Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

16 mei 2007

'n Resep vir bobotie

"Bobotie, tja, dat hebben we wel op de kaart gehad, maar ineens kwamen allerlei mensen ons vertellen 'dat ze dat laatst thuis ook hadden gemaakt'. Uit zo'n pakje van Knorr, bleek dan als je even doorvroeg. Niet fijn om te horen. We hebben het gerecht dan ook op de nieuwe kaart niet terug laten komen".

Maar laat ik bij het begin beginnen. Afgelopen zaterdag was ik voor de rubriek "Culinaire Vakantievoorpret" die ik schrijf in IVM Vakantiemagazine, in Amsterdam op bezoek bij Zuidafrikaans restaurant Pygma-Lion. Een aanrader, laat ik dat vast verklappen. Lekker, prettig zitten, fijn bediend, uitstekende wijn--wat wil een mens nog meer.

Nou ja, bobotie misschien. Maar die was er dus niet, om bovenvermelde reden. Ik kan er ergens wel in komen, maar ik denk dan bij mezelf: laat mensen dan proeven hoeveel lekkerder échte bobotie is. Misschien dat dan weer een handvol méér mensen begrijpen dat lekker eten niet uit zakjes komt waar je "alleen maar water" aan toe hoeft te voegen. Zo denken ze er bij Pygma-Lion kennelijk niet over. Ach ja, ieder zijn insteek. Ik heb heerlijk gegeten van de klipvis, de vegetarische kerrie en de tipsy tart. De Mme Marlbrook Klein Constantia (een mooie blend van sauvignon blanc, chardonnay en een tikje Muscat de Frontignan met veel eik) was er erg lekker bij.

Maar ja, geen bobotie dus. Terwijl échte bobotie toch zowat hét volksgerecht van Zuid-Afrika is, een erg lange geschiedenis heeft en--het zal er toch wel mee samenhangen?--een erg smakelijk gerecht is. Had ik niet ergens nog een recept? Verdomd wel! Ik blijk dit in een donkergrijs verleden eens te hebben gekregen van ene Leo Jansen, die na terugkeer uit Zuid-Afrika steevast "Afrikaans" voor zijn eetgasten klaar bleef maken, tot algemeen genoegen overigens.

Er gaat overigens, wat Knorr ook beweert, niet per definitie appel in bobotie. Het lijkt me helemaal niet ondenkbaar dat we hier te maken hebben met een gevalletje klok en klepel: de gedroogde appelkoos, zoals de Afrikaners dit noemen, is in feite abrikoos.

Bobotie

Nodig voor 6 personen:

- 1 kg gehakt naar keuze
- 2 uien, grof gesnipperd
- 2 gedroogde abrikozen, fijngehakt
- 2 tenen knoflook
- 1 ei
- 60 ml volle melk
- 1 dikke bruine snee oud brood
- sap van 1 citroen
- 30 ml azijn
- 125 g sultana's, geweekt
- 4 laurierbladeren
- 6 citroenbladeren (toko)
- 125 g amandelschaafsel
- halve centimeter gemberwortel
- 3 theelepels garam masala (toko)
- 1 theelepel komijn
- 1 theelepel kurkuma
- 1/2 theelepel gemalen zwarte peper
- 1 eetlepel grof zeezout
- olie

en voor de bovenlaag:
- 125 ml volle melk
- 1 ei
- 1/2 theelepel kurkuma

Verwarm de oven voor op 180 graden. Verkruimel het brood. Doe de knoflook, de gember en het zout samen in een vijzel en stamp ze tot een pasta. Laat de uien in een braadpan op halfhoog vuur glazig fruiten in de olie. Voeg het knoflookmengsel bij de uien en laat dit nog 1 minuut samen fruiten. Voeg de fijngesneden abrikoos en de broodkruimels toe en giet een scheut water in de pan zodat de kruimels net onder staan. Klop het ei los, roer er de melk door en voeg aan dit mengsel de garam masala, de komijn, de kurkuma en de peper toe. Maak hier het gehakt mee aan. Voeg het citroensap, de azijn, de sultana's en de amandelen bij het uienmengsel in de pan, roer even door en roer er vervolgens het gehaktmengsel bij; even losroeren. Schep dit alles in een ovenschaal, druk de laurier- en citroenbladeren in het gerecht en laat dit in de oven een uur lang garen. Maak intussen het mengsel voor de bovenlaag: kluts de eieren met de melk en roer er de kurkuma door. Giet dit over het gehaktmengsel en plaats nog eens een half uur in de oven. Serveer met rijst en eventueel een salade.

1 Comments:

  • At 16 mei 2007 om 21:42, Anonymous Anoniem said…

    dit recept kent wel een langere ingredientenlijst dan mijn versie..
    maar wat bedoel je precies met "maak daar het gehakt mee aan"? dat het gehakt ongebakken de oven ingaat?
    overigens was mijn eerste bobotie ook uit het pakje, maar daarna ben ik direct naar een recept op zoek gegaan!

     

Een reactie posten

<< Home