Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

03 oktober 2007

Dippen in de herfst

In de blogosphere (dat is het virtuele gebied waar u en ik op dit moment vertoeven) is gesuggereerd al half beloofd. Mijn lollige woordspeling van gisteren zette mij in no time serieus aan het denken. Een lekkere herfstdip, wie weet hebt u daar wel nét trek in? Ik dacht in elk geval al snel terug aan een dip die in Canada heel populair is, en die ik in verschillende varianten geproefd heb: een warme dip van spinazie en artisjok met kaas. Ik weet nog goed genoeg hoe hij smaakt--dat moet met ingrediënten van hier moeiteloos te maken zijn. Voor verse spinazie is het nog net tijd, maar eventueel kan het ook met diepvries. Aan deze dip hebt u met zijn vieren makkelijk een maaltijd.

Herfstdip van spinazie en artisjok met kaas

Nodig:

- 750 g verse spinazie (of 300 g diepvries bladzpinazie)
- 1 potje artisjokharten van ca. 400 g
- 1 kleine ui
- 200 g roomkaas (Mon Chou, Philadelphia o.i.d.)
- 200 ml zure room
- 100 g parmezaan, grof geraspt
- 200 g goede cheddar, grof geraspt
- 25 g boter
- zwarte peper, cayennepeper

Verwarm de oven voor op de grillstand. Was de spinazie en kook hem met aanhangend water in twee minuten beetgaar. Hak hem grof en knijp er zoveel mogelijk vocht uit. Snijd de artisjokharten in niet te kleine stukken. Snipper de ui fijn, smelt de boter in een steelpannetje en laat daarin de ui op laag vuur fruiten tot hij een kleurtje heeft. Roer er nu, nog steeds op laag vuur, achtereenvolgens de spinazie, de roomkaas, de zure room, de parmezaan, en de artisjok door, elk ingrediënt op het moment dat het vorige goed is doorgeroerd. Breng op smaak met zwarte peper en cayennepeper.

Doe de dip over in een vuurvast schaaltje, strooi er de cheddar over en zet hem nog even onder de grill tot de kaas gesmolten is. Dien meteen op met tortillachips of knapperig stokbrood en serveer er een glas goede chardonnay, sauvignon blanc of--erg lekker bij artisjok--viognier bij.

5 Comments:

  • At 3 oktober 2007 om 15:12, Anonymous edith said…

    gelukkig kan je in Almere blijkbaar wel goede cheddar vinden...?
    ik wilde voor vanavond een eenvoudige pasta popeye maken (slurpt lekker naar binnen als je net een wortelkanaalbehandeling hebt gehad) en de toevoeging van artisjok lijkt me een leuke. ik hoop wel dat ik die hoeveelheid spinazie in dat steelpannetje krijg (deel voor deel dan maar ;-)

     
  • At 3 oktober 2007 om 17:52, Anonymous edith said…

    heb je dat ook? dat je iets aan het doen en met schrik terugdenkt aan iets dat je eerder hebt gedaan, waarvan je je ineens afvraagt of dat wel terecht is? ik had dat net en ik vroeg me ineens af of je wel geschreven had dat je de verse spinazie in dat kleine steelpannetje moest koken. nee, natuurlijk niet, dat kon ik weten! oeps... mag ik t nog op mijn jetlag schuiven?

     
  • At 3 oktober 2007 om 18:20, Anonymous lindy said…

    Jee, dat klinkt zalig!
    Past alleen niet helemaal in mijn dieet ;)
    Ga 'm even opzij zetten voor minder magere tijden, haha.

     
  • At 4 oktober 2007 om 00:29, Anonymous Anoniem said…

    Ha Gerrit_Jan,

    Wat ben ik blij dat je dit recept neergezet hebt, ik heb goede herinneringen aan dippen aan de overkant.
    Ik ga het meteen proberen van het weekend!

    Jetty.

     
  • At 6 oktober 2007 om 19:05, Anonymous Jetty said…

    Hmmm, dat was wel lekker :-)

    Smaakt koud trouwens lekkerder dan warm, dan proef je de kaas wat beter lijkt wel.

    Thanks again,
    Jetty.

     

Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een link maken

<< Home