Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

16 augustus 2007

Op zoek naar grote namen

Kent u ze, die mensen die met zijn tweeën door bezienswaardige steden lopen, de neus diep in een gidsje? Ze zijn op zoek naar het Louvre, de Tower Bridge, de Fontana di Trevi of de Sagrada Familia. Ze leggen enorme afstanden af en zijn op veel plekken geweest, maar ze hebben uiteindelijk niet veel van Parijs, Londen, Rome of Barcelona gezien. Nee, die gidsjes hebben niet alleen maar voordelen.

Ik snuffel, zoals bekend, vrijwel elke dag wel even rond in de zoektermen die mensen naar Eetschrijven brengen. Ik ben namelijk erg nieuwsgierig wat u precies zoekt, dan kan ik misschien zorgen dat u het volgende keer vindt.

Maar wat me opvalt, is de enorme proportie aan "stoofschotel Herman den Blijker", "risotto Jamie Oliver", "salade Gordon Ramsey" en soortgelijke combinaties van gerechten en namen van tv-koks. Natuurlijk, die mensen hebben allemaal bewezen dat ze kunnen koken. Maar het is ook wel een beetje of een salade niet lekker is als hij niet van Ramsey komt en een stoofschotel alleen maar de moeite als hij opgetekend is door onze nationale kooksigaar. Alsof een gevel in Parijs per definitie niet mooi is als hij niet aan het Louvre vastzit of in Barcelona als hij niet is ontworpen door Gaudí.

Beste mensen, het grote voordeel van internet is dat je er ontzettend veel recepten en (w)etenswaardigheden vindt. Het is juist leuk verder te kunnen kijken dan de gesponsorde koks die de kijkbuis ons laat zien. Er is zóveel te ontdekken zonder dat daar een bekende naam aan hangt. Koken zonder vloeken en zonder sigaar? Heerlijk! Probeer maar!

3 Comments:

 • At 17 augustus 2007 om 10:00, Blogger Arden said…

  Helemaal mee eens :-)

   
 • At 17 augustus 2007 om 11:22, Anonymous p said…

  Stoofschotel Herman de Blijker.

  benodigdheden:

  1 pond vette Herman-de-Blijker-lappen
  1 laurierblaadje
  1 ui
  4 kruidnagels
  een aantal jeneverbessen
  klein beetje salie
  scheutje wijn
  1 desertlepen bruine suiker
  peper, zout

  Bereiding:

  Braad de kleingesneden Herman de Blijker lappen snel in het vet bruin en haal ze uit de pan. Smoor een uitje in het resterende vet en voeg de andere ingredienten toe. Doe het gebakken Herman-de-Blijker erbij en stoof langdurig op een laag pitje.

   
 • At 17 augustus 2007 om 12:50, Blogger Gerrit Jan Groothedde said…

  :-)

  Stoof je de sigaar mee?

   

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home