Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

04 juli 2007

Swingin' Soul Dessert

Als je in de VS woont, is het een fluitje van een cent om desweet potato pie van Sylvia na te maken: je gaat naar de supermarkt en je koopt een zakje. Amerikaanse topkoks lopen al vele jaren voornamelijk binnen met de verkoop van pakjes en potjes met hun naam en foto erop. Het is vermoedelijk ons voorland.

Gelukkig wist ik dat van die zakjes nog niet toen ik een kleine tien jaar geleden aan Lenox Street in Harlem Sylvia's meest vermaarde dessert at. Hoewel ik ze vermoedelijk toch niet gekocht had. Wel gebruikte ik in mijn eerste pogingen om deze taart zelf te maken gewone Hollandse aardappelen, waar ik dan extra suiker aan toevoegde. Ook dat was best lekker. Zoete aardappelen (bataat of yam) zijn inmiddels in Nederland vrij breed verkrijgbaar.

Taart van zoete aardappelen

Nodig voor een flinke taart:

Bodem:
- 50 g boter
- 3 eetlepels suiker
- 2 eieren
- 1/2 theelepel vanillesuiker
- 5 eetlepels koude melk
- 300-400 g bloem (afhankelijk van de kwaliteit van de bloem)
- 1/2 theelepel bakpoeder

Vulling:
- 125 g boter
- 1 kg zoete aardappelen
- ca. 100-150 g suiker (naar smaak)
- 1 theelepel vanillesuiker
- 1 theelepel kaneel
- mespunt nootmuskaat
- 1 eetlepel geraspte citroenschil
- 1 losgeklopt ei

Verwarm de oven voor op 180 graden. Maak de bodem door de boter op kamertemperatuur in een kom met de kneedhaken van de mixer goed te mixen tot hij romig is. Voeg dan achtereenvolgens toe: suiker, eieren (na elkaar), vanillesuiker en melk. Voeg nu het bakpoeder en 300 g bloem toe, mix ca. 10 seconden op lage en vervolgens nog ca. 5 seconden op hoge snelheid. Stop meteen met mixen als de massa gelijkmatig is, anders wordt het deeg taai. Kneed nu met de hand extra bloem door het deeg tot u een massa hebt die een mooie bol vormt en niet meer plakt. Verpak de bol in folie en leg hem minstens een uur in de koelkast. Rol het deeg daarna uit en bekleed er een taartvorm van 30 cm doorsnede mee. Leg op de bodem een stuk aluminiumfolie dat u even hebt verkreukeld om te voorkomen dat het aan de bodem plakt. Strooi op het folie ca. 250 g droge bonen of peulvruchten en bak de taartbodem 10 minuten. Haal het folie met de bonen uit de bodem en bak hem nog eens tien minuten. Laat de op deze manier "blind" gebakken bodem afkoelen. Draai de oven niet uit.

Maak intussen de vulling: schil en kook de aardappelen en stamp of knijp ze tot puree (niet mixen!) en meng deze met de boter, het losgeklopte ei, suiker naar smaak, de vanillesuiker, de nootmuskaat, de kaneel en de geraspte citroenschil tot een zoete puree. Vul hiermee de taartbodem. Laat de taart op 180 graden in ca. 40 minuten gaar worden.

1 Comments:

  • At 6 juli 2007 om 16:49, Blogger Paola said…

    Mmmm! "Sweet Potato Pie" ken ik zeker! Het is wel moeilijk kiezen tussen deze en "pumpkin pie"!

    paola

     

Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een link maken

<< Home