Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

25 juli 2007

Marktfrische Pfifferlinge

Je hoort nog steeds vaak zeggen dat je in Duitsland niet goed eet. Hetzelfde hoor je trouwens nog steeds over Engeland. Nu is het zeker een feit dat je in beide landen vreselijk slecht kunt eten, maar dat geldt voor elk land.

Wat ik in Duitsland echter toch altijd weer erg prettig vind, is dat het eten er nog erg dicht bij de seizoenen en bij de roots staat. De eerlijke boerenkeuken, waar wij in Nederland moeizaam naar terug proberen te revivalen, is bij onze oosterburen nog springlevend.

Ik was er afgelopen weekend en kreeg er prompt een staaltje van te zien: bij vrijwel elke Gasthof, tot de meest eenvoudige aan toe, meldden juichende plakkaatjes dat er weer marktfrische Pfifferlinge waren en dan was er ook meteen een complete cantharellenkaart naast de gewone. Weer zo'n verrukkelijk seizoensproduct waar we ons in Nederland maar vaag van bewust zijn en waar de Duitsers naar uitkijken en meteen met volle teugen van willen genieten. Ik heb er in elk geval meer dan eens van gesmuld, met als hoogtepunt de Pfifferlingstrudel die ik zondag in Aken at.

En dan het hoofdstuk "Intussen in Nederland...": bij Albert Heijn hadden ze gisteren eindelijk weer eens frambozen, die ik er al weken tevergeefs probeerde te vinden. Het is volop seizoen voor de verrukkelijke frambozen van eigen grond, en wie een week of vier geduld heeft, kan bij AH dan eindelijk eens een bakje scoren. En dan kom je thuis, en dan... maar dat verhaal krijgt u morgen.

1 Comments:

  • At 25 juli 2007 om 19:47, Anonymous ellen said…

    Inderdaad heerlijk die verse cantharellen. We kochten ze in onze vakantie in Luxemburg en Frankrijk.
    Maar vooral de Duitsers zijn meesters in het verwerken van de cantharellen tot allerlei heerlijke gerechten. Ik zou de Duitse keuken ook eigenlijk niet meer Boers willen noemen. Vooral de jonge topkoks koken verrassend met mooie producten uit eigen streek. Daar kunnen we hier nog wat van leren: Trots zijn op je eigen, goede producten. Overigens een mooi camping recept; pasta met cantharellen. Kun je zelfs in een tenjte klaarmaken, en lekker...

     

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home