Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

02 oktober 2007

Gebakken lucht

Ik denk dat het iets met je doet, op reis gaan op 30 augustus als het nog volop zomer is en drie weken later terugkomen als de herfst zich nadrukkelijk doet voelen en het buiten sombert dat het een aard heeft.

Ik vermoed dat de betere groentenspecialist zijn winkel vol heeft liggen met heerlijke herfstdingen, maar ik héb geen betere groentenspecialist--nog steeds niet sinds in het afgelopen jaar mijn twee rotsen in de branding met slechts tien weken tussentijd hun nering opdoekten, zonder oog voor mijn totale ontreddering. Almere--en dat geldt trouwens voor Flevoland in het algemeen--je moet er niet zijn voor de beter gesorteerde middenstand. De gids Lekker Thuis weet er niet eens een hele pagina mee te vullen.

De biologische boerenmarkt had soelaas kunnen bieden, maar op zaterdagmorgen had ik dan weer bezigheden elders. Toen was ik te gast op een familiebrunch in een restaurant waarvan de grootste culinaire prestatie erin bestaat dat ze je voor 16 euro per persoon überhaupt een maaltijd weten te serveren--nou ja, op een buffet weten te zetten. Nog eetbaar ook, maar niet iets om over naar huis te eetschrijven, dat nu ook weer niet.

Als ik nu Sylvia Witteman was, dan was tenminste mijn zespits Boretti fornuis nog gestolen en had ik in elk geval iets boeiends om u mee te onderhouden: daar zou u van staan te kijken, zeg nu zelf. Maar zelfs die opwinding gaat dezer dagen aan des Eetschrijvers keuken voorbij: mijn vijfpits Smeg (standsverschil moet er zijn) staat er nog als vanouds. Vanavond gebruik ik hem voor het maken van andijviestamppot met spekjes en braadworst. Mooie andijvie en prima braadworst van bij de scharrelslager, en smakelijke kruimige aardappeltjes, niks mis mee allemaal. Ik maak er gravy in Amerikaanse stijl bij. Dat wordt vast heel lekker, allemaal troostrijk comfort food, maar ik denk dat u zelf wel weet hoe u dat moet maken.

Het is een beetje gebakken lucht vandaag, vrees ik. Aan gebakken lucht valt soms best te verdienen. Nina Brink deed het, en Bolletje nu ook zag ik bij mijn terugkeer uit het verre Canada. Bij mij krijgt u hem tenminste nog gratis en ik zeur u de kop niet eens gek om op de links van mijn sinds kort aanwezige Googlesponsors te klikken, waarvoor ik dan per keer iets van een Amerikaanse stuiver blijk te ontvangen. Gebakken lucht vult de maag niet en het doet ook de woning niet heerlijk geuren. Het recept is eenvoudig: vul enige alinea's dan wel enige minuten met geschreven dan wel gesproken woorden van willekeurige trivialiteit en presenteer dit alles met een aplomb als was het buitengewoon de moeite waard wat u te berde brengt. Meteen opdienen en vooral niet te lang bij stilstaan, in de wetenschap dat het morgen altijd toch weer beter is. Wat drommel, misschien bedenk ik zels een recept voor een lekkere herfstdip om bij de borrel groenten of chips in te dompelen.

1 Comments:

  • At 2 oktober 2007 om 18:56, Blogger Aldo said…

    Leuk die google-advertentie inkomsten, maar de dollar is door de ingezette koersdaling in een vrije val en binnenkort ook gebakken lucht..

     

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home