Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

03 juli 2007

Voedingscentrum: ga rustig slapen!

Om geen enkele duidelijke reden stuurt het Voedingscentrum vandaag een bericht de wereld in dat aspartaam geheel veilig is. Er is geen sprake van nieuw onderzoek of nieuwe informatie, het Voedingscentrum voelt gewoon de behoefte om nog maar eens te zeggen dat het spul, ondanks alles wat er op internet wordt beweerd, geen gevaar oplevert. Het bewijs: het heeft een e-nummer!

Leuk om nog even te memoreren hoe het zit met die e-nummers. Additieven waarvan wordt aangenomen dat ze in de aangegeven hoeveelheden veilig zijn, krijgen een e-nummer en zijn daarmee automatisch toegelaten in voedingsproducten. De filosofie achter de lijst is immers dat alle additieven verboden zijn, tenzij ze op de lijst staan. De lijst is overigens in het verleden al meermaals herzien op basis van nieuw onderzoek. Tot zo ver het "bewijs".

Vooral met zoetstoffen zit het raar in elkaar. Zo is in Europa cyclamaat nog steeds toegelaten, hoewel deze stof in de VS al geruime tijd verboden is. Stevia daarentegen is zowel in Europa als in de VS verboden en in o.a. Japan toegestaan, waar het al tientallen jaren de caloriearme zoetstof nummer één is.

Aspartaam is een uitvinding van Searle, een bedrijf dat later werd overgenomen door Monsanto. Het is in de VS zestien jaar lang verboden geweest als toevoeging aan voedingsmiddelen, onder meer omdat het epileptische aanvallen en hersentumoren veroorzaakte bij proefdieren. Dat veranderde pas toen toenmalig president Reagan, een persoonlijke vriend van Searle, de commissaris van de Food and Drug Administration verving door Arthur Hull Hayes. Deze legde een advies van zijn eigen commissie opzij en verklaarde aspartaam veilig. Na deze goedkeuring verliet Hull Hayes de FDA weer om te gaan werken voor het PR-bedrijf van Searle.

De informatie die door de FDA wordt bijgehouden, is publiek en kan dus onder de Freedom of Information Act worden opgevraagd. Uit de opgevraagde documenten bleek dat er liefst 92 contra-indicaties zijn voor aspartaamgebruik.

Aspartaam is gepatenteerd: aan het gebruik wordt geld verdiend. Het in Japan gangbare stevia is een ongewijzigd natuurproduct, waaraan door niemand iets verdiend wordt, behalve door degene die het oogst en verwerkt. Over aspartaam is intensief gelobbyed door instanties die in de goedkeuring van het goedje gigantische financiële belangen hebben. Dat maakt het erg moeilijk om informatie van desinformatie te scheiden.

Ik ga hier dan ook niet keihard roepen dat aspartaam onveilig is. Maar evenmin zie ik in de beschikbare gegevens aanleiding voor de stelligheid waarmee het Voedingscentrum ("eerlijk over eten") ons nu vertelt dat er geen enkele reden is om aan aspartaam te twijfelen. Het Voedingscentrum laat zich met deze move (waarvan niet duidelijk wordt gemaakt door wat of wie ze is geïnitieerd) opnieuw kennen als een instantie die opzichtig uit de hand eet van de voedingsgiganten met hun commerciële belangen. Een reden te meer voor de overheid om daar maar eens goed in te duiken.

2 Comments:

 • At 3 juli 2007 om 23:29, Blogger Jop Brocker said…

  Erg goede uiteenzetting Gerrit Jan, complimenten. Mij geeft het een gevoel van "waar rook is, is vuur". De eerlijkheid over eten van het Voedingscentrum is op z'n zachtst gezegd twijfelachtig te noemen.

   
 • At 5 juli 2007 om 05:43, Anonymous MetaBool said…

  Afgelopen zaterdag stond er een paginagroot interview in de NRC met Yvonne van Sluys en Margret Ploum van het Voedingscentrum: "Snoep verstandig, eet aspartaam". Die kop geeft perfect de spagaat weer waarin het Voedingsvaticaan zich bevindt. Het Voedingscentrum wil dat we gezond eten maar vertrouwt voor geen cent dat we dat ook zullen doen. Het werkt samen te met de levensmiddelenindustrie en propageert gemaksvoedsel tegen overgewicht.

  Die samenwerking met de industrie houdt het enige echt goede advies tegen dat dit instituut zou moeten geven om onze gezondheid te bevorderen: gebruik eerlijke basisproducten in plaats van kunstmatig gefabriceerd gemaksvoedsel.

  Kees

   

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home