Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

10 augustus 2007

Mexicaanse fusion

Ik heb nog steeds een flinke hoeveelheid van die chipotles die ik vorig jaar in Ottawa kocht, maar ik geloof niet dat ik hier ooit verteld heb wat ik daar bijvoorbeeld mee doe. Ik word daarin vast ook wel geremd door de wetenschap dat weinigen chipotle in huis hebben, maar af en toe moet kunnen. Wie een rookoventje in huis heeft, kan eventueel zelf een jalapeñopepertje roken en anders kunt u er ook één op een gaspit leggen en een minuutje of vijf "affakkelen". Het is niet helemaal hetzelfde, maar beslist ook heel lekker.

Gisteren had ik ineens zin in wat experimenteren. Ja, ook als je al weken achtereen de ene deadline na de andere hebt--voor al degenen die hier lezen en denken dat ze ook wel eens iets van mij in hun blad zouden willen hebben: dat kan vanaf volgende week weer--heb je af en toe zin om eens lekker je fantasie te gebruiken. Dat ruimt bovendien op in je hoofd. Ik besloot tot ossenhaas met chipotlesaus en een bijgerecht van avocado met frisse tomatensalsa. G. vond het een tophit.

Chipotlesaus

Nodig:

- 1/2 ui
- 4 tenen knoflook
- ca. 1/2 chipotle (of 1 gerookt/"afgefakkeld" jalapeñopepertje)
- 25 gram boter
- 1,5 dl room
- ca. 30 gram cheddar
- 1/4 bouillonblokje (tuinkruiden of groenten)
- klein handje verse koriander, fijngehakt

Snipper een ui fijn (u hebt nog een kleine eetlepel vol nodig voor de salsa) en pel de knoflook. Snijd de chipotle in ragfijne reepjes (haal eventueel voor minder pittig de zaadjes eruit). Laat in een steelpannetje boter smelten en laat hierin op zacht voor de ui aanfruiten tot hij glazig is. Voeg de chipotle toe en pers de knoflook erover uit en laat nog een minuutje meefruiten. Voeg de room toe en het kwart bouillonblokje en laat op hoog vuur inkoken tot de saus de gewenste consistentie heeft. Af en toe roeren. Rasp de cheddar en roer die door de ingekookte saus. Schep de saus over de ossenhaas en strooi daar wat koriander over.

Avocado met frisse tomatensalsa

Nodig voor 2 personen:

- 1 rijpe maar nog stevige avocado
- 2 smaaktomaten
- 1 eetlepel gesnipperde ui
- 1/4 tot 1/2 rood pepertje
- 1 koffielepeltje limoensap
- handjevol gehakte verse koriander

Snijd de tomaten in dunne plakjes, de plakjes in reepjes en de reepjes in miniblokjes. Snijd het rode pepertje in ragfijne flintertjes (verwijder de zaadjes voor minder pittig). Verdeel de avocado in kwarten en trek er de schil af. Snijd het vruchtvlees in reepjes en schik die op saladebordjes.
Meng in een kommetje de tomaat, de peper, de ui en het limoensap en schep deze salsa over de avocado. Strooi er koriander over, die over deze koude salsa weer een heel ander smaakaccent geeft dan over de warme saus.

0 Comments:

Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een link maken

<< Home