (maar geen trifosfaat) en natriumnitriet en verder een zuurteregelaar (glucono-delta-lacton), nog een extra antioxidant (natriumascorbaat) en tot slot ook nog een extra voedingszuur, een natriumacetaat.

Beide producenten willen dus de zuurtegraad goed hebben en beide voegen ook iets toe om te voorkomen dat het vet ranzig wordt. De structuur wordt bij beiden met een kunstmatig middeltje geregeld. En natuurlijk wordt bederf tegengegaan, zoals Unox--"kan niet anders"--ook al zegt.

Verder gaat er in beide worsten een kleine hoeveelheid suiker (dextrose), al beweert Unox dat er 0% suikers in zitten--weer zo'n voorbeeld van hoe je de boel bij elkaar mag liegen waar het om de suikerinname gaat. Bij Unox was er kennelijk ook nog een nieuw ingrediënt nodig: geharde plantaardige olie. Die zat er vroeger niet in en ik vind dat bepaald geen goed nieuws: geharde olie betekent transvetten en daarvan weten we sinds enige tijd dat ze bar ongezond zijn. Een wonderlijk nieuw ingrediënt voor een worst die zojuist volgens de nieuwste inzichten eerlijk en heerlijk is gemaakt.

Goed, de smaaktest. De Unox worst smaakt eigenlijk zoals vroeger, en dat valt dus bepaald niet mee. Hij is nog steeds even onbestemd van structuur en behalve het velletje is er niet veel om in te bijten. Na het nuttigen van een halve worst bleef ik de smaak overigens nog uren opboeren, maar dat kan aan een intolerantie van mij liggen.

De worst van AH valt me iets meer mee. Die heeft een duidelijke beet en hoewel je veel stukjes zuiver vet tegenkomt, valt er in elk geval iets te kauwen. Ook is deze worst duidelijk enthousiaster gekruid. Maar ook deze haalt het niet bij de worst van mijn scharrelslager.

Heerlijk vind ik de Unox dus niet. Eerlijk trouwens ook niet. Een échte rookworst heeft die conserveringsmiddelen niet nodig, en al zeker niet als hij vacuüm verpakt is. En met name dat transvet schiet me in het verkeerde keelgat. Kijk trouwens uit met hoeveel u van deze eerlijke heerlijkheid eet: een hele worst is goed voor zo'n 1200 kcal, ofwel de helft van de dagelijkse energiebehoefte van de gemiddelde Nederlandse man. Een halve worst is zo bijna een hele maaltijd! Ik ben na deze smaaktest weer even toe aan een balansdagje.

13 Comments:

 • At 18 oktober 2007 om 21:50, Blogger Arden said…

  Je eetlust zou er compleet van vergaan .... toch maar weer naar de scharrelslager!

   
 • At 18 oktober 2007 om 22:06, Blogger Arden said…

  Ik heb net de E-nummers die Unox in zijn worst stopt opgezocht in het boekje "Wat zit er in uw eten"? Nou, voor mij geen Unox worst meer! Brr.
  E 451: vermjden
  E 452: echt vermijden
  E 300: in kleine hoeveelheden onschuldig
  E 250: echt vermijden

  De AH worst lijkt iets onschuldiger

   
 • At 22 oktober 2007 om 11:56, Blogger Mark said…

  Wat een onzin over die e-nummers... E300 'in kleine hoeveelheden onschuldig'.. E300 is vitamine C. Daar kún je niet teveel van binnenkrijgen. Alles wat je teveel binnenkrijgt, wordt door de nieren, via de urine, weer weggevoerd. En zolang je geen 3 worsten in 1 keer eet, loop je ook met die andere nummers geen gevaar.

  Overigens vind ik de Gelderse Rookworst van het eigen AH merk véél lekkerder dan de Unox worsten.

   
 • At 22 oktober 2007 om 12:50, Anonymous p said…

  E451 en E452 zijn tri- respectievelijk polyfosfaat. EU-regulering is heel strikt over hoeveel je mag binnenkrijgen. Ik ben geneigd te geloven dat deze geen problemen gaan opleveren. E250 is nitriet: Worsttoevoeging bij uitstek. Het zit in zo goed als al het vleeswaar wat we eten. Tja, men linkt het aan kanker, maar over de schadelijke dosering wordt veel gediscusseerd.

