Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

16 oktober 2007

Eendjes voeren eindeloos

Plons plons plons. Voor ongeveer twee broden tegelijk worden er hele boterhammen in één keer in het water gekieperd. Het grut van het kinderdagverblijf aan het water tegenover mijn woning heeft een kwartet eenden gesignaleerd en op het koor van "Kwak kwak kwak" zijn de leidsters aan komen stuiven met een hoeveelheid kennelijk speciaal voor dit doel klaarliggend oud brood die het gewicht van de vier vogels ruimschoots overstijgt. Wat móeten ze ermee? Het is trouwens helemaal niet goed voor ze. En de goedbedoelende leidsters hebben ook overduidelijk Nick Trachet niet gelezen.

Met oud brood (inderdaad: liefst van behoorlijke kwaliteit) is zoveel te doen--vooral als u de uitstekende gewoonte aanneemt het ongesneden te kopen. U kunt er bijvoorbeeld verrukkelijke wentelteefjes mee maken, iets wat met vers brood voor geen meter lukt. En dan is er nog de broodpudding, die grootmoeder kende als broodpap en die met een lichte upgrade een geweldig toetje is na een niet te zware maaltijd. Zo gemakkelijk en zo verrukkelijk! Onderstaand recept is Amerikaans geïnspireerd, want die Amerikanen weten verrassend vaak heel goed wat lekker is.

Broodpudding met whiskyroomsaus

Nodig voor 8 porties:

- 3 eieren
- 300 g witte basterdsuiker
- 1/2 liter volle melk
- 75 g + 10 g boter
- 125 g rozijnen
- 125 g pecannoten
- 1 oud brood, ongesneden
- 1 vanillestokje (of zakje vanillesuiker)
- 1 afgestreken koffielepel geraspte nootmuskaat
- 1 afgestreken koffielepel kaneel

... en voor de saus:

- 125 cl room
- 2 à 3 eetlepels bruine basterdsuiker
- ca. 3 eetlepels whisky of bourbon

Verwarm de oven voor op 175 graden. Snijd of breek het brood in grove stukken. Hak de pecannoten grof. Smelt de boter op laag vuur en draai het gas uit zodra de boter voor 3/4 vloeibaar is. Klop de eieren ca. 4 minuten met de mixer op de hoogste stand tot ze mooi schuimig zijn. Voeg de suiker, de nootmuskaat, de kaneel en het merg uit het vanillestokje toe, gevolgd door de gesmolten boter. Mix nogmaals op de hoogste stand tot alle ingrediënten goed gemengd zijn. Zet de mixer op de laagste stand en voeg de melk toe. Roer nu de noten en de rozijnen door het mengsel.

Vet een broodvorm in met boter en stort er de stukken brood in. Giet er het eiermengsel bij en schep om tot al het brood doorweekt is. Laat het geheel vervolgens een uur staan tot er vrijwel geen vloestof meer te zien is; u kunt eventueel het brood af en toe wat aandrukken. Zet de broodvorm in de oven, draai die onmiddellijk naar 150 graden en laat de broodpudding drie kwartier garen. Draai de temperatuur nu naar 220 graden en laat de pudding in een goed kwartier mooi bruin bakken.

Giet intussen de room in een steelpannetje en laat hem op hoog voor tot ca. 2/3 indikken. Draai het vuur laag en roer er de suiker door tot die helemaal is opgenomen. Giet er op het laatst de whisky in, roer en giet deze saus warm over de porties warme broodpudding.

2 Comments:

  • At 19 oktober 2007 om 09:55, Blogger Lien said…

    Mmm, dat klinkt echt erg lekker. Toch een veel beter idee dan die eendjes vet te mesten!

     
  • At 28 november 2007 om 11:31, Anonymous Anoniem said…

    Vet mesten??De arde is langzamerhand zo vervuild dat we ze MOETEN bijgeven!!Ze kunnen zelf amper meer wat vinden......

     

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home