Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

15 juni 2007

Lambada in trek

Ter (voorlopige) afsluiting van mijn aardbeientrilogie had ik nog even contact met Jan Robben (foto, let op de toepasselijke das) naar aanleiding van wat recente commentaren op mijn stukje "Aardbeiendip". Toen ik twee weken geleden met een aantal collega's bij hem op bezoek was, waren er nog Lambada's in overvloed. Dat is nu wel anders:

"Vooral door jullie aardbeienoffensief zijn onze smaakaardbeien niet meer aan te slepen. Op de dag dat het artikel in De Telegraaf stond kwamen drie keer zoveel bezoekers naar ons bedrijf als normaal. Ook de dagen erna was het extreem druk. Er kwamen zelfs mensen uit Groningen met De Telegraaf in de hand bij ons aardbeien kopen. Het aardbeienoffensief werpt vast en zeker zijn vruchten af. Waarvoor dank aan jullie, culischrijvers".

Behalve dat Lambada weinig kilo’s produceert meldt Jan nog een probleem met dit 'juffrouwtje onder de aardbeien'. Het ras, vertelt hij, is zeer gevoelig voor meeldauw, een schimmel die normaal gesproken het blad aantast van de plant. Bij Lambada wordt zelfs de vrucht wit van het schimmelpluis en is dan niet meer te verkopen en ook niet lekker meer.

De stijgende populariteit van de Lambada heeft wel een keerzijde. Jan Robben heeft met opgetrokken wenkbrauwen meegelezen met de commentaren op bovengenoemd stukje: "Er zullen nu nog best een paar Lambada’s te vinden zijn, maar dat is toch echt mondjesmaat op dit moment. Tot vorige week kwamen er nog wel wat uit de kassen, maar van de koude grond, zoals bij ons, is het vrijwel nihil. Groenteboeren die nu Lambada’s verkopen voor 5 euro per 2 pond? Het zou kunnen maar eerlijk gezegd denk ik dat ze liegen dat ze barsten. Ik lever in elk geval geen aardbeien en dus ook geen Lambada’s aan Veiling Hoogstraten. De enige veiling/verkooporganisatie waar ik aan lever is The Greenery". Zelf ben ik nog even gaan kijken op de site van Veiling Hoogstraten, waar over de Lambada maar in de marge een klein woordje te vinden is. Voor deze veiling telt alleen of de aardbeien groot dan wel klein en verder "goed gevormd en gepresenteerd, mooi rood en vrij van zand en ziekten" zijn. Ik heb Veiling Hoogstraten per mail de vraag gesteld en zal hun antwoord hier publiceren.

Ik zou nu wel kunnen zeggen "hoedt u voor namaak", maar het blijft de vraag hoe je namaak herkent. Ja, de Lambada is heel lekker, zoet en geurig, maar toch wist bij een blinde proeverij uit acht verschillende rassen door een kleine drie dozijn collega's slechts een minderheid de Lambada correct aan te wijzen (tot mijn opluchting hoorde ik bij die minderheid). Ik vrees toch dat het wachten is op veilingen die de Lambada afzonderlijk gaan aanbieden, zoals al met divers ander fruit gebeurt. De roep daarom zal overigens bij de detailhandel vandaan moeten komen. Blijf dus om Lambada's vragen en laat u vooral niet op de mouw spelden dat die in deze tijd van het jaar niet meer groeien. Ze groeien uitstekend. Het zijn de meeste telers die in dit jaargetijde liever Elsanta's plukken.