  Ik heb dat boekje over E-nummers en het is veel te negatief. Zie E300 als voorbeeld.

  http://www.food-info.net/nl/e/e250.htm
  http://www.food-info.net/nl/e/e451.htm
  http://www.food-info.net/nl/e/e452.htm

   
 • At 24 oktober 2007 om 17:09, Anonymous Chris said…

  http://www.omroepbrabant.nl/?news/88823712/Hema-roookworst+komt+uit+Unox-fabriek+in+Oss.aspx

  Is het dan mogelijk dat jouw Hema-worst het aflegt tegen de Unox-worst?

  (En zo werkt het overal. Uit betrouwbare bronnen weet ik dat Lupack ook kwistig met etiketjes strooit...)

   
 • At 24 oktober 2007 om 18:12, Blogger Gerrit Jan Groothedde said…

  Chris, hoe het ook zij, de worsten van het merk Unox en die van de HEMA zijn niet identiek. Ik durf er grote geldbedragen onder te verwedden dat ik er bij een blinde test in 100% van de gevallen de HEMA-worst uithaal. Het zou kunnen dat ze bij Unox gemaakt worden, maar dat betekent natuurlijk nog niet dat het om hetzelfde recept gaat.

   
 • At 24 oktober 2007 om 18:19, Anonymous Chris said…

  Oh, ik geloof je! Maar toen ik dit zojuist las, moest ik aan je denken :-)

  Ik eet trouwens alleen maar verse worst van de slager. Niet vanwege de numertjes, maar gewoon, omdat ie lekkerder is.

   
 • At 24 oktober 2007 om 19:30, Anonymous © RJ said…

  "Zelfs in het industriële peloton legt de worst uit Oss het wat mij betreft riant af tegen het icoon van de HEMA."

  Het was een goed bewaard geheim, maar sinds vandaag weet heel Nederland dat de veelgeroemde HEMA-worst dus ook gewoon uit Oss komt...

  Een Unilever-staker heeft z'n mond voorbij gepraat.

   
 • At 6 november 2007 om 14:19, Anonymous Pieter ter Steeg said…

  Een paar weken terug las ik over de nieuwe rookworst van Unilever met zomin mogelijk E-nummers (de ”Eerlijk is heerlijk” campagne). Deze campagne wordt versterkt door suggestieve boekjes zoals het onlangs verschenen “ Wat zit er in uw eten?” van Corinne Couget vertaald door Will Jansen (Bouillon). Sappige en smeuïge kost, die helaas afleiden van de werkelijke issues. E-nummers gevaarlijk?! Ik heb nog geen E-nummeractivist gezien die het aantal bewezen doden door E-nummers naast de doden door obesitas, diabetes, roken of alcohol durft te zetten. Is het echt nodig dat we consumenten gevaren aanpraten? Wij eten zoutzuur (een E-nummer), dat klinkt eng. Het is nog veel enger! Wij bestonden altijd al uit verdunde zoutzuur, neem onze maaginhoud. Laten we vooral de voordelen van E-nummers communiceren dat ze helpen om voeding smakelijk en veilig te houden. Rookworst zonder oneerlijke E-nummers. Heerlijk maar gezond wordt niet genoemd. Net zoals met alcohol zou er op een rookworst ook eet met mate moeten staan gezien de forse hoeveelheid verzadigde dierlijke vetzuren.”

   
 • At 14 december 2007 om 16:52, Anonymous Anoniem said…

  E-nummers hoeven LANG NIET ALLEMAAL slecht te zijn! Sommige toevoegingen zijn nodig, en wanneer je het niet overmatig inneemt is er niets aan de hand. Keertje chemielessen gaan volgen!

   
 • At 25 november 2008 om 21:55, Anonymous Anoniem said…

  aardig stukje. gooi de volgende keer wel even de spel-checker eroverheen.

   
 • At 14 november 2009 om 19:19, Anonymous Anoniem said…

  Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

   
 • At 27 januari 2010 om 14:37, Blogger hugocnx said…

  In AH rookworst zit varkensvet en in Unox rundercallogeen????
  In Unox rookworst zit 92 % varkensvlees en dat is warenwet-technisch zowel puur vlees als vet spek. Als je naar de voedingswaardetabel kijkt zit er totaal 41 % vet in. Vet maakt worst lekker.
  Rundercallogeen is waar het velletje van de unoxworst uit bestaat.
  Het is gewoon duidelijk dat je een hekel hebt aan Unox rookworst en dat je maar wat gogelt met de informatie. Hetgeen je Unox verwijt. U is een worst naar mijn mening.

   

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home