Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

17 juli 2007

BLA

Gisteren maakte ik nog maar weer eens deze sensationele salade (als toetje serveerde ik trouwens dit heerlijke ijsje van Arden). Ik hield daarbij eikenbladsalade en een nog lekker stevige halve avocado over. Ontbijtspek heb ik altijd in huis, en ook had ik van afgelopen zondag nog wat eigengemaakte dillemayonaise over.

Ik stond zo eens naar die ingrediënten te kijken en besloot een variant te maken op één van de lekkerste sandwiches die er zijn, de BLT: gebakken spek, sla en tomaat met een klein beetje mayonaise tussen licht getoaste boterhammen. Ik verving de tomaat door avocado en gebruikte in plaats van ijsbergsla eikenbladsla.

BLA

Nodig voor 1 persoon:

- 1/2 niet te rijpe avocado
- enkele blaadjes eikenbladsla
- 4 à 5 plakjes ontbijtspel ontbijtspek
- 1 koffielepel dillemayonaise (of gewone mayonaise)
- enkele druppels limoen- of citroensap
- 2 boterhammen
- olijfolie

Bak het spek knapperig in een drup olijfolie. Snijd de avocado in niet te dikke plakken en bedruppel die met wat limoen- of citroensap. Rooster het brood.

Smeer op één van de getoaste boterhammen de mayonaise. Leg hierop achtereenvolgens de avocado, de eikenbladsla en het spek. Leg er de tweede boterham bovenop en snijd de sandwich diagonaal door.

Ik had er een foto van moeten maken, maar helaas: hij was te lekker.

7 Comments:

  • At 17 juli 2007 om 21:41, Blogger Cara said…

    Allereerst: BLA is natuurlijk een geniale titel. Wel ben ik benieuwd naar het ontbijtspel ;-)

     
  • At 18 juli 2007 om 09:52, Blogger Chris said…

    Op z'n hollands SAS, dus zeer geschikt voor een SAS-dag wanneer je Sonjabakkert.

    Overigens voeg ik nog plakjes kip toe, toevallig van de week alles in een wrap gerold.

     
  • At 18 juli 2007 om 17:15, Blogger Gerrit Jan Groothedde said…

    Cara, dat ontbijtspel is ontzettend leuk, hoor. Vooral op zondag, als je de tijd hebt! ;-) Ik zal er hier toch maar even spel van maken.

    Chris, SAS is inderdaad ook een heel geschikte naam. Wel geen idee wat een SAS-dag is, maar dat zal komen doordat sonjabakkeren aan mij niet besteed is. Die plakjes kip zullen wel lekker zijn, vooral als ze gerookt zijn. Dan krijg je eigenlijk alweer die salade waarover ik het heb.

     
  • At 18 juli 2007 om 17:16, Blogger Gerrit Jan Groothedde said…

    Spek van maken dus. Waar het hart vol van is...

     
  • At 18 juli 2007 om 20:18, Anonymous Chris said…

    Ter uitleg: SAS-dag. Voor mij is het iedere dag een SAS-dag, want ik heb begrepen dat het een Schijt-Aan-Sonja-dag is.

     
  • At 28 augustus 2007 om 13:26, Anonymous Lola said…

    Ik ben zelf niet zo een tomaten fan, dus ik had al een soortgelijke clubsandwich gemaakt,
    helaas was ik niet op die geniale naam gekomen...

     
  • At 28 augustus 2007 om 14:51, Blogger Gerrit Jan Groothedde said…

    Lola, die naam was ook maar een ingeving, hoor. Ik ben wel benieuwd wanneer ik voor het eerst ergens een BLA hoor bestellen. :-)

     

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home