Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

31 oktober 2007

De Wijnalmanak 2008

Ja, het is waar wat Ed en Aldo in hun commentaar zeggen: je zit altijd weer aan supermarktwijntjes vast--of althans aan wijntjes die overal in Nederland breed verkrijgbaar zijn. En natuurlijk kennen de auteurs niet de smaak van al hun lezers.

Even voor de duidelijkheid: beschikt u over een slijter op wiens advies u blind kunt varen en die u in alle prijsklassen steeds weer heerlijke wijntjes weet te leveren, knijp dan uw handen dicht en laat deze gids vooral staan. Voor minder fortuinlijken lijkt me dit gidsje echter wel degelijk een handig hulpje. Vrijwel iedereen neemt wel eens een wijntje uit de supermarkt of van bij de grootschalige slijter mee, en voor al die mensen is het toch prettig als ze een beetje het koren van het kaf weten te scheiden. En wat die smaakkwestie betreft: de heren Michelin en Gault-Millau kennen mijn smaak natuurlijk ook niet, maar ze weten over het algemeen wel kwaliteit te herkennen. Voor elke gids geldt uiteraard: weet hoe hem te gebruiken.

Dit alles gezegd zijnde is de Wijnalmanak 2008 in elk geval een handzaam en overzichtelijk boekje geworden, dat op tal van punten verbeterd is ten opzichte van de vorige editie.

De rangschikking in de gids gebeurt per land, vervolgens per regio en binnen de regio alfabetisch. Daar valt mee te werken als je het gewend bent. Het is wel jammer dat er nergens een overzicht te vinden is van de wijnen met stervermelding, zodat bijvoorbeeld nergens snel duidelijk wordt welke negen wijnen er de maximale drie sterren wisten te scoren. Wel is in een aantal pagina's een overzicht gegeven van de beste wijnen per categorie en moet gezegd dat in de overzichten zelf de sterrenwijnen vrij snel te spotten zijn dank zij de kadertjes.

De adviezen voor bijpassende spijzen zijn wat stereotiep en naar mijn mening af en toe wat kort door de bocht en weinig geïnspireerd, met een hoog déjà-vu gehalte, waarbij op één pagina soms precies dezelfde tekst viermaal identiek is afgedrukt. Misschien kon dat niet anders, maar het kwartet "vleesschotels, ratatouille, barbecue, chili con carne" steekt tot vervelens toe de kop op en is kennelijk onlosmakelijk met elkaar verbonden, terwijl bijvoorbeeld risotto met paddestoelen maar een enkele keer opduikt. Daar is ruimte voor verbetering.

Voor het overige is de Wijnalmanak 2008 echter een handige metgezel voor wie graag behoorlijke wijn drinkt zonder zich daar blauw voor te betalen. De aanschafprijs van € 12,95 hebt u er in elk geval zelfs bij matige consumptie al heel snel uit.

Van uitgeverij Het Spectrum mag Eetschrijven één exemplaar van de Wijnalmanak 2008 weggeven. Stuur via de mail-link in de rechter kolom een berichtje naar Eetschrijven (wel even het taartje vervangen door een staartje in dit spambeveiligde adres) waarin u vertelt waarom dit boekje absoluut bij ú en niemand anders op de deurmat moet vallen. De inzendingstermijn sluit op 9 november a.s.

Wijnalmanak 2008, de beste wijnen onder vijf euro
door Harold Hamersma en Hubrecht Duijker
500 pagina's met kleurenfoto's
€ 12,95
ISBN 9789027456533


Bestellen bij bol.com (Eetschrijven ontvangt een kleine commissie):

Labels:

1 Comments:

  • At 1 november 2007 om 21:26, Blogger Mark said…

    Nou, voor mensen als ik, die het moeten hebben van adviezen van anderen, bij gebrek aan kennis over wat nu een goede druivensoort, wijnjaar, wijngaard, danwel kurksoort is, is dit boek denk ik best een zinnige aanvulling in de kast. Zeker gezien mijn toch wat voorzichtige mislukkingen uit het verleden...

     

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home