Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

07 augustus 2007

AOP

Misschien hebt u net zo'n drukke dag gehad als ik. Zo nee, dan komt dit recept een andere dag wel eens van pas. Zo'n avond dat u lekker wilt eten, maar wel makkelijk. Zoals ik ga doen zodra dit stukje online staat.

In Italië weet iedereen wat u bedoelt als u het over spaghetti AOP hebt: het is de afkorting van aglio, olio e peperoncini. Knoflook, olie en een pepertje zorgen samen voor een supereenvoudige en toch superlekkere klassieker. Eventueel kunt u wat bladpeterselie toevoegen, maar in géén geval kaas.

Spaghetti AOP

Nodig voor 4 personen:
- 500 g spaghetti
- 5 tenen knoflook
- 1 dl goede olijfolie
- 1 rood pepertje
- eventueel een handje bladpeterselie

Zet water op voor de spaghetti. Pel en plet de knoflook en hak hem in kleine stukjes. Hak het pepertje in dunne ringetjes (als u iets minder pikant wilt, snijd dan het pepertje overlangs door en verwijder de zaadjes. Niet in uw ogen wrijven!). Kook de spaghetti al dente. Laat de olie in een koekenpan heet worden en fruit er de knoflook in tot die licht goudbruin is--beslist niet langer, want dan wordt hij bitter. Draai het vuur uit en voeg het pepertje toe; laat nog enkele seconden meefruiten. Meng de uitgelekte spaghetti met dit mengsel, schep in voorverwarmde borden en strook er eventueel de fijngehakte bladpeterselie over.

8 Comments:

  • At 8 augustus 2007 om 17:31, Anonymous Theo said…

    Mmmm, dat is inderdaad een van mijn pastafavorieten. Snel klaar en lekker pittig!

     
  • At 9 augustus 2007 om 09:56, Anonymous Jetty said…

    Wel kaas!

    :-)

    Jetty.

     
  • At 9 augustus 2007 om 21:39, Anonymous edith said…

    dat Italianen dit soort pasta-gerechten eten, dat snap ik. voor hen is pasta een van de gangen en maken ze in de rest van de maaltijd de behoefte aan bijv. groenten wel weer goed.. maar als hollandse met maar 1 gang op tafel mis ik toch altijd suggesties voor minimaal wat groenten bij dergelijke pasta's. dus wie biedt?

     
  • At 10 augustus 2007 om 10:33, Blogger Gerrit Jan Groothedde said…

    Edith, groente bij de pasta? Nee, doe ik nooit. Erdoor, naar gelang het geval. In dit geval at ik na de pasta wat fruit--frambozen om precies te zijn.

    Jetty, hier kaas over? Ik ben ruimdenkend, hoor, maar er zijn grenzen! ;-)

     
  • At 10 augustus 2007 om 10:53, Anonymous Jetty said…

    Hoi Gerrit Jan,

    Heerlijk hoor, zakje geraspte jonge kaas van de AH erdoorheen, super!

    Bijna nog lekkerder dan een witte boterham met dik roomboter en chocoladehagelslag.

    :-)

    Jetty.

     
  • At 22 maart 2008 om 12:15, Anonymous Anoniem said…

    Zelf ben ik Italiaanse, en heb een restaurant. en vijf teentjes knoflook zijn echt teveel, voor de rest is het wel goed.
    kaas erop??
    groenten erdoor??
    het gaat hier toch over een bestaand authentiek recept die verander je toch niet??
    wij eten hier een stukje vlees bij(gegrild) en een bak sla.
    en een stuk fruit toe!
    Tamara

     
  • At 12 februari 2016 om 22:34, Anonymous Anoniem said…

    Hallo ik heb wel knoflook, maar geen pepers en olie. Kan ik in de plaats hiervan ook chilisaus gebruiken?

     
  • At 15 februari 2016 om 14:46, Blogger Eetschrijver said…

    Alles kan. Maar dat wordt niks. Maak het liever een keer als je alles in huis hebt.

     

Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een link maken

<< Home