Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

03 augustus 2007

Volendammer kaas


Stel je toch voor dat je in het buitenland ergens Volendammer kaas of Edammer paling zag liggen: je zou raar opkijken. Toch keek ik gisteren naar de menukaart van een restaurant dat "Café Breton" serveerde. Dit bleek een variant van Irish Coffee met calvados in plaats van whiskey.

Leuk, maar een beetje fout. Calvados komt niet uit Bretagne, maar uit Normandië, iets verder naar het oosten. De specialiteit zou dus eigenlijk "Café Normand" moeten heten. Zo noemt, voor zo ver Google weet, echter maar één Nederlandse gelegenheid deze variëteit, terwijl "Café Breton" diverse malen opduikt. Ook bij Misset Horeca, dat het opneemt in een serie koffievariaties met alcohol die optimaal zijn voor de marges (in de randstad is € 4,99 acceptabel, in de rest van Nederland is € 4,31 plausibel).

Nu heeft Misset Horeca het ook niet altijd bij het rechte eind. Eergisteren verklaarde ik hier op hun gezag dat de Horecaprijs Almere in 2006 gewonnen was door het restaurant RedDelicious, dat zo creatief is met spiesen. Mooi mis, werd mij fijntjes meegedeeld: die prijs ging naar het visrestaurant Krab aan de Haven.

Ik ben er even gaan kijken en moet toegeven: het is beslist een hele vooruitgang in vergelijking met de vermeende winnaar. Een leuk detail: op de dessertkaart vinden we Café Breton. Voor € 5,70, dat wel,

1 Comments:

  • At 4 augustus 2007 om 14:09, Anonymous jurgen said…

    Het is nog gekker, in Bretagne maken ze whiskey Breton (of is het Bretonne?) om hun Keltische traditie te eren.

     

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home