Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

26 juni 2007

Ei

Een heerlijke tijd is het. Er zijn bijvoorbeeld verse doperwtjes, een product waarvan collega Onno Kleyn steevast met welluidende stem de lof zingt. En er zouden ook weer Opperdoezers moeten zijn, een aardappel waar ik elk jaar weer naar uitkijk. Er is nog veel meer. De zomer is heerlijk. Meestal kom ik rond deze tijd van het jaar met veel te veel naar huis.

Maar dit jaar tot nu toe nog niet. Ik heb het namelijk stervensdruk met van alles en nog wat en kom amper mijn thuiskantoor uit. En om al die lekkere dingen in huis te halen, moet ik een flink eind van huis. De modale supermarkt heeft ze niet. En in culinair rampgebied Almere ben ik nog altijd geen groentenspecialist op het spoor gekomen die mij met enige regelmaat gelukkig weet te maken. En dan is er nog het weer dat niet meewerkt. Ik kijk naar buiten en denk helemaal niet aan doperwtjes en aan Opperdoezers. Ik kan, kortom, mijn culinaire ei niet kwijt.

Eieren, ja, daar kan ik het nog wel eens over hebben. Een paar weken geleden alweer keek ik naar dat fantastische BBC-programma Great British Menu waarin Sat Bains de jury plat kreeg met zijn slow cooked egg. Zoiets wil ik dan meteen ook proberen. Nu weet ik van kookprofessor Herve This dat eierdooiers gaan garen vanaf 63 graden terwijl eiwitten 68 tot 71 graden nodig hebben. Maar dan komt natuurlijk de vraag hoe je die eieren op die constante temperatuur houdt. Ja, natuurlijk zijn daar prachtige installaties voor te koop, maar die zijn ook vooral groot want bedoeld voor restaurantkeukens en dat willen u en ik niet in huis hebben.

Het enige dat ik kan bedenken is een pannetje water op het vuur zetten met de sonde van de kookthermometer erin en net zo lang met de gasknop fijnafstemmen tot het thermometertje keurig op 71 graden blijft staan, minstens een kwartier lang. Daarna je eieren erin, en dan acht uur zo laten garen en vooral niet meer aan die gasknop zitten. Het lijkt me toch wel een vreselijke ervaring als je na al die moeite ontdekt dat je eieren keihard zijn--en dat zou natuurlijk nog best kunnen.

Een slow cooker zou een oplossing zijn, maar die ik gezien heb beginnen allemaal bij 80 graden. En de oventhermostaat is vast niet precies genoeg. Ik ben er nog niet uit. U toevallig wel?

5 Comments:

 • At 27 juni 2007 om 09:50, Anonymous edith said…

  maar waarom zou je je ei zo langzaam willen garen als het ook in een paar minuten kan? ofwel, wat is de toegevoegde waarde van slowcooking your egg?

   
 • At 27 juni 2007 om 09:57, Anonymous edith said…

  oja, mijn opperdoezer ronde had ik gewoon uit de supermarkt. en dat was niet AH.

   
 • At 27 juni 2007 om 14:21, Anonymous Anoniem said…

 • At 28 juni 2007 om 09:29, Blogger Lien said…

  Zou je een pannetje water op de juiste temp in de oven kunnen zetten...wel een poosje sleutelen met de juiste temperatuur e.d. maar wie weet werkt dat.
  Ik dacht dat het trouwens wel eendeneieren waren die Seth Bains gebruikten, dat zal natuurlijk ook verschil maken.

   
 • At 29 juni 2007 om 12:48, Anonymous Anoniem said…

  Op de BBC website vond ik de uitleg over hoe je de slow poached egg kunt maken:

  2. Next, poach the eggs. A rice cooker is the best thing to use, but if you don't have one, heat a pan of water to around 62C/143F, ideally monitoring the temperature with a digital probe. Carefully add the eggs in their shells and leave at 62C/143F for about 1½ hours - the whites will be just firm and the yolks runny. Remove the eggs with a slotted spoon and set aside.

  Dus is het maar 1 1/2 uur en geen 8 uur.

  Groet,
  Jo

   

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home