Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

02 juli 2007

Sinaasappelen met peren vergelijken

Niet helemaal per ongeluk had ik er in mijn item van afgelopen vrijdag de deur wagenwijd voor open gezet. Ik werd niet teleurgesteld: waar of ik dan wel dacht dat die sinaasappels vandaan kwamen? Ja, anonieme lezer, die komen inderdaad niet bepaald van de koude grond in Nederland. Dat hebben ze gemeen met, noem maar eens iets, bananen en ananassen. Haha, daar had u mij dus lelijk te pakken.

Of toch niet? Laat ik eens ingaan op een aantal essentiële verschillen tussen enerzijds de sinaasappel, de banaan en de ananas en anderzijds de peer, de snijboon en de peul. Ik laat hier dan maar even die sint-jacobsschelpen buiten beschouwing: die zijn op dit moment alleen maar vers te krijgen als je ze persoonlijk per Learjet invliegt vanuit het zuidelijk halfrond, niet iets dat voor gewone stervelingen is weggelegd.

Eén belangrijk verschil is dat sinaasappels, bananen en ananassen niet en nooit in Nederland groeien. Peren, peulen en snijbonen doen dat wel, alleen niet de hele tijd. Vijftig jaar geleden kochten we peren van september tot mei, en dat waren Nederlandse peren van het ras Conference. Iets later kochten we in de tweede helft van juli en in augustus nog wel eens een Franse peer. Maar in juni was er nergens in Nederland een peer te krijgen. De peren die we nu in die maand in de winkel zien liggen, komen uit Zuid-Afrika, Chili en Argentinië. Ze liggen daar omdat wij kennelijk zelfs niet één maand meer zonder peren kunnen.

Hetzelfde geldt voor de peul: die groeit van juni tot augustus in Nederland, van januari tot april in Spanje en het hele jaar door in Kenya en Guatemala, waar hij wordt verbouwd door boeren die vroeger op die plek gewassen teelden voor hun eigen markt. De snijboon groeit op de Nederlandse koude grond in juli en augustus en in Nederlandse kassen tussen april en december. Van november tot mei komt hij uit Spanje.

Dan heb ik het nog niet gehad over de aardbei (Nederlandse koude grond van juni tot september, Nederlandse kas van half maart tot half mei en in oktober en november, daarbuiten in Spanje, Israël, Marokko en Egypte) en de framboos (Nederland van mei tot november, Spanje en Marokko in november en december, daarbuiten Tanzania). Allemaal ongeduldproducten: groente en fruit die we helemaal niet hoefden te importeren, als we maar bereid waren er even op te wachten.

Nu valt het met die peren op zich nog wel mee: die worden per boot vervoerd, net als die bananen, ananassen en sinaasappels waar we zonder import wel tot sint juttemis op kunnen wachten (net als op citroenen, limoenen, mandarijnen, druiven, kiwi's en nog wel wat fruitsoorten) . Met die peultjes, snijbonen, aardbeien en frambozen ligt het anders: die zijn te bederfelijk voor traag vervoer. Ze moeten dus worden ingevlogen en vormen zo een enorme belasting voor het milieu. Hoeveel precies, dat vindt u bijvoorbeeld in de groente- en fruitkalender van milieucentraal.nl. En dat alleen maar omdat wij niet meer willen wachten tot het er tijd voor is.

Ben ik tegen de import van groenten en fruit? Helemaal niet! Maar wel op twee voorwaarden: ten eerste, dat het niet gebeurt tegen een onaanvaardbaar hoge last voor ons milieu. En ten tweede, dat het niet gebeurt uit misplaatst ongeduld. Ik bedoel maar: zes weken in het jaar zonder verse peertjes, waar hébben we het dan over?

Nog afgezien van de puur egoïstische reden die ik nog helemaal buiten beschouwing heb gelaten: eten met de seizoenen mee is gewoon een stuk lékkerder. Echt waar.

1 Comments:

  • At 5 juli 2007 om 10:47, Anonymous Chris said…

    Je schrijft dat sinaasappelen niet en nooit in Nederland groeien...
    Toch is dat niet helemaal waar.
    Mijn moeder woont in de Hof van Wouw in Den Haag. Dit hofje heeft een schitterende tuin. Deze "Tuin der Hesperiden" heeft altijd gefungeerd als vruchtenleverancier van de hof en herbergt naast hagen met lei-peren ook een moerbei en een vijgenboom. Daarnaast is er dus een collectie van zo'n 20 soorten citrusbomen die jaarlijks te bezichtigen zijn. De bomen gaan natuurlijk in de winter in de kas, maar staan vanaf het voorjaar buiten in de tuin.

     

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home