Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

29 juni 2007

De seizoenen

Op het nieuwe seizoen voor een bepaalde groente konden we ons ooit mateloos verheugen. Nu de aardbeien uit Spanje en Israël, de peultjes uit Kenia en de snijboontjes uit Ethiopië worden ingevlogen (en het ons niet meer zo veel kan schelen wat dat allemaal kost, in geld en in milieulast) dreigt dat een beetje te verdwijnen. Het ligt er of het ligt er niet, en we pakken het gewoon maar, meestal zonder ons af te vragen waar het vandaan komt.

Die instelling blijkt zich ook uit te breiden tot de blogosfeer. In de afgelopen week zag ik op de nieuwspagina van Foodrank recepten voor peren (2x) , voor sint-jacobsschelpen en voor asperges (die laatste twee dagen na de afsluiting van het aspergeseizoen!) en ook kwamen er in de afgelopen maand recepten voorbij voor kaasfondue en raclette, twee gerechten waar je toch niet aan moet denken als het 's avonds tot na tienen licht is en als je uit het rijke aanbod van seizoensgroenten niet meer weet wat je moet kiezen. Misschien kunnen de mensen achter die sites, die in de hoop op veel bezoekers hun recepten kennelijk blindelings bij halve dozijnen tegelijk naar nieuwspagina's sturen, zich eens een beetje inlezen, bijvoorbeeld hier. Het zal wel aan dovemansdeur geklopt zijn.

En wat mis je toch veel. Jonge groenten van eigen grond behoren tot de grootste genoegens die liefhebbers van lekker eten kennen. Zo zien we rond deze tijd weer de eerste jonge veldsla (juli t/m november) en venkel (juli t/m oktober) van Hollandse bodem opduiken. Met allebei valt een heerlijke salade te maken, in combinatie met verse dille en sinaasappel. In beide gevallen smaakt het eindresultaat totaal verschillend, maar het is allebei heerlijk zomers.

Zomerse salade met sinaasappel en dille

Bijgerecht voor 4 personen

- 400 g veldsla of 2 knolletjes jonge venkel
- 2 sinaasappels
- enkele takjes dille
- 75 ml sour cream

Maak de veldsla of de venkel schoon; gebruikt u veldsla, snijd dan de blaadjes los en gebruikt u venkel, halveer dan de knollen en snijd die in ragfijne reepjes. Pers één sinaasappel uit en vermeng het sap met de sour cream. Halveer de andere sinaasappel en snijd met een scherp mesje de halve partjes los van het velletje. Meng de stukjes sinaasappel met de groente, schep er de dressing van sinaasappel en sour cream over en bestrooi de salade met fijngehakte dille.

1 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home