Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

19 juli 2007

Koelkoop

Open koel- en vriesvakken in supermarkten zijn de pest voor milieu en klimaat en moeten daarom dicht. De supermarkten zien dat niet zitten: als de klant de artikelen achter glas vandaan moet halen, vreest de handel omzetverlies. Er is al de nodige inkt over gevloeid.

Eén element blijft daarbij tot mijn stomme verbazing geheel onbesproken--tenminste, ik heb het nergens voorbij zien komen. Ik doel op de vraag waarom de consument die artikelen achter glas eigenlijk laat liggen.

Wie naar de supermarkt gaat voor melk en boter, pakt die artikelen heus ook wel als ze achter glas zitten. Anders ligt het met pizza's, frietjes, kroketten en sateetjes, chocolademousse, tiramisu, perenijsjes en andere Danoontjes. Dat zijn (semi-)impulsartikelen die de klant pakt omdat zijn oog erop valt, al dan niet geholpen door de decibels of grijpgrage handjes van junior. Waarom laat de consument die liggen als ze achter glas zitten? Heel simpel: omdat hij ze eigenlijk niet nodig heeft. En wat gebeurt er als hij ze laat liggen? Dan haalt hij minder overbodige, veelal "lege", calorieën in huis.

Het lijkt dus niet alleen een goede zaak voor milieu en klimaat, dat glas voor de koel- en vriesvitrines. Ook voor de volksgezondheid zouden de effecten wel eens spectaculair kunnen zijn. Kortom: hier ligt een prachtkans voor wie maatschappelijk verantwoord wil ondernemen. Niet zeuren! Doen!

1 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home